Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geweld bij Gazastrook laait weer op na akkoord Israël en VAE

Geweld bij Gazastrook laait weer op na akkoord Israël en VAE

JERUZALEM (ANP/RTR/DPA/AFP) - Het geweld tussen Israël en Palestijnen in de Gazastrook is weer opgelaaid. Het Israëlische leger zegt dat vijftien raketten zijn afgevuurd op gemeenschappen in de buurt van de grens, waar in de vroege ochtend alarmsirenes klonken. Israël reageerde door doelen te bombarderen van Hamas, de dominante organisatie in de Gazastrook.

Er vond dinsdag al een raketbeschieting plaats toen Israël in het Witte Huis overeenkomsten sloot met de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein. Toen raakten twee mensen lichtgewond in de Israëlische havenstad Asjdod. Daarna schoten Palestijnen volgens het leger nog meer projectielen af.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat de aanvallers vrede in de weg willen staan. "Het verbaast me niet dat de Palestijnse terroristen Israël precies op het moment van de historische ceremonie onder vuur namen", zei hij.

Waarschuwing

Hamas waarschuwde voor verdere escalatie van het geweld. "De bezetter (Israël) zal een prijs betalen voor alle agressie tegen ons volk of locaties van het verzet", aldus een verklaring van de islamitische groep. "Er zal een directe reactie volgen."

Israël en Hamas hadden vorige maand nog een bestand gesloten na maandenlange beschietingen over en weer. Het akkoord tussen Israël en de golfstaten heeft echter geleid tot onvrede onder de Palestijnen, die zich verraden voelen. Er waren dinsdag demonstraties in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. Betogers scandeerden leuzen als "Palestina is niet te koop".

Meer uit Buitenland

New York getroffen door noodweer, noodtoestand uitgeroepen

NEW YORK (ANP/DPA/RTR) - Zware regenval heeft geleid tot overstromingen in New York. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen in en rond de stad. Snelwegen, wegen en luchthaventerminals zijn gesloten. Het stadsbestuur heeft mensen opgeroepen thuis te blijven.

5 minuten geleden
Warmste september ooit in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland

OFFENBACH (ANP/DPA) - September 2023 was de warmste septembermaand ooit in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland sinds de metingen begonnen, melden de weerdiensten van deze landen. Het was in alle drie de landen ruim 3 graden warmer.

48 minuten geleden
NAVO stuurt versterking naar Kosovo na aanval Serviërs op politie

BRUSSEL (ANP) - De NAVO stuurt opnieuw extra troepen naar Kosovo. De NAVO-landen zijn "erg bezorgd" over de toenemende spanningen in het noorden van het Balkanstaatje, aldus de westerse militaire alliantie. Daar vielen zwaarbewapende Serviërs zondag de Kosovaarse politie aan, waarbij een agent het leven liet.

1 uur geleden
Servische politicus zegt achter dodelijke aanval Kosovo te zitten

BELGRADO/PRISTINA (ANP/DPA) - Een vooraanstaande etnisch Servische politicus en zakenman zegt verantwoordelijk te zijn voor de dodelijke aanval in Kosovo, afgelopen zondag. Milan Radoicic heeft het dertig man sterke commando op pad gestuurd, zegt hij in een schriftelijke verklaring die hij via zijn advocaat naar buiten heeft gebracht. Er vielen zeker vier doden.

1 uur geleden
Noorwegen sluit grens voor auto's uit Rusland

OSLO (ANP/DPA) - Noorwegen gaat de grens sluiten voor auto's met een Russisch kenteken. Finland, Polen, Letland, Litouwen en Estland namen eerder deze maand soortgelijke stappen in een reactie op de Russische invasie in Oekraïne.

1 uur geleden
Oudste Amerikaanse senator Dianne Feinstein (90) overleden

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Dianne Feinstein is op 90-jarige leeftijd overleden. De Democraat uit Californië was de oudste persoon in de Senaat en tevens de langstzittende vrouwelijke senator.

3 uur geleden
Rusland: stroom in vijf dorpen uitgevallen na Oekraïense aanval

MOSKOU (ANP/AFP) - De stroom in vijf Russische dorpen is in de nacht van donderdag op vrijdag uitgevallen na een Oekraïense drone-aanval, meldt de gouverneur van de regio Koersk. Volgens het Russische ministerie van Defensie waren 's nachts elf Oekraïense drones actief.

3 uur geleden