Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gezondheidsdienst VS keurt boostershots Janssen en Moderna goed

Gezondheidsdienst VS keurt boostershots Janssen en Moderna goed

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC heeft de weg vrijgemaakt voor het toedienen van boostervaccins aan tientallen miljoenen Amerikanen die zijn ingeënt met de coronavaccins van Janssen of Moderna. Volledig gevaccineerde mensen komen volgens Amerikaanse media vanaf vrijdag al in aanmerking voor zo'n extra prik.

CDC-topvrouw Rochelle Walensky nam de aanbevelingen over van onafhankelijke experts. Die hadden geadviseerd boostershots aan bepaalde groepen te geven. Bij de circa 15 miljoenen Amerikanen die het Nederlandse Janssen-vaccin hebben gehad, wordt een extra inenting aanbevolen voor iedereen van achttien jaar of ouder die minstens twee maanden eerder is gevaccineerd.

Het besluit van het CDC betekent dat boostershots nu worden aanbevolen voor alle vaccins die zijn goedgekeurd in de Verenigde Staten. Eerder was al besloten om ook mensen die Pfizer/BioNTech hebben gehad een extra prik te geven. Het CDC meldt in een verklaring dat mensen zelf mogen beslissen uit welk vaccin hun booster moet bestaan.

Overwinning Biden

Amerikaanse media omschrijven het besluit van het CDC als een overwinning voor de regering van president Joe Biden. Die kondigde eerder dit jaar aan alle volledig gevaccineerde volwassenen nog een extra inenting te willen geven om te zorgen dat ze beter zijn beschermd tegen het coronavirus. Dat ergerde sommige experts, die vonden dat meer tijd nodig was om vast te stellen hoe zinvol het is om gevaccineerde mensen ook nog een boostervaccin te geven.

In de VS hebben tot dusver zo'n 11 miljoen volledig gevaccineerde mensen al een extra inenting gehad. Het blijft voor sommige Amerikanen mogelijk niet bij een enkele boostershot. De krant The New York Times bericht dat wordt gekeken of mensen met een zwak immuunsysteem ook baat hebben bij een vierde dosis.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

C.J. de Loof 1 maand geleden
Ja 3x keer is scheepsrecht! de eerst 2 prikjes hebben niks gedaan dus misschien een 3e wel? zo niet dan hebben toch een aantal mensen lekker hun zakken kunnen vullen
Johan__ 1 maand geleden
"een vierde dosis"

Meer uit Gezond

Ruim half miljoen positieve coronatests in november

BILTHOVEN (ANP) - Meer dan een half miljoen mensen zijn in de maand november positief getest op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde in dertig dagen tijd 511.300 nieuwe gevallen. Dat is een nieuw maandrecord. Het oude record was al op 20 november verbroken en is in de anderhalve week erna verder aangescherpt.

1 uur geleden
De Jonge: eind deze week 700.000 boosters en 3e prikken gezet

DEN HAAG (ANP) - Aan het einde van deze week zullen 700.000 coronaboosters en derde prikken zijn gezet, verwacht zorgminister Hugo de Jonge. Tot dusver zijn er 800.000 prikken overgebracht naar de GGD'en, ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere locaties waar deze coronavaccins worden toegediend. Het merendeel daarvan zal eind deze week in een arm zitten.

15 uur geleden
Bijna 82.000 boosterprikken gezet, aantal eerste prikken zakt

BILTHOVEN (ANP) - 81.800 mensen hebben tot nu toe een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Die oppepprik wordt momenteel aan ouderen en zorgmedewerkers gegeven om hun afweer te versterken. Het is de eerste keer dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) cijfers over de boosterprikken deelt.

15 uur geleden
Omikron-variant heeft ook al in Nederland besmetting veroorzaakt

BILTHOVEN (ANP) - De Omikron-variant van het coronavirus heeft zich ook al binnen de landsgrenzen van Nederland verspreid. Een van de mensen die de variant al eerder heeft opgelopen, buiten de veertien mensen die besmet terugkwamen uit Zuid-Afrika, was niet op reis geweest. Dat laat een woordvoerder van het RIVM weten.

16 uur geleden
RIVM: sterk vermoeden dat aantal besmettingen afvlakt

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft "sterk het vermoeden" dat het aantal coronabesmettingen echt afvlakt. "Als die lijn doorzet, zitten we nu op de piek. We zien positieve signalen", zegt Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM.

16 uur geleden
Vooral jonge kinderen en ouderen positief getest op coronavirus

BILTHOVEN (ANP) - De jongste kinderen en de oudste ouderen, in die twee groepen zijn in de afgelopen week opvallend veel positieve coronatests te zien. Bij jongeren en jonge volwassenen daalt het aantal nieuwe gevallen juist, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

16 uur geleden
65 sterfgevallen gemeld, hoogste aantal in bijna 9 maanden

DEN HAAG (ANP) - Het aantal sterfgevallen door het coronavirus blijft oplopen. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 65 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van het virus was overleden. Dat is het hoogste aantal sinds 2 maart, bijna negen maanden geleden.

16 uur geleden