Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gezondheidsraad: geef zwangere vrouw griepprik

Gezondheidsraad: geef zwangere vrouw griepprik

DEN HAAG (ANP) - Zwangere vrouwen zouden de kans moeten krijgen om zich te laten vaccineren tegen griep. Pasgeboren kinderen kunnen namelijk ernstig ziek worden van de griep. Dat risico kan worden beperkt door de moeder te vaccineren. De Gezondheidsraad adviseert om deze groep vrouwen toe te voegen aan het jaarlijkse Nationaal Programma Grieppreventie (NPG).

De zwangere vrouwen zouden de prik moeten krijgen wanneer ze 22 weken of langer in verwachting zijn ten tijde van de jaarlijkse vaccinatieronde. Als vrouwen voor die termijn een prik krijgen, zouden ze minder antistoffen overbrengen op het kindje. Bovendien zou het kind dan pas na de griepperiode geboren worden, waardoor de prik niet veel nut heeft.

Ook mensen met morbide obesitas, mensen met dementie en mensen met implanteerbare gehoorapparaten zouden jaarlijks de griepprik aangeboden moeten krijgen, omdat zij meer risico lopen bij een griepbesmetting. Mensen met zulk overgewicht lopen meer risico door de griep te overlijden of op een intensive care te belanden. Bij mensen met zogeheten cochleaire implantaten kan de griep leiden tot een acute middenoorontsteking en een hersenvliesontsteking. Dementie is ook een risicofactor voor overlijden aan griep.

Mensen met verstandelijke beperking

Mensen met een verstandelijke beperking die niet in een zorginstelling wonen, zouden ook in aanmerking moeten komen voor de griepprik, vindt de Gezondheidsraad. Zij kunnen nu nog geen prik halen, terwijl mensen met een verstandelijke beperking in een zorginstelling dat wel kunnen.

Daarnaast zouden huisartsen de mogelijkheid moeten krijgen om gezinsleden en huisgenoten van mensen die een groot risico lopen, ook uit te nodigen voor de griepprik.

Geen maximale leeftijd

Mensen die door een coronabesmetting ernstige schade aan hun longen hebben opgelopen, moeten ook de jaarlijkse griepprik kunnen krijgen, vindt de raad. Het is namelijk "aannemelijk" dat zij door de schade aan hun longen ook "aanzienlijke ziektelast" kunnen oplopen bij een griepbesmetting.

Het is volgens de raad niet nodig om gezonde kinderen van 6 maanden tot 18 jaar te vaccineren tegen de griep. Het is ook niet nodig om de leeftijdsgrens voor gezonde ouderen te veranderen. Die kan op 60 jaar blijven staan, en er hoeft geen maximale leeftijd te komen.

De meeste mensen krijgen hun griepprik tussen half oktober en eind november. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dit jaar honderdduizenden griepvaccins meer ingekocht dan vorig jaar.

Meer uit Gezond

Koopmans: eerste resultaten vaccin apenpokken in september

ROTTERDAM (ANP) - Op zijn vroegst in september kunnen onderzoekers iets zeggen over de werking van het vaccin dat wordt ingezet tegen apenpokken, zegt viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC. In dat ziekenhuis worden honderd mensen gevolgd die onlangs een inenting tegen het apenpokkenvirus kregen.

12 uur geleden
Zorgautoriteit wil einde aan wildgroei zorgpolissen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vindt dat zorgverzekeraars paal en perk moeten stellen aan het aantal zorgpolissen dat ze aanbieden, en die in de praktijk weinig van elkaar verschillen. De toename van het aantal polissen vindt zij "geen goede ontwikkeling" omdat het niet leidt tot meer keuze voor de consument. Een ander bezwaar van de NZa is dat het niet bijdraagt aan de overzichtelijkheid van het polisaanbod.

1 dag geleden
Conceptakkoord gelekt over nieuwe verdeling zorgmiljoenen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) spreekt met zorgpartijen om tot een Integraal Zorgakkoord te komen. In een conceptakkoord staan voorstellen om zorguitgaven te verschuiven, bevestigen bronnen na een bericht op de website Zorgvisie. Het idee is onder meer om 600 miljoen euro weg te halen bij de wijkzorg en zo'n 80 miljoen die bestemd was voor huisartsenzorg elders te investeren.

2 dagen geleden
Minder dan 1000 coronagevallen, voor het eerst sinds begin juni

BILTHOVEN (ANP) - Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn slechts 978 mensen positief getest op het coronavirus. Voor het eerst sinds 6 juni, zeventig dagen geleden, komt het aantal bevestigde besmettingen onder de grens van duizend uit.

2 dagen geleden
Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de 'coronapil' Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en Pfizer zijn in de "afrondende fase" laat een woordvoerder van het ministerie weten. Het middel is alleen bedoeld voor een zeer beperkte groep mensen. Het gaat onder meer om mensen bij wie het coronavaccin niet werkt of die bijvoorbeeld uiterst kwetsbaar zijn omdat zij net een orgaantransplantatie hebben ondergaan.

2 dagen geleden
Britten keuren als eerste aangepast coronavaccin goed

LONDEN (ANP/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk heeft als eerste land ter wereld een aangepast coronavaccin van het bedrijf Moderna goedgekeurd. Het Britse geneesmiddelenagentschap zette maandag het licht op groen voor het zogenoemde bivalente vaccin, dat werkt tegen zowel de oorspronkelijke coronavariant als tegen de omikronvariant.

2 dagen geleden
CNV dreigt met nieuwe acties voor loonsverhoging zorgpersoneel

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet "kan zich opmaken voor acties" als er geen geld bij komt voor het verhogen van de salarissen voor zorgpersoneel, zegt CNV. De vakbond reageert daarmee op een interview met zorgminister Conny Helder in vakblad Zorgvisie.

5 dagen geleden