Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gezondheidsraad: geef zwangere vrouw griepprik

Gezondheidsraad: geef zwangere vrouw griepprik

DEN HAAG (ANP) - Zwangere vrouwen zouden de kans moeten krijgen om zich te laten vaccineren tegen griep. Pasgeboren kinderen kunnen namelijk ernstig ziek worden van de griep. Dat risico kan worden beperkt door de moeder te vaccineren. De Gezondheidsraad adviseert om deze groep vrouwen toe te voegen aan het jaarlijkse Nationaal Programma Grieppreventie (NPG).

De zwangere vrouwen zouden de prik moeten krijgen wanneer ze 22 weken of langer in verwachting zijn ten tijde van de jaarlijkse vaccinatieronde. Als vrouwen voor die termijn een prik krijgen, zouden ze minder antistoffen overbrengen op het kindje. Bovendien zou het kind dan pas na de griepperiode geboren worden, waardoor de prik niet veel nut heeft.

Ook mensen met morbide obesitas, mensen met dementie en mensen met implanteerbare gehoorapparaten zouden jaarlijks de griepprik aangeboden moeten krijgen, omdat zij meer risico lopen bij een griepbesmetting. Mensen met zulk overgewicht lopen meer risico door de griep te overlijden of op een intensive care te belanden. Bij mensen met zogeheten cochleaire implantaten kan de griep leiden tot een acute middenoorontsteking en een hersenvliesontsteking. Dementie is ook een risicofactor voor overlijden aan griep.

Mensen met verstandelijke beperking

Mensen met een verstandelijke beperking die niet in een zorginstelling wonen, zouden ook in aanmerking moeten komen voor de griepprik, vindt de Gezondheidsraad. Zij kunnen nu nog geen prik halen, terwijl mensen met een verstandelijke beperking in een zorginstelling dat wel kunnen.

Daarnaast zouden huisartsen de mogelijkheid moeten krijgen om gezinsleden en huisgenoten van mensen die een groot risico lopen, ook uit te nodigen voor de griepprik.

Geen maximale leeftijd

Mensen die door een coronabesmetting ernstige schade aan hun longen hebben opgelopen, moeten ook de jaarlijkse griepprik kunnen krijgen, vindt de raad. Het is namelijk "aannemelijk" dat zij door de schade aan hun longen ook "aanzienlijke ziektelast" kunnen oplopen bij een griepbesmetting.

Het is volgens de raad niet nodig om gezonde kinderen van 6 maanden tot 18 jaar te vaccineren tegen de griep. Het is ook niet nodig om de leeftijdsgrens voor gezonde ouderen te veranderen. Die kan op 60 jaar blijven staan, en er hoeft geen maximale leeftijd te komen.

De meeste mensen krijgen hun griepprik tussen half oktober en eind november. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dit jaar honderdduizenden griepvaccins meer ingekocht dan vorig jaar.

Meer uit Gezond

Bredase huisartsen: snel opvolger als Co-Med definitief sluit

BREDA (ANP) - Als de vestigingen in Breda van huisartsenketen Co-Med definitief hun deuren sluiten, komen andere huisartsen in de gebouwen werken. Patiënten kunnen daar dan naar verwezen worden "zodat zij over een aantal maanden weer een reguliere vaste huisarts en praktijk kunnen hebben", meldt de overkoepelende Huisartsen Zorggroep Breda maandag.

4 uur geleden
Huisartsengenootschap: alert op MERS-besmetting Mekka-gangers

UTRECHT (ANP) - Mensen die afgelopen week op bedevaart in Mekka in Saudi-Arabië zijn geweest, zouden daar besmet kunnen zijn geraakt met MERS. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een oudere versie van het coronavirus. Huisartsen moeten gezondheidsklachten van de pelgrims daarom goed in de gaten houden. Dat adviseert het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).

2 dagen geleden
Praktijken van huisartsenketen Co-Med 'tot nader order' gesloten

MAASTRICHT (ANP) - De praktijken van de commerciële huisartsenketen Co-Med zijn "tot nader order" gesloten. Mensen die vrijdag naar vestigingen in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Tilburg, Breda, Enschede en Helmond bellen, krijgen allemaal dezelfde automatische boodschap daarover te horen.

3 dagen geleden
Verzekeraars schorten overeenkomst met Co-Med op

DEN HAAG (ANP) - De zorgverzekeraars CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis hebben de overeenkomst met huisartsenketen Co-Med opgeschort. Ze gaan een alternatief zoeken voor de patiënten die er zijn ingeschreven, aldus CZ. "Het is niet nodig dat verzekerden op dit moment zelf op zoek gaan naar een andere huisarts", aldus de verzekeraar. Over het aantal ingeschrevenen bij de praktijken in kwestie doet het aantal van ruim 50.000 de ronde.

4 dagen geleden
Vaccinatiegraad baby's en kleuters stabiel, RIVM positief

BILTHOVEN (ANP) - Het percentage baby's en kleuters dat is ingeënt tegen besmettelijke ziektes is niet verder gedaald. De vaccinatiegraad stabiliseert. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt dat positief, maar maakt zich wel zorgen over de verder gedaalde vaccinatiegraad bij kinderen van 9 jaar en ouder.

4 dagen geleden
LTO roept op tot alertheid om oprukkende Afrikaanse varkenspest

DEN HAAG (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland roept boeren en vakantiegangers op alert te zijn op de Afrikaanse varkenspest, die onlangs is vastgesteld in de Duitse deelstaat Hessen. Met de zomervakantie in aantocht waarschuwt de brancheclub onder meer dat mensen beter geen vleeswaren zoals gedroogde worst, salami of andere varkensproducten uit Duitsland mee naar Nederland kunnen nemen.

4 dagen geleden
Dijkstra schrikt van 'onaanvaardbare' situatie huisartsen Co-Med

DEN HAAG (ANP) - Demissionair zorgminister Pia Dijkstra is "geschrokken van de signalen over de situaties die zijn ontstaan" bij de commerciële landelijke huisartsenketen Co-Med. Ze reageerde tijdens een Kamerdebat op de actie van vier grote zorgverzekeraars die Co-Med in gebreke hebben gesteld, onder meer omdat huisartsen te weinig beschikbaar zijn voor patiënten. Ook rekeningen worden niet betaald, waardoor opnieuw het faillissement van de keten is aangevraagd.

4 dagen geleden