Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gezondheidsraad: coronaprik voor klein kind met medisch risico

Gezondheidsraad: coronaprik voor klein kind met medisch risico

DEN HAAG (ANP) - Kleine kinderen met een ernstige medische aandoening zouden een coronaprik aangeboden moeten krijgen, zo adviseert de Gezondheidsraad. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen met het syndroom van Down, een hartafwijking of een aandoening aan de longen. Voor kinderen onder de 6 jaar zonder medisch risico is een coronavaccinatie niet nodig, aldus de raad.

In oktober gaf de Europese medicijnwaakhond EMA groen licht voor de inzet van de coronavaccins van Pfizer en Moderna bij kinderen vanaf zes maanden oud. Daarop heeft de Nederlandse minister van Volksgezondheid aan de Gezondheidsraad gevraagd of het inderdaad een goed idee is om jonge kinderen met die vaccins in te enten tegen corona.

Het grootste deel van de kinderen onder de 6 jaar wordt niet erg ziek van het virus. Kinderen die voor het eerst besmet raken, lopen een kleine kans op de kwaal MIS-C, waarbij ontstekingsreacties in vitale organen optreden. Maar volgens de raad heeft een groot deel van de kinderen in Nederland al eens corona gehad. Voor de meeste jonge kinderen zonder medisch risico is het nut van een vaccin dan ook "beperkt". Kinderen die een grotere kans lopen om ernstig ziek te worden van een coronabesmetting hebben wel baat bij een prik, "omdat het kan zorgen voor een lager risico om in het ziekenhuis opgenomen te worden".

Kinderen zonder medisch risico van wie de ouders graag willen dat ze toch gevaccineerd worden, zouden die prik evengoed moeten kunnen krijgen. Sommige ouders willen hun kinderen laten inenten om zo de kans op een besmetting van een kwetsbare huisgenoot te verkleinen. Het gaat volgens de Gezondheidsraad om "uitzonderlijke gevallen", maar "ook in die gevallen zou vaccinatie beschikbaar moeten zijn."

Meer uit Binnenland

Raad van State: twijfels bij langere beslistijd toeslagenherstel

DEN HAAG (ANP) - Het fors oprekken van beslistermijnen bij het rechtzetten van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag is "juridisch kwetsbaar", waarschuwt de Raad van State. Mogelijk komt daardoor het grondwettelijk recht op een eerlijk proces binnen een redelijke termijn in het gedrang.

6 minuten geleden
4 meicomités zien rustigere herdenkingen door regen

DEN HAAG (ANP) - Ook op andere plaatsen in het land was het zaterdag tijdens de dodenherdenking wat rustiger dan gebruikelijk, net als bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Tegen het ANP zeggen verschillende lokale comités dat de mindere belangstelling waarschijnlijk te maken had met het weer.

44 minuten geleden
OM in beroep tegen vrijspraak militair van groepsbelediging Joden

ARNHEM (ANP) - Het OM gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Arnhem, die eind vorige maand een 25-jarige militair vrijsprak van groepsbelediging van Joden. Justitie is van mening dat de uitlatingen van de man "wel degelijk strafbaar zijn".

1 uur geleden
Hoger beroep Pegida-voorman uitgesteld

DEN HAAG (ANP) - De behandeling van het hoger beroep in de strafzaak tegen Edwin Wagensveld is uitgesteld. De Pegida-voorman had laten weten niet te verschijnen bij de zitting, omdat hij daarvan te laat op de hoogte zou zijn gebracht. Dat is volgens het gerechtshof niet het geval. Toch besloot de rechter om de zaak uit te stellen tot 24 juli.

2 uur geleden
31.000 kentekenhouders kregen minstens 10 verkeersboetes

DEN HAAG (ANP) - Zo'n 31.000 kentekenhouders kregen vorig jaar tien of meer verkeersboetes, dat meldt het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) maandag na een beroep op de Wet Open Overheid door BNR. De voorgaande twee jaren schommelde dit aantal ook al rond de 30.000.

2 uur geleden
Politie afgelopen jaar vaker in de fout bij gebruik zwaar geweld

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft vorig jaar opnieuw vaker zwaar geweld gebruikt dat achteraf is beoordeeld als "niet professioneel". Dit betekent dat het niet voldeed aan de regels of afspraken die hiervoor gelden. Dit blijkt uit cijfers die de politie bijhoudt en die maandag zijn vrijgegeven.

2 uur geleden
Brand Hengelo onder controle, bewoners weer terug naar huis

HENGELO (ANP) - De brand die in de nacht van zondag op maandag ontstond in een bedrijfspand in het Overijsselse Hengelo is onder controle, meldt de brandweer. Een paar woningen naast het brandende pand in de Molensteeg werden ontruimd. Maar de bewoners die werden opgevangen in een hotel mogen weer terug naar huis.

5 uur geleden