Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gevechten tussen leger Soedan en RSF verergeren

Gevechten tussen leger Soedan en RSF verergeren

KHARTOEM (ANP/RTR) - De gevechten tussen het Soedanese leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) in Khartoem worden zwaarder. Ondanks gesprekken over een wapenstilstand intensiveert het leger luchtaanvallen en artillerievuur op posities van de RSF. Er zijn raketvuur en explosies te horen, zeggen inwoners van de hoofdstad.

Het zwaartepunt van de gevechten ligt in Khartoem, maar ook in regio’s als Darfur wordt gevochten. De RSF voerde dinsdag aanvallen uit op belangrijke militaire bases van het Soedanese leger. Het leger reageert met luchtaanvallen om de RSF terug te dringen en te voorkomen dat de beweging belangrijke posities rond bijvoorbeeld het vliegveld van Khartoem in kan nemen.

Het leger en de RSF voeren sinds zo’n twee weken gesprekken in de Saudische stad Jeddah over een mogelijk staakt-het-vuren en het opzetten van humanitaire hulp. De partijen zijn het erover eens dat ze moeten voorzien in hulpmiddelen en bescherming van burgers, maar van een wapenstilstand is nog geen sprake.

Humanitaire hulp

Het Rode Kruis heeft dinsdag 17 ton aan hulpmiddelen naar Soedan gebracht. Dankzij een luchtbrug van de Europese Unie kon het Rode Kruis de spullen van Dubai naar de stad Port Soedan aan de Rode Zee vervoeren. De organisatie hoopt de komende dagen meer humanitaire hulp te leveren. Die leveringen zijn niet alleen nodig vanwege het aanhoudende conflict. Overstromingen die het land vaak treffen zijn volgens de hulporganisatie mogelijk ook aanstaande. Het is dus noodzakelijk dat hulpmiddelen op tijd bij Soedanese burgers komen.

Binnen Soedan zijn zeker 700.000 mensen op de vlucht geslagen, nog eens 200.000 hebben het land verlaten. Er zijn al honderden mensen gedood en duizenden mensen gewond geraakt, onder wie veel burgers.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden