Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gezondheidsraad: overheid moet uitstoot ultrafijnstof verminderen

Gezondheidsraad: overheid moet uitstoot ultrafijnstof verminderen

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet meer doen om de uitstoot van ultrafijnstof terug te dringen en te zorgen dat mensen er minder aan worden blootgesteld. Zulke minieme deeltjes kunnen namelijk heel schadelijk zijn voor de gezondheid, niet alleen van volwassenen en kinderen, maar ook van foetussen. Daarvoor waarschuwt de Gezondheidsraad woensdag in een advies aan de overheid.

Ultrafijnstof bestaat uit deeltjes die kleiner zijn dan 0,1 micrometer, oftewel een tienduizendste van een millimeter. De deeltjes komen vooral voor in de buurt van vliegvelden, langs wegen, bij de scheepvaart en bij fabrieken. Daar zou de uitstoot dan ook moeten worden beperkt, zegt de Gezondheidsraad. Zo zou het kabinet kunnen besluiten om het zwavelgehalte in vliegtuigbrandstof te verlagen. Een andere optie is om nieuwe woningen niet naast snelwegen te bouwen, maar juist zo ver mogelijk er vandaan. "Afstand creëren tussen mensen en de bronnen van verontreiniging", noemt de Gezondheidsraad dat. Verder adviseert de raad om ultrafijnstof beter te meten.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Gezond

Eerste mensen kunnen op 7 oktober derde coronaprik krijgen

BILTHOVEN (ANP) - In het begin van oktober kunnen de eerste gevaccineerde mensen een extra prik tegen het coronavirus krijgen. De uitnodigingen gaan vanaf 6 oktober de deur uit. Op 7 oktober kunnen de eerste uitgenodigde mensen terecht bij een vaccinatielocatie van een GGD.

2 dagen geleden
Opnieuw minder coronapatiënten in ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Het aantal mensen met een coronabesmetting in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal weer gedaald. Er liggen nu 513 covidpatiënten, het laagste aantal sinds 24 juli en 19 minder dan woensdag.

2 dagen geleden
Reuters: EMA beslist begin oktober over boosterprik Pfizer-vaccin

AMSTERDAM (ANP) - De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), bepaalt begin oktober of het coronavaccin van Pfizer en BioNTech mag worden gebruikt voor een extra prik. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron die "directe kennis over het onderwerp" heeft. Zo'n boosterprik kan de bescherming vergroten.

2 dagen geleden
Op 3 provincies na is heel Nederland oranje op coronakaart Europa

SOLNA (ANP) - Negen van de twaalf provincies doen een stap omlaag op de kaart van coronagevallen in Europa. Ze zijn vanaf donderdag niet langer rood, maar oranje. Alleen Friesland, Zuid-Holland en Flevoland blijven rood op de kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC.

2 dagen geleden
VWS: 'Dansen met Janssen' niet besloten om storing in koeling

DEN HAAG (ANP) - Het besluit afgelopen zomer om jongeren direct na één prik met het Janssen-vaccin al toe te laten in het nachtleven, heeft niets te maken met een storing in de koeling waar vaccins lagen opgeslagen. Dat zegt een ministeriewoordvoerster in reactie op een bericht van televisieprogramma Propaganda.

2 dagen geleden
Kabinet trekt 675 miljoen euro uit voor hogere zorgsalarissen

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet maakt toch geld vrij om salarissen in de zorg te verhogen. Het gaat om structureel 675 miljoen euro extra, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Daardoor gaan de middeninkomens in de zorg met 1,5 procent omhoog. Door het extra geld gaat ongeveer 60 procent van de zorgmedewerkers erop vooruit. Om de maatregel te betalen wordt de zorgpremie jaarlijks 13 euro duurder.

2 dagen geleden
WHO: jaarlijks zeven miljoen doden door luchtvervuiling

GENÈVE (ANP/RTR) - Jaarlijks sterven zeven miljoen mensen aan de gevolgen van luchtvervuiling. Die is daardoor een van de ernstigste bedreigingen van de menselijke gezondheid door het milieu, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De WHO scherpt daarom de richtlijnen aan voor luchtkwaliteit, voor het eerst sinds 2005.

3 dagen geleden