Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gevolgen van terugvorderen toeslagen zijn niet onderzocht

Gevolgen van terugvorderen toeslagen zijn niet onderzocht

DEN HAAG (ANP) - Toen het kabinet in 2010 besloot om kinderopvangtoeslag terug te vorderen als een ouder hier geen recht op bleek te hebben, is "niet geïnformeerd" wat daarvan de gevolgen zouden zijn, blijkt uit het verhoor van topambtenaar Christianne Mattijssen. Als bijvoorbeeld een ouder de eigen bijdrage (een relatief klein bedrag) niet betaalde, moesten er vele duizenden euro's aan voorgeschoten toeslag worden terugbetaald. Deze 'alles-of-niets-systematiek' is een van de redenen dat het toeslagenschandaal tot zulke grote problemen leidde bij gedupeerde ouders.

Mattijssen was tussen 2008 en 2010 directeur kinderopvang op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Een wetswijziging die het vierde kabinet-Balkenende doorvoerde, moest tot een verbetering van de kwaliteit van kinderopvang leiden, maar vooral ook een flinke bezuiniging opleveren. Onderdeel van de wet was dat gastouderbureaus aan strengere eisen moesten voldoen. Ouders waren ervoor verantwoordelijk dat zijzelf een gastouderbureau kozen dat aan de criteria voldeed, anders hadden ze geen recht op toeslag.

Door de wet werd geld teruggevraagd bij de ouders zelf, niet via een kinderopvanglocatie of gastouderbureau. "Ik denk dat wij ons niet konden voorstellen dat, als je als gastbureau of als ouder een foutje maakt, dat er zó wordt teruggevorderd als uiteindelijk is gebeurd", verklaarde Mattijssen in haar verhoor. Haar antwoorden stuitten op onbegrip bij de parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid onderzoekt. "Hoort niet bij goed beleid maken en fatsoenlijke wetgeving ook dat die implicaties van tevoren duidelijk zijn?" vroeg commissielid Evert Jan Slootweg (CDA) zich af. "Dat op het moment dat je die rekening neerlegt bij mensen, dat je weet wát die rekening is?"

'Fundamenteel risico'

De aanscherping van de wet was belangrijk om fraude en oneigenlijk misbruik - gebruik van regelingen waarmee de wet niet wordt overtreden, maar die wel in strijd is met de bedoeling van de wet - tegen te gaan. Maar, erkent Mattijssen, er is nooit duidelijk geworden hoeveel misbruik er eigenlijk werd gemaakt van de toeslagenregelingen. De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst deed daar wel een poging toe, maar kon dat niet inzichtelijk maken. Er zat wel een "fundamenteel risico" in de toeslagensystematiek, aldus Mattijssen.

Eerder bleek tijdens de verhoren van de commissie al dat ook de omvang van fraude met uitkeringen nooit is vastgesteld. Toch vond het kabinet het in die tijd belangrijk om met de fraudewet te komen, om fouten met uitkeringsaanvragen flink te beboeten.

Meer uit Politiek

Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

1 dag geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

2 dagen geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

2 dagen geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

2 dagen geleden
Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

2 dagen geleden
Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.

2 dagen geleden