Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geweld in Afghanistan laait weer op na einde wapenstilstand

Geweld in Afghanistan laait weer op na einde wapenstilstand

KABUL (ANP/AFP) - Het geweld in Afghanistan laaide zondag weer op na het einde van een driedaagse wapenstilstand. Er wordt volgens de autoriteiten gevochten bij Lashkar Gah, de hoofdstad van de zuidelijke provincie Helmand.

De strijd begon volgens een lokale functionaris in de vroege ochtend. Toen vielen de Taliban controleposten bij de stad aan. De moslimextremisten zeggen op hun beurt dat veiligheidstroepen een operatie waren begonnen. "Geef ons daar niet de schuld van", zei een woordvoerder.

Het bestand van de afgelopen dagen betekende voor Afghanen een welkome onderbreking van het aanhoudende geweld in hun land. De Taliban hadden een staakt-het-vuren voorgesteld dat samenviel met de Eid al-Fitr, het einde van de vastenmaand ramadan. De regering stemde daar snel mee in.

Er vielen vrijdag wel twaalf doden door een bomexplosie in een moskee in hoofdstad Kabul. Terreurgroep Islamitische Staat eiste die aanslag op. Er waren een week eerder ook al tientallen mensen om het leven gekomen bij een aanslag op een school. Het ging vooral om meisjes.

De Taliban en de Afghaanse regering overleggen ook al maanden over een vredesakkoord, maar lijken nauwelijks vooruitgang te boeken. Onderhandelingsteams zaten vrijdag weer om de tafel in Qatar. De regering verklaarde naderhand dat beide partijen het tempo van de onderhandelingen willen opvoeren.

Internationale troepen vertrekken ondertussen na ongeveer twintig jaar uit Afghanistan. De Amerikaanse president Joe Biden wil dat de terugtrekking op 11 september is afgerond. De VS hebben inmiddels een belangrijke luchtmachtbasis in het zuidelijke Kandahar verlaten.

Meer uit Buitenland

Von der Leyen wil aparte commissaris voor Defensie

STRAATSBURG (ANP) - Ursula von der Leyen wil de komende vijf jaar een "echte Europese Defensie-unie" opbouwen. Als ze later donderdag wordt herkozen als voorzitter van de Europese Commissie, gaat ze een commissaris voor Defensie benoemen.

3 uur geleden
Zeven doden door brand in appartement in Nice

NICE (ANP/AFP) - Een brand in de Franse stad Nice heeft aan zeven mensen het leven gekost. Drie gewonden liggen in het ziekenhuis. Een van hen is met "grote spoed" naar het ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer. Er is mogelijk sprake van brandstichting.

4 uur geleden
CNN: Pelosi vertelt Biden dat hij Trump niet kan verslaan

WASHINGTON (ANP) - De Democrate Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft president Joe Biden verteld dat uit peilingen blijkt dat hij Donald Trump niet kan verslaan. Dat meldt CNN.

6 uur geleden
Vance accepteert Republikeinse nominatie voor vicepresidentschap

MILWAUKEE (ANP) - De Amerikaanse senator James David Vance uit Ohio, beter bekend als J.D. Vance, heeft in een speech voor de Republikeinse conventie in Milwaukee de nominatie van zijn partij voor het vicepresidentschap aanvaard. Oud-president Donald Trump had maandag al op zijn sociaal medium Truth Social aangekondigd dat Vance zijn running mate wordt. Als Trump wint in november, wordt Vance (39) vicepresident.

7 uur geleden
NASA stuurt dure robot toch niet naar de maan

HOUSTON (ANP/DPA) - NASA stuurt toch geen rover, een rijdende robot, naar de zuidpool van de maan om er water te zoeken. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De kosten van de missie liepen te hoog op.

7 uur geleden
VS-senator Menendez ontkent mediaberichten over zijn opstappen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Democratische senator Bob Menendez ontkent dat hij van plan is af te treden nu hij schuldig bevonden is aan corruptie. Eerder op woensdag had de nieuwszender NBC News gemeld dat Menendez mensen in zijn directe omgeving heeft verteld dat hij zal aftreden als senator vanwege zijn veroordeling.

8 uur geleden
Europese top van EU en buurlanden test ook relatie met Britten

WOODSTOCK (ANP) - Migratie en de hulp aan Oekraïne zijn opnieuw belangrijke thema's op de vierde top van de Europese Politieke Gemeenschap. Maar de vergadering op het Engelse kasteel Blenheim, de geboorteplaats van Winston Churchill, wordt onverwacht ook een test voor een nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa na de Brexit van 2020.

8 uur geleden