Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gevechten in Nagorno-Karabach gaan door

Gevechten in Nagorno-Karabach gaan door

BAKOE (ANP/DPA) - Azerbeidzjan heeft zijn militaire offensief in de regio Nagorno-Karabach dinsdagochtend voortgezet. Troepen trokken naar de stad Fizuli en vernietigden vier Armeense tanks, volgens het ministerie van Defensie in de hoofdstad Bakoe. Volgens de autoriteiten is een oudere vrouw omgekomen bij een aanval van een Azerbeidzjaanse drone op de binnenplaats van een huis. Drie bewoners raakten gewond.

Azerbeidzjan meldde dat het zondag al zeven dorpen in Nagorno-Karabach had heroverd. Volgens militaire rapporten hebben de Azerbeidzjaanse troepen ook strategisch belangrijke hoogten bereikt in het bergachtige gebied. Strijders uit Nagorno-Karabach hebben naar verluidt zonder succes geprobeerd de posities weer onder controle te krijgen. Het gaat om de de ernstigste gevechten sinds jaren. Er zijn al tientallen doden gevallen. De strijdkrachten van de olierijke republiek Azerbeidzjan zijn vele malen sterker dan die van het verarmde land Armenië.

De secretaris-generaal van de VN, António Guterres, heeft beide partijen opgeroepen de gevechten onmiddellijk te staken. Dinsdag staat de kwestie op de agenda van de VN-Veiligheidsraad.

De regio Nagorno-Karabach, die door Armenië wordt gecontroleerd, maakt volgens het internationaal recht deel uit van het islamitische Azerbeidzjan. In een oorlog na de ineenstorting van de Sovjet-Unie verloor Azerbeidzjan de controle over het gebied. Vandaag de dag wordt het bewoond door christelijke Armeniërs. Armenië vertrouwt op Rusland als beschermende macht, die daar duizenden soldaten en vele wapens heeft gestationeerd. Azerbeidzjan heeft Turkije als bondgenoot.

Sinds zondag zijn na ongeveer 26 jaar wapenstilstand in de regio weer gevechten uitgebroken. Azerbeidzjan heeft sinds de oorlog in de jaren negentig herhaaldelijk aangekondigd de bergregio weer te willen heroveren. Armenië ziet het op zijn beurt als een historisch onrecht dat toenmalig Sovjetleider Josef Stalin de regio ooit aan het overwegend Islamitische Azerbeidzjan toebedeelde.

Meer uit Buitenland

Poetin prijst 'ware helden die in Oekraïne vechten'

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft in een toespraak "de ware helden van het volk" geprezen die in Oekraïne vechten. Het zijn de verdedigers van het vaderland. Hij zei verder dat de Russische wapenindustrie de productie heeft verveelvoudigd en de hoogstnodige bewapening voor de troepen kan leveren.

52 minuten geleden
Netanyahu stelt kabinet plan voor naoorlogs Gaza voor

JERUZALEM (ANP/DPA) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn oorlogskabinet voor de eerste keer een formeel plan gepresenteerd voor wat er met de Gazastrook moet gebeuren na de grondoorlog. Dat schrijft onder meer The Times of Israel.

2 uur geleden
Trump wil dat rechtszaak rond geheime documenten wordt afgewezen

MIAMI (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump wil dat de rechter de strafzaak tegen hem rond het achterhouden van geheime documenten afwijst. Zijn advocaten in de zaak zeggen dat de vervolging juridisch gebrekkig is, blijkt uit een rechtbankdocument.

3 uur geleden
Maanlander staat rechtop en stuurt foto's naar de aarde

CAPE CANAVERAL (ANP) - De maanlander Odysseus van Intuitive Machines staat rechtop op de maan en stuurt data terug naar de aarde, maakte het Amerikaanse bedrijf bekend zo'n twee uur na de maanlanding.

3 uur geleden
Ngo: nog iedere dag komen 38 Oekraïners om

DEN HAAG (ANP) - Het deel van de 10 miljoen vluchtelingen dat na twee jaar oorlog in Oekraïne terugkeert naar huis, treft daar extreme omstandigheden aan. Voor de helft van de 1,1 miljoen teruggekeerde kinderen is de armoede zo groot dat ze fysiek en mentaal in grote nood verkeren. Dat zegt ngo Save the Children.

5 uur geleden
Zelensky: terughoudendheid VS-Congres kost Oekraïense levens

KYIV (ANP) - De terughoudendheid van Amerikaanse volksvertegenwoordigers om extra militaire hulp voor Oekraïne goed te keuren zal het land mensenlevens kosten. Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in een interview met de zender Fox News.

5 uur geleden
Britse autoriteiten doen recordvangst van 5700 kilo cocaïne

SOUTHAMPTON (ANP) - De Britse autoriteiten hebben in de haven van Southampton 5700 kilo cocaïne onderschept in een lading bananen uit Zuid-Amerika. De recordvangst gebeurde al op 8 februari, maar is nu pas bekend gemaakt, melden de National Crime Agency en de Border Force in een persbericht.

7 uur geleden