Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gewichthefbond moet Kuworge alsnog inschrijven voor WK

Gewichthefbond moet Kuworge alsnog inschrijven voor WK

ASSEN (ANP) - De Nederlandse gewichthefbond NGB moet Enzo Kuworge alsnog inschrijven voor de WK gewichtheffen van volgende week in Bogotá. Kuworge won het kort geding dat hij had aangespannen tegen de bond, waarin hij eiste dat hij alsnog zou kunnen meedoen aan het wereldtiteltoernooi.

De bond had de inschrijving van Kuworge onlangs ingetrokken omdat de gewichtheffer geen nieuwe topsportovereenkomst wilde tekenen. "Daarin zou hem worden belet met zijn eigen coach te werken", meldt sportrechtadvocaat Nick Poggenklaas. "De rechter volgde het betoog van Kuworge dat de bond onrechtmatig heeft gehandeld door de inschrijving van de gewichtheffer in te trekken."

De 21-jarige Kuworge deed afgelopen zomer mee aan de Olympische Spelen en eindigde in Tokio als zesde in de klasse boven 109 kilogram. Kuworge was de eerste Nederlandse gewichtheffer op de Spelen sinds Piet van der Kruk in 1968. Hij werd vorig jaar wereldkampioen bij de junioren. Op het Sportgala ontving Kuworge afgelopen jaar de Young Talent Award, de prijs voor het grootste talent.

Afspraken

De NGB moet Kuworge uiterlijk donderdag alsnog inschrijven voor de WK op basis van de afspraken die eerder tussen de bond en de atleet golden. Dat betekent ook dat de persoonlijke coach van Kuworge hem op de WK mag begeleiden.

"Ik ben opgelucht dat er nu eindelijk duidelijkheid is over mijn deelname", zegt Kuworge. "Wel vind ik het jammer dat het nodig was om een juridische procedure te starten, maar ik ben blij dat de rechter heeft ingezien dat ik recht heb op deelname met mijn eigen begeleiding. Ik hoop dat wij samen het belang van de gewichthefsport weer op één kunnen zetten."

Herhaaldelijk uitgenodigd

Volgens de advocaat van Kuworge moet er formeel nog wel toestemming komen van de internationale gewichthefbond alvorens de WK-deelname van Kuworge officieel is.

De bond reageerde teleurgesteld op de uitspraak. "Enzo heeft het laten escaleren. We hebben hem herhaaldelijk uitgenodigd voor een gesprek over de nieuwe topsportovereenkomst, maar hij weigerde keer op keer’’, zegt algemeen bestuurslid Tom Bruijnen. "Ook na de zitting heeft hij meteen aangegeven dat hij niet zal tekenen. We willen hem als bond echt wel helpen, maar we hebben geen enkel zicht op wat hij doet. Het is ook jammer dat wij pas heel laat werden geïnformeerd over dit kort geding. We voelden ons voor het blok gezet. Het is wat ons betreft niet zo sportief allemaal.’’

Meer uit Sport

Nadal sluit langere tenniscarrière na 2024 niet definitief uit

MADRID (ANP/AFP) - Rafael Nadal laat nog open of 2024 het laatste jaar uit zijn tenniscarrière wordt. De 37-jarige Spaanse tennisser maakt volgende maand na bijna een jaar zijn rentree bij het ATP-toernooi van Brisbane en noemt de kans groot het het zijn laatste jaar wordt. Helemaal definitief is het echter niet.

6 uur geleden
FIA ziet af van onderzoek naar Mercedes-teambaas Wolff

LONDEN (ANP/DPA) - Autosportfederatie FIA zet het onderzoek naar teambaas Toto Wolff van Mercedes en diens vrouw Susie, de baas van de F1 Academy, niet door. Wolff zou vertrouwelijke informatie uit vergaderingen van de teambazen hebben doorgespeeld naar Susie, die aanschuift bij de vergaderingen van de commerciële rechtenhouder van de Formule 1 (FOM).

9 uur geleden
Zwemsters missen podium op 4x50 meter wisselslagestafette

OTOPENI (ANP) - De Nederlandse zwemsters hebben bij de EK kortebaan in Roemenië naast de medailles gegrepen op de 4x50 meter wisselslag. Kira Toussaint, Tes Schouten, Tessa Giele en Valerie Van Roon tikten in 1.45,78 als vierde aan. Het goud ging naar Zweden in 1.43,26, voor Italië en Groot-Brittannië.

9 uur geleden
Zwemmer Kamminga pakt EK-goud op 100 m schoolslag, brons Corbeau

OTOPENI (ANP) - Arno Kamminga heeft bij de Europese kampioenschappen kortebaan de titel veroverd op de 100 meter schoolslag. De 28-jarige zwemmer was in het Roemeense Otopeni met 56,52 net iets sneller dan titelverdediger Nicolo Martinenghi uit Italië. Caspar Corbeau greep het brons in 56,66.

9 uur geleden
Schouten op EK met Nederlands record naar finale 200 meter school

OTOPENI (ANP) - Tes Schouten heeft zich bij de Europese kampioenschappen kortebaan in Roemenië overtuigend geplaatst voor de finale op de 200 meter schoolslag. De 22-jarige zwemster was met een Nederlands record van 2.16,98 de snelste. Ze dook ruim onder haar eigen toptijd van 2.18,19, die ze vorig jaar tijdens de WK kortebaan zwom.

9 uur geleden
Toussaint grijpt op EK kortebaan naast medaille op 200 meter rug

OTOPENI (ANP) - Kira Toussaint heeft bij de Europese kampioenschappen kortebaan naast de medailles gegrepen op de 200 meter rugslag. De 29-jarige zwemster tikte in het Roemeense Otopeni als zesde aan in 2.04,47. Het goud ging naar de Britse Medi Harris in 2.02,45.

11 uur geleden
Regering Oekraïne bezorgd om oproep Russen op Spelen toe te laten

KYIV (ANP) - De Oekraïense regering zegt "erg bezorgd" te zijn over de oproep die een aantal internationale sportbonden en nationale olympische comité's aan het IOC hebben gedaan om atleten uit Rusland en Belarus onder voorwaarden toe te laten op de Olympische Spelen van Parijs komende zomer.

14 uur geleden