Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gewonden bij demonstraties in Bangkok

Gewonden bij demonstraties in Bangkok

BANGKOK (ANP/RTR/AFP) - Zeker 41 mensen zijn dinsdag gewond geraakt door een confrontatie met de politie bij een protest in de Thaise hoofdstad Bangkok. Agenten zetten een waterkanon en traangas in tijdens het meest gewelddadige protest in maanden. Vijf slachtoffers hebben schotwonden.

Sinds half juni gaan mensen de straat op om te demonstreren voor meer democratie, het aftreden van de regering van premier Prayuth Chan-ocha en hervorming van de monarchie.

Duizenden demonstranten kwamen op verschillende plekken in de stad bijeen. Ze probeerden het parlementsgebouw te bereiken, maar barricades van beton en prikkeldraad hielden hen tegen. "De politie moest traangas en een waterkanon gebruiken, omdat demonstranten probeerden door de barrières te breken," aldus de politie van Bangkok.

Traangas

Volgens een ziekenhuis in Bangkok raakten 41 mensen gewond, van wie 12 door traangas. Een van de gewonden is een politieagent.

"Stop met ons te beschuldigen van het overtreden van de wet, de politie overtreedt de wet door mensen pijn te doen", zei de studentenleider Parit 'Penguin' Chiwarak. "We vechten voor een betere toekomst voor ons land en voor iedereen, dus vuur geen waterkanon op ons af."

Debat

In het parlement was een debat gaande over mogelijke grondwetswijzigingen, die te maken hebben met de rol van de senaat en de monarchie. Er demonstreerden ook aanhangers van het koningshuis. Dat leidde eerder op de dag tot een aanvaring tussen de twee groepen demonstranten, waarbij stenen en flessen werden gegooid.

De autoritaire regering van voormalig generaal en couppleger Prayuth ligt al maanden onder vuur. Prayuth is sinds zijn coup in 2014 aan de macht en is een jaar geleden na omstreden verkiezingen premier geworden. Protesten sinds half juli hebben de grootste druk in jaren op de machthebbers gezet, vooral de taboedoorbrekende oproepen om de macht van de monarchie van koning Maha Vajiralongkorn te beperken.

Meer uit Buitenland

Boris Johnson treedt af als parlementslid om partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - De Britse oud-premier Boris Johnson treedt af als lid van het Lagerhuis om een onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. Volgens Britse media heeft hij zijn zetel voor het district Uxbridge and South Ruislip per direct ingeleverd. Johnson zegt in een verklaring dat hij de resultaten van een parlementair onderzoek heeft ontvangen en dat die onderzoekscommissie hem uit het parlement probeerde te duwen.

4 uur geleden
Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

5 uur geleden
Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

7 uur geleden
Poetin: Oekraïens offensief is begonnen, maar onsuccesvol

MOSKOU (ANP/RTR) - Niet alleen internationale media en waarnemers stellen dat Oekraïne is begonnen met het langverwachte offensief, dat denkt ook de Russische president Vladimir Poetin. Hij zegt dat de aanval nog niet succesvol is en dat de Oekraïners nog geen van hun doelen hebben bereikt.

8 uur geleden
VN: onafhankelijk onderzoek naar doorbraak Kachovka-dam nodig

GENÈVE (ANP/DPA) - Er is eerst meer onderzoek nodig rond het instorten van de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraïne om vast te stellen wat er is gebeurd. "De omstandigheden van het incident zijn vooralsnog te onduidelijk", stelt woordvoerder Jeremy Laurence van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties OHCHR. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te spreken van een oorlogsmisdaad.

8 uur geleden
Berlusconi terug in het ziekenhuis voor controles

MILAAN (ANP) - De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is vrijdag weer opgenomen in het ziekenhuis. Zijn dokters zeggen tegen Italiaanse media dat het om controles gaat vanwege zijn chronische leukemie. De controles zijn weliswaar enkele dagen naar voren gehaald, maar er zou volgens dokters en partijgenoten geen reden zijn voor paniek.

9 uur geleden
Poetin: tactische kernwapens kunnen begin juli naar Belarus

SOTSJI (ANP/RTR) - De voorbereidingen om Russische kernwapens op te kunnen stellen in Belarus worden op 7 en 8 juli afgerond. Direct daarna gaan de wapens die kant op. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd na een overleg met de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. De verplaatsing was al aangekondigd en met de voorbereidingen was al begonnen.

11 uur geleden