Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gevangenissen klaar voor videorechtszaken

Gevangenissen klaar voor videorechtszaken

ALMELO (ANP) - De penitentiaire inrichtingen in Nederland zijn klaar voor het weer op gang brengen van rechtszaken. Dat gaat vooral gebeuren via videoverbindingen in de penitentiaire inrichtingen, ofwel telehoren. Voorlopig wordt gestart met de zittingen van de raadkamer in de rechtbank, die besluiten of recent opgepakte verdachten nog langer in voorarrest blijven. "Daarna zouden ook steeds meer inhoudelijke zittingen moeten plaatsvinden’’, zegt directeur Ton Golstein van de pi in Almelo.

Er liep al een proef met het zogeheten telehoren, waar Almelo aan meedeed. "Wij zijn nu klaar voor het uitbreiden van telehoren", zegt Golstein. "Dat deden we al in een beperkt aantal inrichtingen in het land. Sinds deze week zijn alle justitiële inrichtingen ingericht om rechtszaken via telehoren te laten plaatsvinden."

Golstein verwacht een toename van het aantal digitale zittingen. "In het verleden was het zo dat zaken met minderjarige verdachten of zaken met zedendelinquenten niet digitaal konden plaatsvinden, evenmin zaken met dodelijke slachtoffers. Inmiddels kan dat wel. Die zaken kunnen sinds dinsdag digitaal behandeld worden."

Rechtbanken

Tot nu hebben de rechtbanken alleen ervaring met digitale zittingen in de raadkamer die tien tot dertig minuten duren, maar ook een inhoudelijke behandeling van de zaak behoort wat Golstein betreft tot de mogelijkheden. "Bij voortduring van coronamaatregelen zullen meer zaken digitaal worden afgewerkt. Dat betekent dat we verder gaan dan alleen raadkamerbijeenkomsten. Men zal er niet aan ontkomen om zaken ook inhoudelijk te behandelen, al zullen dat de wat minder complexe zaken zijn."

Golstein zegt mee te willen werken aan rechtszaken buiten kantooruren om de groeiende voorraad rechtszaken weg te werken. "Hoe langer de beperkende maatregelen gelden, hoe hoger de druk wordt op het aantal zaken. Er is al een aantal malen weekendopenstelling geweest van rechtbanken. Daar werken we aan mee."

Voordelen

De gevangenisdirecteur ziet veel voordelen van de videoverbindingen. "Het vraagt met name dat de zaal beschikbaar moet zijn, dat de techniek goed werkt en dat de gedetineerde op het juiste moment op de juiste plek is. Het zit hem voor ons in de logistiek. Bijkomend voordeel voor ons is dat we geen transport hoeven te organiseren voor gedetineerden en te zorgen dat ze tijdig in de rechtbank zijn."

Gedetineerden reageren wisselend op de digitale vorm van procesvoering. "Sommigen vinden het positief, want niet iedereen zit erop te wachten om fysiek in een rechtszaal te verschijnen. Er is ook een categorie die graag ten overstaan van meerdere rechters hun verhaal wil doen en die staan liever in een rechtbank."

Meer uit Binnenland

Kamer praat over enquête naar 'vermorzelende' fraudeaanpak

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat in debat over het verslag van de parlementaire-enquêtecommissie over het fraudebeleid van de afgelopen decennia, waardoor volgens de commissie "levens van mensen zijn vermorzeld". Ook de rol van het parlement zal besproken worden. De vraag is of de Tweede Kamer de conclusies onomwonden zal omarmen.

2 uur geleden
Nabestaanden en OM aan bod in hoger beroep kruisboogschutter

ARNHEM (ANP) - In het hoger beroep van Kenzo K. (31) uit Almelo, die terechtstaat voor het doodsteken van twee vrouwen en twee moordpogingen met een kruisboog, krijgen dinsdag de nabestaanden het woord. Vervolgens houdt de aanklager haar requisitoir, uitmondend in de strafeis.

2 uur geleden
Partijen leveren papierwerk Europese verkiezingen in bij Kiesraad

DEN HAAG (ANP) - Alle partijen die op 6 juni in Nederland willen meedoen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement moeten dinsdag langs de Kiesraad. Daar moeten ze de formulieren inleveren die nodig zijn voor een plek op het stembiljet. Dat moet in persoon, en alle formulieren moeten geprint zijn. Het kabinet wil die procedure veranderen.

2 uur geleden
Vrijwilligerswerk terug op niveau van voor corona

DEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de Nederlanders van 15 jaar of ouder (49 procent) gaf in 2023 aan zich in de afgelopen twaalf maanden ten minste één keer vrijwillig te hebben ingezet voor een organisatie of vereniging. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee is het percentage vrijwilligers in Nederland terug op het niveau van voor corona. Gedurende de coronajaren deed gemiddeld 41 procent van de Nederlanders vrijwilligerswerk.

4 uur geleden
Minister Adriaansens wil drie dagen bedenktijd bij deurverkoop

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven moeten consumenten die zij aan de deur benaderen voor bijvoorbeeld een nieuw energiecontract, straks drie dagen bedenktijd geven. Elk aanbod is dan dus in eerste instantie vrijblijvend. Ook de mogelijkheden voor bedrijven om mensen telefonisch te benaderen worden verder aan banden gelegd.

12 uur geleden
Winteropvang voor daklozen in grote steden open om kou

DEN HAAG (ANP) - De komende nachten wordt het koud met temperaturen rond het vriespunt. Daarom openen verschillende steden de winteropvang voor dak- en thuislozen. Tot en met donderdag kunnen mensen in Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam terecht voor een warme maaltijd, een bed en een broodpakket bij vertrek in de ochtend.

13 uur geleden
Tientallen aanhoudingen in Rotterdam rond bekerfinale

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam zijn zondag veertig mensen aangehouden rond en na de KNVB-bekerfinale tussen Feyenoord en NEC, meldt de politie maandag. Er zit niemand meer vast.

14 uur geleden