Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gezondheidsdienst VS dringt aan op coronavaccinatie tieners

Gezondheidsdienst VS dringt aan op coronavaccinatie tieners

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC adviseert ouders dringend hun tieners te laten inenten tegen corona. De forse toename van het aantal jongeren dat met verontrustende Covid-19-verschijnselen in het ziekenhuis belandt, heeft dat volgens de Washington Post nodig gemaakt.

CDC-directeur Rochelle Walensky zegt in de krant dat cijfers van de afgelopen maanden duidelijk hebben gemaakt dat ook jeugdigen ernstig ziek kunnen worden door het coronavirus. "Ik ben zeer bezorgd door de aantallen adolescenten die moeten worden opgenomen en bedroefd door het zien van de velen van hen die aan de beademing liggen of behandeling nodig hebben op de intensive care."

Walensky benadrukt dat veel lijden kan worden voorkomen door vaccinatie. "Daarom roep ik vaders, moeders, familieleden en goede vrienden op zich bij mij aan te sluiten en met die tieners te gaan praten over het belang van preventie en om hen aan te moedigen een prik te gaan halen."

Bijwerkingen

De studie die vrijdag is gepubliceerd laat zien dat een derde van de teenagers die tijdens de stijging van de infectiegevallen onder jongeren in maart en april naar een ziekenhuis werd gebracht, op de ic terecht kwam. Vijf procent had kunstmatige beademing nodig.

Amerikaanse kinderartsen ontdekten tevens een mogelijk zeldzame bijwerking van het Pfizer/BioNTech-vaccin. Zeven gezonde tieners, allen jongens, kregen binnen vier dagen na de tweede inenting pijn in de borst. Een scan bracht myocarditis aan het licht, een ontsteking van de hartspier. Door medicatie verdwenen de klachten snel, geen van de patiënten hield er iets aan over. Bij controle bleek hun hart na een tot drie weken weer helemaal in orde.

De onderzoekers merkten op dat myocarditis heel soms voorkomt bij andere vaccinaties, maar dat er geen bewijs is dat Pfizer dit ongewenste effect heeft gehad. In de VS zijn inmiddels ruim 2,2 miljoen 16- en 17-jarigen volledig ingeënt. In de categorie 12-15 jaar hebben ruim 3 miljoen Amerikaanse kids een eerste prik gehad. Bemoedigende cijfers, zei de coauteur van het rapport, Judy Guzman-Cottril. Ze voegde eraan toe dat Covid-19 ook kan leiden tot myocarditis.

Meer uit Buitenland

Doden door botsing tussen treinen in India

NEW DELHI (ANP/RTR/AFP) - In India zijn zeker dertien mensen omgekomen doordat een passagierstrein en een goederentrein in botsing waren gekomen. Een aantal inzittenden is gewond.

1 uur geleden
Russische zaak tegen Amerikaan Gershkovich achter gesloten deuren

JEKATERINENBURG (ANP/RTR) - Het Russische proces tegen de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich zal achter gesloten deuren plaatsvinden, meldt staatspersbureau TASS. De zaak begint op 26 juni.

2 uur geleden
EU-leiders beginnen optimistisch aan verdeling 'topbanen' EU

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de EU-landen zijn weleens met meer hoofdbrekens aan de vijfjaarlijkse verdeling van de belangrijkste EU-posten begonnen. De meestal hoogst ingewikkelde puzzel, waar demissionair premier Mark Rutte en zijn collega's zich maandag in Brussel over buigen, kreeg de afgelopen dagen al voorzichtig vorm. Zwaargewichten Duitsland en Frankrijk denken alle stukjes gauw te kunnen leggen.

5 uur geleden
Onderzoeksinstituut: rol van kernwapens steeds prominenter

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De rol van kernwapens is prominenter geworden en kernmachten moderniseren hun arsenalen terwijl de geopolitieke betrekkingen verslechteren. Dit hebben onderzoekers van het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) maandag gezegd. Ze drongen er bij de wereldleiders op aan "een stap terug te doen en na te denken".

8 uur geleden
Tienduizenden geëvacueerd om overstromingen in zuidoosten China

FUZHOU (ANP/DPA) - Ongeveer 36.000 mensen zijn in de Chinese provincie Fujian, in het zuidoosten van het land, geëvacueerd wegens overstromingen na zware regenval. Dat meldt het Chinese staatspersagentschap Xinhua op basis van de plaatselijke autoriteiten.

10 uur geleden
Netanyahu noemt keuze leger voor gevechtspauzes 'onaanvaardbaar'

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft kritiek geuit op de plannen die het leger zondag heeft aangekondigd om dagelijkse tactische gevechtspauzes in te lassen. Het leger zei dit te willen doen om de levering van humanitaire hulp aan de Palestijnen in de Gazastrook te vergemakkelijken.

13 uur geleden
Mbappé spreekt zich uit tegen extremisme in de Franse politiek

PADERBORN (ANP/AFP) - Kylian Mbappé heeft zich uitgesproken tegen extremisme in de Franse politiek. Ook riep hij Franse jongeren op te gaan stemmen bij de parlementsverkiezingen over twee weken.

14 uur geleden