Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gevangenissen klaar voor videorechtszaken

Gevangenissen klaar voor videorechtszaken

ALMELO (ANP) - De penitentiaire inrichtingen in Nederland zijn klaar voor het weer op gang brengen van rechtszaken. Dat gaat vooral gebeuren via videoverbindingen in de penitentiaire inrichtingen, ofwel telehoren. Voorlopig wordt gestart met de zittingen van de raadkamer in de rechtbank, die besluiten of recent opgepakte verdachten nog langer in voorarrest blijven. "Daarna zouden ook steeds meer inhoudelijke zittingen moeten plaatsvinden’’, zegt directeur Ton Golstein van de pi in Almelo.

Er liep al een proef met het zogeheten telehoren, waar Almelo aan meedeed. "Wij zijn nu klaar voor het uitbreiden van telehoren", zegt Golstein. "Dat deden we al in een beperkt aantal inrichtingen in het land. Sinds deze week zijn alle justitiële inrichtingen ingericht om rechtszaken via telehoren te laten plaatsvinden."

Golstein verwacht een toename van het aantal digitale zittingen. "In het verleden was het zo dat zaken met minderjarige verdachten of zaken met zedendelinquenten niet digitaal konden plaatsvinden, evenmin zaken met dodelijke slachtoffers. Inmiddels kan dat wel. Die zaken kunnen sinds dinsdag digitaal behandeld worden."

Rechtbanken

Tot nu hebben de rechtbanken alleen ervaring met digitale zittingen in de raadkamer die tien tot dertig minuten duren, maar ook een inhoudelijke behandeling van de zaak behoort wat Golstein betreft tot de mogelijkheden. "Bij voortduring van coronamaatregelen zullen meer zaken digitaal worden afgewerkt. Dat betekent dat we verder gaan dan alleen raadkamerbijeenkomsten. Men zal er niet aan ontkomen om zaken ook inhoudelijk te behandelen, al zullen dat de wat minder complexe zaken zijn."

Golstein zegt mee te willen werken aan rechtszaken buiten kantooruren om de groeiende voorraad rechtszaken weg te werken. "Hoe langer de beperkende maatregelen gelden, hoe hoger de druk wordt op het aantal zaken. Er is al een aantal malen weekendopenstelling geweest van rechtbanken. Daar werken we aan mee."

Voordelen

De gevangenisdirecteur ziet veel voordelen van de videoverbindingen. "Het vraagt met name dat de zaal beschikbaar moet zijn, dat de techniek goed werkt en dat de gedetineerde op het juiste moment op de juiste plek is. Het zit hem voor ons in de logistiek. Bijkomend voordeel voor ons is dat we geen transport hoeven te organiseren voor gedetineerden en te zorgen dat ze tijdig in de rechtbank zijn."

Gedetineerden reageren wisselend op de digitale vorm van procesvoering. "Sommigen vinden het positief, want niet iedereen zit erop te wachten om fysiek in een rechtszaal te verschijnen. Er is ook een categorie die graag ten overstaan van meerdere rechters hun verhaal wil doen en die staan liever in een rechtbank."

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

3 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

4 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

5 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

7 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

11 uur geleden
Man aangehouden voor verkrachtingen in studentencomplex in Diemen

DIEMEN (ANP) - Een 21-jarige man uit Diemen is aangehouden omdat hij eerder dit jaar twee vrouwen zou hebben verkracht in een studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen. De verkrachtingen vonden plaats in maart en in mei.

11 uur geleden