Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gewonde agente en filmmaker openen hoorzittingen aanval Capitool

Gewonde agente en filmmaker openen hoorzittingen aanval Capitool

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een politieagente die gewond is geraakt door aanhangers van Donald Trump en een filmmaker die enkele leiders van de bestorming van het Capitool filmde, behoren donderdag tot de eerste getuigen in de openbare hoorzittingen over de bestorming van het Capitool op 6 januari vorig jaar. Dat meldt de parlementaire commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die de rellen onderzoekt.

Een van de vragen die centraal zullen staan tijdens de hoorzittingen is waarom Trump de aanval urenlang weigerde te veroordelen - en of dit bewijst dat hij heeft verzaakt en heeft geprobeerd het vaststellen van de verkiezingsuitslag door het Congres te voorkomen.

De eerste openbare hoorzitting van de commissie, die bestaat uit zeven Democraten en twee Republikeinen, begint donderdag om 20.00 uur lokale tijd. Het tijdstip is gekozen om de aandacht van zoveel mogelijk Amerikanen te trekken. De traditionele grote netwerken NBC, ABC en CBS zenden de hoorzittingen live uit, evenals kabelnieuwszender CNN. De marktleider in kabelnieuws in de VS, het rechtse Fox News, houdt echter zijn gebruikelijke programmering aan.

De komende twee weken worden nog vijf hoorzittingen verwacht.

Bij de bestorming van het Capitool kwamen op de dag zelf vier mensen om het leven, van wie er een werd doodgeschoten door de politie. Vier bij de verdediging van het complex betrokken politieagenten pleegden later zelfmoord. Meer dan honderd mensen raakten gewond.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden