Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gezondheidsdienst VS keurt boostervaccins tegen omikron goed

Gezondheidsdienst VS keurt boostervaccins tegen omikron goed

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC heeft de weg vrijgemaakt voor het gebruik van nieuwe boostervaccins die specifiek zijn gericht op de omikronvariant van het coronavirus. Dat betekent dat artsen, apothekers en andere zorgverleners mogelijk dit weekend al kunnen beginnen met inenten, bericht de krant The Washington Post.

CDC-topvrouw Rochelle Walensky nam donderdag een aanbeveling over van een adviescomité. Dat wilde aangepaste coronavaccins van Moderna in gebruik nemen voor Amerikanen van 18 jaar en ouder. Het boostervaccin van Pfizer/BioNTech kan vanaf 12 jaar worden gebruikt.

Toezichthouder FDA had eerder al toestemming gegeven voor het gebruik van de aangepaste vaccins. Daarna was het de beurt aan de CDC, de Centra voor Ziektebestrijding en -preventie. "De aangepaste Covid-19-boosters moeten beter beschermen tegen de meest recente coronavariant", zei topvrouw Walensky in een verklaring. "Ze kunnen de bescherming herstellen die is afgenomen sinds de laatste vaccinatie."

Het vervoeren van de nieuwe vaccins naar apotheken, doktersposten en ziekenhuizen begon woensdag al. De CDC schat dat ongeveer 200 miljoen Amerikanen van 12 jaar en ouder in aanmerking komen voor de nieuwe prik. Als ze eerder al een booster hebben gehad, moeten ze wel minstens twee maanden wachten.

In Nederland staat voor dit najaar een nieuwe prikronde tegen het coronavirus gepland. Het kabinet wil daar aangepaste coronavaccins voor inzetten. De Europese geneesmiddelenwaakhond EMA liet donderdag weten positief te zijn over de aangepaste vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna, die beter zouden moeten beschermen tegen de omikronvariant van het virus.

Meer uit Gezond

Arts mag nooit meer werken na masturberen in gesprek met patiënte

ZWOLLE (ANP) - Een plastisch chirurg mag zijn beroep niet meer uitoefenen, omdat hij in een videoconsult met een patiënte zichzelf heeft bevredigd. "Ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag", noemen tuchtrechters dat vrijdag. Een rechtbank had de arts eerder dit jaar veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden en een schadevergoeding van 500 euro.

2 dagen geleden
Slingeland Ziekenhuis start zorg weer op, operaties worden hervat

DOETINCHEM (ANP) - De zorg in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem wordt "gecontroleerd" weer opgestart nadat het ziekenhuis vrijdagochtend was getroffen door de wereldwijde computerstoring. Operaties en het werk op de verpleegafdelingen worden hervat en poliklinieken gaan weer open. "Patiënten die vanmiddag een afspraak hebben, kunnen gewoon naar het ziekenhuis komen", schrijft het ziekenhuis.

2 dagen geleden
Operaties in ziekenhuizen Treant vrijdagmiddag hervat

EMMEN (ANP) - De ziekenhuizen van zorgorganisatie Treant in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal hervatten om 13.00 uur de geplande zorg op de poli's. Ook operaties worden vanaf dan weer hervat. Door de wereldwijde computerstoring konden de poli's urenlang geen patiënten ontvangen en werden operaties geannuleerd. Ook werden patiënten naar andere ziekenhuizen in de regio gebracht.

2 dagen geleden
Gemeenteraad Diemen stemt voor gratis condooms voor inwoners

DIEMEN (ANP) - Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Diemen heeft gestemd voor het gratis verstrekken van condooms aan inwoners. Slechts twee raadsleden van een lokale partij stemden tegen de motie van de partijen D66, GroenLinks, PvdA en Ons Diemen. De condooms moeten in 2025 en 2026 worden uitgedeeld op plekken waar nu ook al gratis menstruatieproducten te krijgen zijn, met uitzondering van basisscholen.

3 dagen geleden
Aantal besmettingen blauwtong loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer dieren blijken het blauwtongvirus onder de leden te hebben. De ziekte is sinds het begin van het jaar op 318 plekken in het land vastgesteld, meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit donderdag. De teller stond afgelopen maandag op 94 gevallen en vorige week op twintig.

3 dagen geleden
Rode Kruis verwacht meer blaarbehandelingen door hitte en heuvels

NIJMEGEN (ANP) - Het Rode Kruis verwacht voor donderdag, de derde dag van de Vierdaagse, meer blaarbehandelingen uit te voeren als gevolg van het heuvelachtige wandelparcours en het vochtige weer. Tot 10.00 uur had de hulporganisatie ruim tweehonderd blaarbehandelingen uitgevoerd op de locaties in Mook, Groesbeek en Ottersum. In Mook ging het in de helft van de blaarbehandelingen om een 'complex' geval. Dat betekent dat iemand bijvoorbeeld last had van meerdere blaren of bloedblaren.

3 dagen geleden
Onderzoek: knieartrose kost samenleving 1,2 miljard per jaar

AMSTERDAM (ANP) - Een op de negen mensen in Nederland heeft artrose aan de knie en dat kost de maatschappij jaarlijks 1,2 miljard euro. Maastricht UMC heeft dat berekend in opdracht van ReumaNederland en keek daarbij naar langdurige uitval, arbeidsongeschiktheid en mantelzorgverplichtingen.

3 dagen geleden