Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gewezen BBB-kandidaat over nazi-tweets: ik werd steeds moedelozer

Gewezen BBB-kandidaat over nazi-tweets: ik werd steeds moedelozer

DEN HAAG (ANP) - BBB-kandidaat Jasper Rekers, die twee jaar lang een anoniem Twitter-account runde waarmee hij op grote schaal nazi-vergelijkingen maakte en onder anderen politici voor fascist uitmaakte, wilde aanvankelijk juist constructieve kritiek uiten op het coronabeleid. "Ik merkte dat ik steeds hopelozer, moedelozer en zelfs depressiever werd", zegt hij tegen het ANP.

Woensdag werd bekend dat Rekers, die op de dertiende plek van de lijst van de BoerBurgerBeweging (BBB) staat, afziet van zijn eventuele Kamerzetel na confrontatie met zijn onlinegedrag na onderzoek van persbureau ANP. BBB kan hem niet van de lijst halen, noch kan hij hier zelf toe besluiten: deze is al door de Kiesraad goedgekeurd. Hij betuigt spijt van zijn uitlatingen en biedt zijn "nederige excuses" aan, maar zegt dat hij zich de geschreven berichten maar deels herinnert.

Rekers beheerde het anonieme account Verzet op Links tussen december 2020 en december 2022. Hij zag in toenemende mate de "ontwrichting" van het coronabeleid. "Ik stond op het punt te emigreren, ik zag studenten in mijn klas wegkwijnen", aldus de 35-jarige docent aan de Saxion Hogeschool in Enschede.

Steeds bozer

Waar de berichten eerst constructief waren bedoeld, werden die later "steeds bozer" erkent Rekers. "De toon en wanhoop die erin doorklinkt, is veranderd, dat herken ik." Dat hij mensen heeft uitgescholden en met nazi's en fascisten heeft vergeleken, is "ongepast", ziet Rekers nu in. Maar, voegt hij toe, "van sommige tweets kan ik me niet voorstellen dat ik ze heb gestuurd, dat ik op die knop heb gedrukt". Zo werd zorgminister Ernst Kuipers "kindermishandelaar" en "oorlogsmisdadiger" genoemd, D66-fractievoorzitter Jan Paternotte werd met nazi-propagandist Joseph Goebbels vergeleken en moordenaar Marc Dutroux zou "nog fatsoenlijker" zijn dan viroloog Marc van Ranst.

Rekers vreest vooral voor de impact die de onthulling over zijn Twitter-gedrag heeft op zijn carrière en zijn jonge gezin. Naast docent is hij ondernemer. "Ik wil deze periode snel weer vergeten", zegt hij. Dat is volgens hem waarom hij zijn Twitter-historie niet met de BBB heeft gedeeld.

Verzet op Links

Rekers verwijderde het anonieme account Verzet op Links in december 2022. In dezelfde maand startte hij zijn persoonlijke account onder eigen naam en richtte die op de politiek en BBB. Inmiddels zijn meerdere socialmedia-accounts van hem niet meer zichtbaar.

Meer uit Politiek

Stichting van Laurentien mag door met toeslagenmethode

DEN HAAG (ANP) - De Stichting (Gelijk)waardig Herstel, opgericht door prinses Laurentien, mag door met het helpen van mensen die getroffen zijn door het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Zij heeft een akkoord gesloten met het ministerie van Financiën over de voorwaarden waaronder dat kan, meldt staatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen) in een brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Dit jaar slechts 'accentverschillen' in viering van Prinsjesdag

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar zal Prinsjesdag grotendeels doorgaan in de oude vorm, bevestigt een woordvoerder van de Eerste Kamer na berichtgeving door de NOS. Wel zijn er enkele "accentverschillen", zoals een speciaal lesprogramma door ProDemos voor scholieren.

1 dag geleden
VVD wil dat ook kabinet wegblijft bij EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - De VVD steunt de Europese Commissie, die voorlopig alleen ambtenaren stuurt naar informele vergaderingen die Hongarije als huidig EU-voorzitter organiseert. De regeringspartij wil van premier Dick Schoof en buitenlandminister Caspar Veldkamp weten waarom Nederland zich daar niet bij aansluit.

1 dag geleden
Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

2 dagen geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

2 dagen geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

2 dagen geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

2 dagen geleden