Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gevluchte Afghanen in Kabul keren terug naar hun huizen

Gevluchte Afghanen in Kabul keren terug naar hun huizen

KABUL (ANP/AFP) - Duizenden Afghanen die vanwege gevechten hun huizen in het noorden van het land ontvluchtten en terechtkwamen in een tijdelijk opvangkamp in de hoofdstad Kabul, keren terug naar hun woonplaats. Nadat de Taliban eerder dit jaar een groot offensief begonnen en uiteindelijk het hele land veroverden, namen veel inwoners de wijk naar grote steden, waaronder Kabul.

Duizenden van hen belandden in een park in het centrum van de Afghaanse hoofdstad waar ze onder erbarmelijke omstandigheden op de grond of in geïmproviseerde tenten leefden. Een Afghaanse non-gouvernementele organisatie heeft tientallen bussen ingehuurd om ruim duizend gezinnen terug te brengen naar de regio Kunduz.

Volgens een woordvoerster van de ngo krijgen de vluchtelingen bovendien pakweg honderd euro om voedsel te kopen en worden basisvoorzieningen zoals meel. olie, rijst en bonen verstrekt. "We hebben ook plannen voor hun toekomst", aldus de woordvoerster.

De Taliban kwamen in augustus aan de macht na een groot offensief. Door de overwinning is een einde gekomen aan de gevechten, bomaanslagen en luchtaanvallen in het land. De problemen in het land blijven echter groot. De economie ligt in puin, velen verliezen hun baan en een derde van de bevolking dreigt volgens de Verenigde Naties te verhongeren.

Volgens de VN zijn dit jaar ongeveer 635.000 intern ontheemde Afghanen geregistreerd en waren eind 2020 al naar schatting 2,9 miljoen inwoners hun huizen ontvlucht.

Meer uit Buitenland

Kremlin denkt dat ruzie tussen Polen en Oekraïne zal toenemen

MOSKOU (ANP/AFP) - De ruzie tussen Oekraïne en Polen over de handel in graan is ook in Rusland niet onopgemerkt gebleven. Het Kremlin denkt dat de spanningen tussen die twee bondgenoten alleen maar zullen toenemen. Sterker nog, Moskou verwacht ook ruzies tussen Kyiv en andere Europese landen. "Dat is onvermijdelijk", zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov.

17 minuten geleden
Frans OM eist proces tegen Marine Le Pen voor fraude met EU-geld

PARIJS (ANP/BELGA) - Het Openbaar Ministerie in Parijs zegt dat er een proces moet komen tegen voormalig Rassemblement National-voorzitter Marine Le Pen en 26 anderen. De extreemrechtse politica wordt ervan verdacht tussen 2004 en 2016 Europese overheidsgelden te hebben verduisterd.

46 minuten geleden
Kyiv: Russische 'energieterreur' voor winter is nu al begonnen

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense premier Denys Sjmyhal zegt dat Rusland weer is begonnen met het systematisch aanvallen van de Oekraïense energievoorzieningen. Maar volgens Sjmyhal is de Oekraïense luchtafweer dit jaar een stuk beter voorbereid op de "energieterreur" dan vorige winter.

1 uur geleden
Separatisten: Azerbeidzjan omsingelt stad in Nagorno-Karabach

STEPANAKERT (ANP/AFP) - Azerbeidzjaanse soldaten zouden aan de rand van Stepanakert, de regiohoofdstad van Nagorno-Karabach, staan. Dat beweren de Armeense separatisten die het daar voor het zeggen hebben. Volgens een woordvoerder verstoppen inwoners zich in kelders.

1 uur geleden
Syrië en China kondigen 'strategische samenwerking' aan

HANGZHOU (ANP) - De Syrische president Bashar al-Assad heeft in China een ontmoeting gehad met zijn ambtgenoot Xi Jinping. Assad hoopte in zijn eerste bezoek in bijna twintig jaar de banden aan te halen met Beijing en lijkt succes te hebben. Xi kondigde na het gesprek een nieuwe "strategische samenwerking" aan.

2 uur geleden
Tweede graanschip vertrokken uit Oekraïne na stop graandeal

KYIV (ANP/RTR) - Sinds het aflopen van de graandeal heeft een tweede schip Oekraïne verlaten met een lading graan. Het is de Aroyat, die is vertrokken uit de haven van Chornomorsk, bevestigt de Oekraïense vicepremier Oleksandr Koebrakov.

3 uur geleden
Duitse concentratiekampen hebben meer last van extreemrechts

BERLIJN (ANP) - Duitse concentratiekampen die nu zijn ingericht als herdenkingsmonumenten voor de Holocaust ervaren steeds meer overlast van extreemrechtse groepen. Ze zien bijvoorbeeld steeds vaker graffiti van hakenkruizen en antisemitische leuzen opduiken bij de monumenten. De nieuwssite RND deed een rondvraag bij vijf Duitse kampen die de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten en die zien allemaal een toename.

4 uur geleden