Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gevreesde bestrijder 'geweld' Oeigoeren komt naar Hongkong

Gevreesde bestrijder 'geweld' Oeigoeren komt naar Hongkong

BEIJING (ANP/AFP) - De hoogste leider van een antiterrorisme-eenheid van de paramilitaire politie in het Chinese Xianjiang, waar de Oeigoerse minderheid wordt onderdrukt, is het nieuwe hoofd van het Chinese leger in Hongkong. Chinese staatsmedia melden dat Peng Jingtang is gepromoveerd tot bevelhebber.

De benoeming komt op een moment waarop er internationaal toenemende zorgen zijn over Hongkong, waar de vrijheden onder invloed van Beijing worden beperkt. Hongkong heeft geen eigen leger, alleen politie, maar in de semi-autonome regio zijn wel Chinese troepen gestationeerd. Dat is geregeld in de basiswet uit 1997, waarin is vastgelegd dat Hongkong binnen China een eigen status en bestuur kent.

Onvrede van de Hongkongse bevolking over de Chinese invloed leidde tot massaprotesten in 2019 en 2020. De deelnemers eisten meer democratie. Beijing zag sommige acties als terrorisme en separatisme, termen die ook worden gebruikt als het om Xinjiang gaat. De centrale regering voerde in Hongkong een nationale veiligheidswet in waarmee activisten harder aangepakt kunnen worden.

Genocide

China wordt door de Verenigde Staten beschuldigd van genocide in Xinjiang op Oeigoeren en andere moslimminderheden, die massaal in kampen worden vastgehouden. Beijing ontkent dat er sprake is van genocide en zegt dat de strenge aanpak in Xinjiang nodig is om een einde te maken aan de islamistisch extremisme en separatisme in de regio.

Uit berichtgeving in Chinese media valt op te maken dat de nieuwe legerbevelhebber in Hongkong, Peng, leiding gaf aan een antiterrorisme-eenheid die in Xinjiang was opgericht voor "behoeften binnen de regio en in heel China". Hij is de opvolger van Chen Daoxiang, die bijna op pensioen gaat. Onder Chens leiderschap werden de troepen in Hongkong zichtbaarder. De Chinese militairen hielpen bijvoorbeeld met schoonmaken na uit de hand gelopen protesten in Hongkong.

Meer uit Buitenland

Kremlin denkt dat ruzie tussen Polen en Oekraïne zal toenemen

MOSKOU (ANP/AFP) - De ruzie tussen Oekraïne en Polen over de handel in graan is ook in Rusland niet onopgemerkt gebleven. Het Kremlin denkt dat de spanningen tussen die twee bondgenoten alleen maar zullen toenemen. Sterker nog, Moskou verwacht ook ruzies tussen Kyiv en andere Europese landen. "Dat is onvermijdelijk", zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov.

37 minuten geleden
Frans OM eist proces tegen Marine Le Pen voor fraude met EU-geld

PARIJS (ANP/BELGA) - Het Openbaar Ministerie in Parijs zegt dat er een proces moet komen tegen voormalig Rassemblement National-voorzitter Marine Le Pen en 26 anderen. De extreemrechtse politica wordt ervan verdacht tussen 2004 en 2016 Europese overheidsgelden te hebben verduisterd.

1 uur geleden
Kyiv: Russische 'energieterreur' voor winter is nu al begonnen

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense premier Denys Sjmyhal zegt dat Rusland weer is begonnen met het systematisch aanvallen van de Oekraïense energievoorzieningen. Maar volgens Sjmyhal is de Oekraïense luchtafweer dit jaar een stuk beter voorbereid op de "energieterreur" dan vorige winter.

1 uur geleden
Separatisten: Azerbeidzjan omsingelt stad in Nagorno-Karabach

STEPANAKERT (ANP/AFP) - Azerbeidzjaanse soldaten zouden aan de rand van Stepanakert, de regiohoofdstad van Nagorno-Karabach, staan. Dat beweren de Armeense separatisten die het daar voor het zeggen hebben. Volgens een woordvoerder verstoppen inwoners zich in kelders.

1 uur geleden
Syrië en China kondigen 'strategische samenwerking' aan

HANGZHOU (ANP) - De Syrische president Bashar al-Assad heeft in China een ontmoeting gehad met zijn ambtgenoot Xi Jinping. Assad hoopte in zijn eerste bezoek in bijna twintig jaar de banden aan te halen met Beijing en lijkt succes te hebben. Xi kondigde na het gesprek een nieuwe "strategische samenwerking" aan.

2 uur geleden
Tweede graanschip vertrokken uit Oekraïne na stop graandeal

KYIV (ANP/RTR) - Sinds het aflopen van de graandeal heeft een tweede schip Oekraïne verlaten met een lading graan. Het is de Aroyat, die is vertrokken uit de haven van Chornomorsk, bevestigt de Oekraïense vicepremier Oleksandr Koebrakov.

3 uur geleden
Duitse concentratiekampen hebben meer last van extreemrechts

BERLIJN (ANP) - Duitse concentratiekampen die nu zijn ingericht als herdenkingsmonumenten voor de Holocaust ervaren steeds meer overlast van extreemrechtse groepen. Ze zien bijvoorbeeld steeds vaker graffiti van hakenkruizen en antisemitische leuzen opduiken bij de monumenten. De nieuwssite RND deed een rondvraag bij vijf Duitse kampen die de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten en die zien allemaal een toename.

4 uur geleden