Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gevangenissen vol, gedetineerden dagen eerder naar huis

Gevangenissen vol, gedetineerden dagen eerder naar huis

DEN HAAG (ANP) - De gevangenissen en politiebureaus zitten zo vol dat er vanaf deze week geen plek meer is voor nieuwe gedetineerden en arrestanten. Daarom mogen gedetineerden aan het eind van hun straf vooralsnog drie dagen eerder naar huis gestuurd worden. Justitiestaatssecretaris Ingrid Coenradie spreekt van "een code zwart-situatie" in het gevangeniswezen. Door het eerdere vertrek wordt ruimte gemaakt voor nieuwe gedetineerden.

Volgens haar is deze maatregel "onontkoombaar". Ze verwacht ook dat binnenkort het aantal dagen dat gevangenen eerder naar huis mogen nog groter wordt. Daartoe werkt ze aan "een noodventiel" in de huidige regels. Deze optie wil ze alleen inzetten als er op een moment echt geen plaats meer is in een gevangenis of politiebureau, schrijft ze in een Kamerbrief. Coenradie wijst erop dat het heenzenden uit politiecellen nog onwenselijker zou zijn, omdat daar mensen zitten die net zijn aangehouden of voorlopig vast moeten blijven zitten op verdenking van een recent strafbaar feit.

De PVV-staatssecretaris meldt dat ze "er echt ziek van is", maar dat het de enige manier is om arrestanten en daders te kunnen blijven plaatsen. Ze stelt dat ze er alles aan heeft gedaan om deze situatie te voorkomen. "Dat is deels gelukt, maar mijn gereedschapskist is nu leeg. Het zijn rotmaatregelen, maar ik heb helaas geen andere keuze". Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) probeert slachtoffers van de betrokkenen tijdig te informeren, meldt ze.

Groot personeelstekort

Het eerder heenzenden moet zo kort mogelijk worden toegepast. In beginsel kan iedere gedetineerde iets eerder op vrije voeten komen, maar er zijn ook uitzonderingen. Het geldt niet voor mensen die een straf moeten uitzitten tot zeven dagen en ook niet voor gedetineerden die aansluitend aan hun celstraf een tbs-maatregel opgelegd kregen.

Volgens Justitie zitten de cellen vol, omdat er te weinig capaciteit is. Er is al tijdenlang een groot personeelstekort, waardoor al eerder maatregelen werden genomen. Zo zijn de laatste maanden wekelijks tientallen gedetineerden al op vrijdag weggestuurd, voor het weekend, als hun straf anders op maandag zou eindigen. Nu kan dit dus elke dag van de week gebeuren. Ook was er uitstel voor mensen die zichzelf moesten melden aan de poorten om een relatief korte straf uit te zitten.

Ook cellentekort

Maar nu is er volgens Coenradie ook een tekort aan cellen. Dat komt onder meer doordat er langere straffen en meer tbs-maatregelen worden opgelegd.

Meer uit Politiek

Veldkamp: Oekraïne-opmerking Wilders is 'inleidende beschieting'

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) is van plan Wilders te houden aan de afspraken die de coalitie heeft gemaakt over steun aan Oekraïne. Dat zei de minister in Café Kockelmann.

11 uur geleden
Uitermark wil aanpak discriminatie centraal regelen

DEN HAAG (ANP) - De aanpak van discriminatie moet centraal worden geregeld, vindt minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken). Nu krijgen lokale loketten hun geld nog van gemeenten, maar dat moet via een nieuwe landelijke organisatie gaan lopen. Die organisatie krijgt ook taken als onderzoek en landelijke campagnes.

17 uur geleden
Schoof leidt zelf stikstofgroep, wil alle maatregelen bespreken

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof gaat zelf de ministeriële werkgroep leiden die een oplossing moet vinden in de steeds diepere stikstofcrisis. Die ministeriële commissie zal bestaan uit de bewindslieden die het meest met stikstof te maken hebben, zoals ministers Femke Wiersma (Landbouw), Mona Keijzer (Ruimtelijke Ordening) en Barry Madlener (Infrastructuur).

19 uur geleden
Madlener heeft 'grote zorgen' over nieuwe stikstofuitspraak

DEN HAAG (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) heeft "grote zorgen" over een nieuwe stikstofuitspraak van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter deed die bijna een maand geleden al, maar deze week werd bekend dat binnen het kabinet een speciale commissie is ingesteld om de gevolgen en ook mogelijke oplossingen in kaart te brengen.

20 uur geleden
Klever: Nederland zal niet vooraan staan bij wederopbouw Gaza

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal niet vooraan staan als het gaat om de wederopbouw van Gaza, zegt minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp). Ze vindt de vraag van de wederopbouw ook nog voorbarig. Eerst moet een staakt-het-vuren standhouden en de humanitaire hulp voor het Palestijnse gebied op stoom komen, vindt de bewindsvrouw.

20 uur geleden
Wiersma wacht onderzoek af voor besluit MKZ-maatregelen

DEN HAAG (ANP) - Dat Duitsland maatregelen tegen verspreiding van mond-en-klauwzeer (MKZ) opheft, "stemt voorzichtig positief", zegt landbouwminister Femke Wiersma. Maar dat besluit heeft nog geen invloed op de maatregelen in Nederland. Wiersma wacht "de laatste labuitslagen en -onderzoeken af" en verwacht later op vrijdag een besluit te kunnen nemen.

21 uur geleden
Oplossing kabinet voor Maarheeze laat op zich wachten

DEN HAAG (ANP) - De beloofde oplossing voor de overlast die een groep asielzoekers veroorzaakt op het spoor bij Maarheeze, laat nog wat langer op zich wachten. Dat zei staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer) na afloop van de ministerraad. Het kabinet praat er de komende dagen over door, aldus de bewindspersoon, die voor aanvang van de wekelijkse kabinetsvergadering nog had gezegd met "concrete stappen" naar buiten te komen.

21 uur geleden