Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gezondheidsdienst VS dringt aan op coronavaccinatie tieners

Gezondheidsdienst VS dringt aan op coronavaccinatie tieners

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC adviseert ouders dringend hun tieners te laten inenten tegen corona. De forse toename van het aantal jongeren dat met verontrustende Covid-19-verschijnselen in het ziekenhuis belandt, heeft dat volgens de Washington Post nodig gemaakt.

CDC-directeur Rochelle Walensky zegt in de krant dat cijfers van de afgelopen maanden duidelijk hebben gemaakt dat ook jeugdigen ernstig ziek kunnen worden door het coronavirus. "Ik ben zeer bezorgd door de aantallen adolescenten die moeten worden opgenomen en bedroefd door het zien van de velen van hen die aan de beademing liggen of behandeling nodig hebben op de intensive care."

Walensky benadrukt dat veel lijden kan worden voorkomen door vaccinatie. "Daarom roep ik vaders, moeders, familieleden en goede vrienden op zich bij mij aan te sluiten en met die tieners te gaan praten over het belang van preventie en om hen aan te moedigen een prik te gaan halen."

Bijwerkingen

De studie die vrijdag is gepubliceerd laat zien dat een derde van de teenagers die tijdens de stijging van de infectiegevallen onder jongeren in maart en april naar een ziekenhuis werd gebracht, op de ic terecht kwam. Vijf procent had kunstmatige beademing nodig.

Amerikaanse kinderartsen ontdekten tevens een mogelijk zeldzame bijwerking van het Pfizer/BioNTech-vaccin. Zeven gezonde tieners, allen jongens, kregen binnen vier dagen na de tweede inenting pijn in de borst. Een scan bracht myocarditis aan het licht, een ontsteking van de hartspier. Door medicatie verdwenen de klachten snel, geen van de patiënten hield er iets aan over. Bij controle bleek hun hart na een tot drie weken weer helemaal in orde.

De onderzoekers merkten op dat myocarditis heel soms voorkomt bij andere vaccinaties, maar dat er geen bewijs is dat Pfizer dit ongewenste effect heeft gehad. In de VS zijn inmiddels ruim 2,2 miljoen 16- en 17-jarigen volledig ingeënt. In de categorie 12-15 jaar hebben ruim 3 miljoen Amerikaanse kids een eerste prik gehad. Bemoedigende cijfers, zei de coauteur van het rapport, Judy Guzman-Cottril. Ze voegde eraan toe dat Covid-19 ook kan leiden tot myocarditis.

Meer uit Buitenland

Boris Johnson en Liz Truss keren zich tegen Sunaks Brexitplannen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse oud-premiers Boris Johnson en Liz Truss zullen woensdag in het Lagerhuis tegen de Brexitplannen van hun opvolger Rishi Sunak stemmen. Volgens Britse media is de nieuwe deal "onacceptabel" voor Johnson, die zelf de vorige overeenkomst met de Europese Unie onderhandelde.

1 uur geleden
Zuid-Korea en VS vieren jubileum met militaire oefeningen in juni

SEOUL (ANP/RTR) - Zuid-Koreaanse en Amerikaanse strijdkrachten houden in juni hun tot nu grootste gezamenlijke militaire oefeningen waarbij met scherp wordt geschoten, meldt het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. De oefeningen maken deel uit van de viering van het 70-jarige bestaan van het bondgenootschap tussen de twee landen.

1 uur geleden
Sunaks Brexitdeal stuit op verzet van unionisten en brexiteers

LONDEN (ANP) - Het Britse Lagerhuis buigt zich over de Brexitafspraken die premier Rishi Sunak heeft afgesproken met de Europese Commissie. Waarschijnlijk kan Sunak op een meerderheid rekenen voor het nieuwe handelsprotocol, maar een aanzienlijk verzet van Noord-Ieren en binnen zijn eigen partij zou een fikse tegenvaller zijn voor de premier.

5 uur geleden
Mogelijk besluit over vervolging Trump door 'grand jury' Manhattan

NEW YORK (ANP) - De beslissing of ex-president Donald Trump wordt aangeklaagd en of er een arrestatiebevel tegen hem komt, wordt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk woensdag in Manhattan, New York, genomen. Het zou de eerste keer zijn dat een ex-president strafrechtelijk wordt vervolgd.

7 uur geleden
Opnieuw ongeregeldheden bij Franse pensioenprotesten

PARIJS (ANP/RTR/AFP/BELGA) - In Frankrijk zijn bij spontane protesten tegen de pensioenhervorming opnieuw ongeregeldheden uitgebroken, onder meer in Parijs, Nantes, Montpellier en Lille. Dat melden Franse media. De politie zette bijvoorbeeld in de hoofdstad traangas in om betogers uiteen te drijven.

13 uur geleden
Saudi-Arabië: ramadan begint donderdag

RIYAD (ANP/AFP) - Saudi-Arabië heeft gezegd dat de ramadan komende donderdag begint. Veel moslims wereldwijd volgen de start- en einddatum van Saudi-Arabië, waar de heilige plaatsen Mekka en Medina liggen.

14 uur geleden
Oeganda doet homo's en transgenders helemaal in de ban

KAMPALA (ANP/RTR) - Het Oost-Afrikaanse Oeganda doet onder anderen homo's, lesbiennes en transgenders helemaal in de ban. Zelfs het je identificeren als zodanig wordt strafbaar.

15 uur geleden