Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gevangene Guantanamo Bay gaat klacht indienen bij VN

Gevangene Guantanamo Bay gaat klacht indienen bij VN

NEW YORK (ANP) - Een gedetineerde van de Amerikaanse marinebasis en gevangenis voor terreurverdachten Guantanamo Bay gaat bij de Verenigde Naties een klacht indienen omdat hij naar eigen zeggen al 19 jaar willekeurig wordt vastgehouden, heeft zijn advocaat bekendgemaakt. Gevangene Abu Zoubaydah zegt te zijn gearresteerd en gemarteld na de terreuraanslagen van 11 september 2001.

De klacht, die gericht is tegen de Verenigde Staten en zes andere landen, wordt vrijdag ingediend bij de VN-werkgroep voor willekeurige detentie. Zoubaydah wil dat die adviesgroep van onafhankelijke experts tussenbeide komt in zijn zaak.

Zoubaydah, nu 50, is van Palestijnse afkomst en werd geboren in Saudi-Arabië. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA beschouwde hem als een hooggeplaatst lid van de terreurorganisatie al-Qaeda en verdacht Zoubaydah ervan dat hij deelnam aan de voorbereidingen van de aanslagen van 11 september.

Volgens zijn advocaat werd Zoubaydah in 2002 in Pakistan gearresteerd en aan de Amerikanen overgedragen. Die zouden hem in meerdere gevangenissen hebben vastgehouden. Zoubaydah zou daarbij al 83 keer het slachtoffer zijn geworden van 'waterboarding', een inmiddels verboden martelmethode waarbij een gevangene herhaaldelijk bijna wordt verdronken of verstikt met behulp van water.

Zoubaydah werd in 2003 overgeplaatst naar Guantanamo Bay, waar hij nog altijd wordt vastgehouden zonder te zijn aangeklaagd en zonder perspectief op vrijlating. De CIA heeft inmiddels erkend dat Zoubaydah geen lid van al-Qaeda is of is geweest. "Zijn detentie heeft geen wettelijke basis onder het internationaal recht en is in overtreding van alle beginselen van een eerlijk proces", aldus de advocaat van de gevangene.

Zoubaydah wil dat de VN-werkgroep concludeert dat de VS hem moeten vrijlaten en wil dat de zes andere landen die bij zijn detentie betrokken zouden zijn (het Verenigd Koninkrijk, Thailand, Afghanistan, Litouwen, Polen en Marokko) alles in het werk stellen voor zijn vrijlating, inclusief het aanbieden van asiel.

Meer uit Buitenland

Deal over bestand Gaza voorziet volledige terugtrekking Israël

CAÏRO (ANP/RTR) - Het door Hamas geaccepteerde voorstel voor een bestand in de Gazastrook voorziet een volledige terugtrekking van de Israëlische strijdkrachten in de tweede fase, meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera. De deal zou bestaan uit drie fases van elk 42 dagen, aldus een topfunctionaris van Hamas.

11 minuten geleden
Delegatie Hamas naar Caïro om volgende stap te bespreken

QATAR (ANP/RTR) - Een delegatie van Hamas zal naar de Egyptische hoofdstad Caïro reizen om daar de volgende stap te bespreken, zegt een vertegenwoordiger van Hamas tegen persbureau Reuters. Eerder werd bekend dat de beweging een voorstel tot een staakt-het-vuren van de Egyptische en Qatarese bemiddelaars heeft aanvaard. Een gevangenenruil zou volgens Hamas deel uitmaken van dat voorstel.

15 minuten geleden
Hamas accepteert voorstel bestand van bemiddelaars

CAÏRO (ANP/RTR) - Hamas heeft Egyptische en Qatarese bemiddelaars laten weten dat de Palestijnse beweging hun voorstel voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook heeft geaccepteerd. Hamas meldde dat in een verklaring, kort nadat de Qatarese zender Al Jazeera het nieuws had gebracht op basis van een vooraanstaande Hamasfunctionaris.

2 uur geleden
VN over massagraven Gaza: wellicht mensen levend begraven

GENÈVE (ANP) - Deskundigen van de Verenigde Naties zeggen geschokt te zijn over de details van de massagraven die onlangs zijn opgegraven in de Gazastrook. Er zijn meer dan 390 lichamen ontdekt bij twee ziekenhuizen, ook van vrouwen en kinderen. Veel lijken zouden tekenen vertonen van marteling. Ook lijkt het erop dat mensen zijn geëxecuteerd of mogelijk levend begraven.

2 uur geleden
Moskou wil met nucleaire dreiging 'westerse heethoofden afkoelen'

MOSKOU (ANP/RTR) - Met de aankondiging dat het zal oefenen met tactische nucleaire wapens, wil Moskou "heethoofden in de westerse hoofdsteden afkoelen", stelt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens het ministerie zijn westerse leiders bewust uit op een militaire confrontatie tussen Rusland en de NAVO.

2 uur geleden
Moskou dreigt met aanval op Britse doelen in Oekraïne en elders

MOSKOU (ANP/AFP) - Als Oekraïne Rusland raakt met Britse raketten, zal Moskou overwegen Britse militaire doelen in Oekraïne, maar ook elders te beschieten, heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd tegen de Britse ambassadeur in Moskou.

4 uur geleden
Test met toegangsticket levert Venetië al bijna 1 miljoen euro op

ROME (ANP/DPA) - Het toegangsticket voor dagjesmensen in Venetië heeft de Italiaanse stad de eerste elf testdagen 975.000 euro opgeleverd. De vijf euro entreegeld gold van 25 april tot 5 mei. De stad meldde dat er in totaal 195.000 kaartjes werden verkocht, iets boven de verwachtingen. De maatregel is bedoeld om de toeristenstroom te beteugelen.

4 uur geleden