Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gevluchte Turkse fraudeur met cryptomunten opgepakt in Albanië

Gevluchte Turkse fraudeur met cryptomunten opgepakt in Albanië

ANKARA (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Een vermeende grote Turkse fraudeur met cryptomunten is opgepakt in Albanië. De man wordt er door de Turkse autoriteiten van verdacht cryptobeleggers voor een bedrag van 2 miljard dollar te hebben opgelicht. In april vorig jaar werd een internationaal aanhoudingsbevel uitgegeven voor Faruk Fatih Özer en werd al vermoed dat hij naar Albanië was gevlucht.

Özer was de oprichter en topman van een van de grootste handelsplatformen voor digitale valuta in Turkije, genaamd Thodex. De handel op Thodex werd vorig jaar april plots stilgelegd, waarna Özer Turkije ontvluchtte. De Turkse politie arresteerde tientallen mensen die werden verdacht van betrokkenheid bij de cryptofraude.

Nu is dus ook Özer gearresteerd, aldus het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij werd opgepakt in de Albanese stad Vlorë. Er wordt nu gewerkt aan een procedure om Özer uit te leveren aan Turkije. De cryptofraudeurs worden onder meer beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie, samenzwering en witwassen. Ze kunnen jarenlange gevangenisstraffen krijgen.

Mogelijk hebben bijna 400.000 mensen hun investeringen op Thodex verloren. Veel Turken zochten hun toevlucht in handelsplatformen zoals Thodex om te beleggen in digitale munten als bitcoins. Op die manier wilden ze hun spaargeld beschermen tegen de hoge inflatie en de sterke koersschommelingen van de Turkse lira.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

11 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

13 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

14 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

16 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

16 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

17 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

1 dag geleden