Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geweld in Afghanistan laait weer op na einde wapenstilstand

Geweld in Afghanistan laait weer op na einde wapenstilstand

KABUL (ANP/AFP) - Het geweld in Afghanistan laaide zondag weer op na het einde van een driedaagse wapenstilstand. Er wordt volgens de autoriteiten gevochten bij Lashkar Gah, de hoofdstad van de zuidelijke provincie Helmand.

De strijd begon volgens een lokale functionaris in de vroege ochtend. Toen vielen de Taliban controleposten bij de stad aan. De moslimextremisten zeggen op hun beurt dat veiligheidstroepen een operatie waren begonnen. "Geef ons daar niet de schuld van", zei een woordvoerder.

Het bestand van de afgelopen dagen betekende voor Afghanen een welkome onderbreking van het aanhoudende geweld in hun land. De Taliban hadden een staakt-het-vuren voorgesteld dat samenviel met de Eid al-Fitr, het einde van de vastenmaand ramadan. De regering stemde daar snel mee in.

Er vielen vrijdag wel twaalf doden door een bomexplosie in een moskee in hoofdstad Kabul. Terreurgroep Islamitische Staat eiste die aanslag op. Er waren een week eerder ook al tientallen mensen om het leven gekomen bij een aanslag op een school. Het ging vooral om meisjes.

De Taliban en de Afghaanse regering overleggen ook al maanden over een vredesakkoord, maar lijken nauwelijks vooruitgang te boeken. Onderhandelingsteams zaten vrijdag weer om de tafel in Qatar. De regering verklaarde naderhand dat beide partijen het tempo van de onderhandelingen willen opvoeren.

Internationale troepen vertrekken ondertussen na ongeveer twintig jaar uit Afghanistan. De Amerikaanse president Joe Biden wil dat de terugtrekking op 11 september is afgerond. De VS hebben inmiddels een belangrijke luchtmachtbasis in het zuidelijke Kandahar verlaten.

Meer uit Buitenland

NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

KYIV (ANP) - Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels "serieuze gevolgen op het slagveld", heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kyiv gezegd, verwijzend naar de verliezen die Oekraïne lijdt tegen Rusland.

33 seconden geleden
Europees Parlement spreekt kiezer aan met onheilspellende taal

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement wijst kiezers op hun verantwoordelijkheid om een stem uit te brengen bij de komende Europese verkiezingen. De democratie "staat op het spel" en kiezers moeten die versterken door mee te doen, stelt het parlement. "Anders beslissen anderen voor jou", is de dreigende toevoeging waarmee het parlement de kiezer aanspreekt.

7 minuten geleden
Schotse premier Yousaf stapt op na uiteenvallen regering

EDINBURGH (ANP) - De Schotse premier Humza Yousaf stapt op. Het parlement zou later deze week een vertrouwensstemming houden over hem, maar Yousaf houdt nu de eer aan zichzelf.

2 uur geleden
Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse functionaris heeft dat bekendgemaakt, nadat de Turkse steun al was gemeld door NAVO-diplomaten.

2 uur geleden
Einde aan maandenlange blokkades op grens Polen en Oekraïne

WARSCHAU/KYIV (ANP/RTR) - Poolse boeren hebben na maanden een einde gemaakt aan de blokkades van de grenzen met Oekraïne. De regeringen in Warschau en Kyiv melden dat ze overeenstemming hebben bereikt over het conflict rond de export van landbouwproducten.

3 uur geleden
Dodental na Israëlische luchtaanvallen op Rafah opgelopen

RAFAH (ANP/RTR/DPA) - Het dodental na Israëlische luchtaanvallen op Rafah maandag is opgelopen. Er zijn zeker 27 Palestijnen om het leven gekomen, meldt het lokale ministerie van Gezondheid. Israël heeft meerdere huizen in de zuidelijke stad in de Gazastrook gebombardeerd.

3 uur geleden
Diplomaten: Turkije steunt Mark Rutte als NAVO-chef

BRUSSEL (ANP) - Turkije steunt demissionair premier Mark Rutte als NAVO-chef. Dat hebben diplomaten in Brussel bevestigd. Rutte was afgelopen vrijdag op bezoek bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om steun te krijgen voor zijn kandidatuur voor de topjob. Er zijn nu nog drie NAVO-landen over die Rutte moet zien over te halen.

3 uur geleden