Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gevechten in hoofdstad Libië na komst rivaliserende regering

Gevechten in hoofdstad Libië na komst rivaliserende regering

TRIPOLI (ANP/AFP) - In de Libische hoofdstad Tripoli zijn gevechten uitgebroken na de komst van een regeringsploeg uit het noordoosten die claimt de wettige regering van het hele land te zijn. De machthebbers in Tripoli bestrijden dit. Milities van beide partijen zijn daardoor dinsdag slaags geraakt. De 'noordoostelijke' regering heeft zich vervolgens teruggetrokken uit Tripoli, naar eigen zeggen om burgers in de stad hevige gevechten te besparen.

Het land verkeert al meer dan tien jaar in chaos en heeft twee regeringen die elkaar bestrijden. De twee belichamen de traditionele verdeeldheid tussen het oosten en het westen van het land. Tripoli ligt in het noordwesten, het hoofdkwartier van de rivaliserende regering is in Tobruk in het noordoosten. Laatstgenoemde partij heeft premier Fathi Bashagha samen met een aantal ministers naar Tripoli gestuurd om er een nieuwe Libische regering te vormen. Bashagha wordt gesteund door de machtige krijgsheer Khalifa Haftar, die zich ‘maarschalk’ laat noemen.

In Tripoli stelt premier Abdulhamid Dbeibah dat hij de wettige en internationaal erkende regering leidt en de macht alleen zal overdragen aan een democratisch gekozen regering. Hij zou volgens een vredesplan uit 2020 van de Verenigde Naties het land leiden tot verkiezingen eind dit jaar, maar hij heeft de stembusgang op de lange baan geschoven. De rivalen uit het noordoosten vatten dit op als het einde van zijn mandaat als regeringsleider. Het vredesplan uit 2020 lijkt hiermee gesneuveld.

Meer uit Buitenland

UNHCR: Westen moet praten met Assad om terugkeer vluchtelingen

BEIROET (ANP) - Om mogelijk te maken dat Syrische vluchtelingen geleidelijk kunnen terugkeren naar hun land, zou de internationale gemeenschap volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in gesprek moeten gaan met de Syrische president Bashar al-Assad. Ivo Freijsen, vertegenwoordiger van UNHCR in Libanon, denkt dat een terugkeer voor veel Syriërs niet aan de orde is tot westerse landen met Assads regime spreken over betere omstandigheden in het door een oorlog verscheurde land.

13 minuten geleden
VN: operatie om olieramp bij Jemen te vermijden snel van start

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Een grootschalige operatie om een olieramp voor de kust van Jemen te vermijden zal snel van start kunnen gaan. Het leegpompen en weghalen van de vervallen olietanker Safer met 1,1 miljoen vaten ruwe olie begint medio juni, melden de Verenigde Naties.

26 minuten geleden
Britten: Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging

TALLINN (ANP/DPA) - Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging, vindt de Britse regering. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly heeft Oekraïne principieel het recht om uit zelfverdediging buiten zijn eigen grondgebied toe te slaan, om het de Russen moeilijk te maken Oekraïens grondgebied te treffen.

3 uur geleden
Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet genoeg voorbereid op rampen

DEN HAAG (ANP) - Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn nog steeds onvoldoende voorbereid op rampen, terwijl de kans op een noodsituatie als een vernietigende orkaan hier groot is. In 2017 werd Caribisch Nederland geraakt door de orkanen Irma, Jose en Maria. De crisisorganisatie hield stand, maar had veel beter gekund, concludeerde de inspectie daarna. Een dinsdag gepubliceerd rapport laat zien dat lang niet alle aanbevelingen die toen zijn gedaan, zijn opgevolgd.

4 uur geleden
NAVO stuurt versterking naar Kosovo na belagen vredessoldaten

BRUSSEL/OSLO (ANP) - De NAVO stuurt extra troepen naar het onrustige Kosovo. Zeker dertig vredesmilitairen van het bondgenootschap raakten maandag gewond bij botsingen tussen Servische Kosovaren en de politie.

6 uur geleden
Poetin: droneaanval op Moskou poging om angst te zaaien

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De droneaanvallen op Moskou afgelopen nacht waren volgens president Vladimir Poetin een poging om Rusland bang te maken en te provoceren. Het was volgens hem een aanval op burgerdoelen. Rusland houdt Oekraïne verantwoordelijk voor de aanvallen, al wordt dat door Kyiv ontkend.

6 uur geleden
EU zet zich schrap voor de zomer: dubbel zoveel blusvliegtuigen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie vreest voor een zomer met veel bosbranden. Zij verdubbelt daarom het aantal blusvliegtuigen en -helikopters om EU-landen te hulp te schieten.

7 uur geleden