Gezondheidsdienst: risico op marburgvirus in Europa laag
SOLNA (ANP) - Het gevaar dat Europeanen bij een reis naar Afrika besmet raken met het marburgvirus is laag, en de kans dat het virus zich binnen Europa verder verspreidt is heel laag. Dat zegt de Europese gezondheidsdienst ECDC. Volgens het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) is de kans ook klein dat het virus in Nederland opduikt.
Het marburgvirus is erg besmettelijk en dodelijk. Patiënten kunnen last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn, huiduitslag, bloedingen, geelzucht en opgezwollen teelballen. Ook kunnen ze kampen met overgeven, diarree, pijn in de borst en waanideeën. De klachten lijken op die van ebola. De autoriteiten in Rwanda meldden vorige week een uitbraak van het virus. Inmiddels zijn 36 besmettingen bevestigd, en elf patiënten zijn eraan overleden. Twee mensen in de Duitse stad Hamburg, die onlangs in Rwanda waren, zijn woensdag uit een trein gehaald om ziekteverschijnselen. Ze zijn echter negatief getest op het virus.
Het virus verspreidt zich niet door de lucht, maar via lichaamsvloeistoffen, waaronder bloed. Het ECDC raadt reizigers in Rwanda aan om geen contact te hebben met mensen die symptomen vertonen en ook niet met overleden patiënten. Verder moeten ze klinieken vermijden als ze daar niet per se hoeven te zijn. Ook moeten ze uit de buurt blijven van wilde dieren als vleermuizen, apen en antilopes, omdat die het virus misschien dragen.
Meer uit Gezond
BILTHOVEN (ANP) - Het aantal mensen dat een nieuwe inenting tegen het coronavirus krijgt, neemt af. Vorige week lieten ruim 235.000 mensen een herhaalprik zetten. De piek was half oktober. Sindsdien is de opkomst drie weken op rij gedaald.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Een groot aantal ziekenhuizen, 25, gaat samen uitzoeken hoe hartschade door chemotherapie bij met name lymfeklierkanker kan worden voorkomen. Ze krijgen er 2,3 miljoen euro voor van KWF en Hartstichting.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op het Malieveld in Den Haag zijn bijna 10.000 apotheekmedewerkers samengekomen om te demonstreren voor een cao die beter is dan het bod van hun werkgevers. Honderden apotheken in het hele land zijn gesloten, omdat hun medewerkers protesteerden tegen de geboden 2 procent loonsverhoging vanaf 1 juli dit jaar en ongeveer 5 procent per 1 juli 2025. De bonden CNV en FNV eisen dat de salarissen met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2024 met 6 procent stijgen.
1 dag geledenBILTHOVEN (ANP) - Het aantal mensen dat een longontsteking oploopt na een besmetting met legionellabacteriën in Nederland is in de afgelopen jaren flink toegenomen. Dat komt mogelijk door weersomstandigheden waardoor de bacteriën zich verder kunnen verspreiden, denkt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vergrijzing kan ook een rol spelen.
1 dag geledenDEN BOSCH (ANP) - Mensen slikken soms te veel pillen met vitamine B6, en kunnen daardoor zenuwschade oplopen. "De klachten zijn te herkennen aan tintelingen, een doof gevoel of pijn in handen en/of voeten", meldt bijwerkingencentrum Lareb. Dat adviseert mensen daarom heel voorzichtig te zijn met de supplementen.
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Apeldoorn heeft Groningen ingehaald als de gezondste stad van Nederland. Dat meldt advies- en ingenieursbureau Arcadis in zijn tweejaarlijkse inventarisatie. Onderaan de lijst staat Rotterdam, net als twee jaar geleden.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) maakt zich "ernstige zorgen" over de stijgende kosten van de jeugdzorg, schrijft ze op haar site. De ontwikkelingen leiden namelijk tot "aanzienlijke tekorten" voor gemeenten, aldus de club. Over 2023 is het tekort al 628 miljoen euro en voor 2024 "naar verwachting" 828 miljoen.
5 dagen geleden