Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Getroffen theater Marioepol waarschuwde: hier zijn kinderen

Getroffen theater Marioepol waarschuwde: hier zijn kinderen

KIEV (ANP) - Het theater in de Oekraïense stad Marioepol dat woensdag het doelwit zou zijn geworden van een Russische luchtaanval, waarschuwde dat er binnen kinderen waren. Op satellietbeelden van het Amerikaanse bedrijf Maxar Technologies was volgens CNN te zien dat buiten het gebouw in de belegerde havenstad "kinderen" stond geschreven.

Er is nog veel onduidelijk over het bombardement dat het theater zou hebben getroffen. Het gemeentebestuur van Marioepol stelt dat Russische troepen "doelbewust" het gebouw in het centrum van de stad hebben vernietigd. "Een vreselijke en onmenselijke daad", meldt het stadsbestuur via Telegram.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken beweert dat honderden mensen zich op het moment van het bombardement schuilhielden in het gebouw. Het beschuldigt Rusland van een oorlogsmisdaad.

Er zijn nog geen berichten over gewonden of doden. Een Oekraïens parlementslid vertelt aan de BBC dat hij hoopt dat het dodental meevalt omdat de burgers zich schuil zouden hebben gehouden in een speciaal ontwikkelde bunker onder het theater. Dat zou voldoende bescherming moeten bieden tegen het bombardement. Door het puin zijn de autoriteiten er echter nog niet in geslaagd de mensen te bereiken.

Meer uit Buitenland

Zuid-Korea lanceert spionagesatelliet dankzij SpaceX-raket

SEOUL (ANP/AFP) - Zuid-Korea is erin geslaagd een eigen spionagesatelliet te lanceren. Dat gebeurde dankzij een Falcon 9-raket van SpaceX. Het land hoopt zo minder afhankelijk te worden van Amerikaans spionagebeeld voor de monitoring van Noord-Korea. De noorderburen lanceerden anderhalve week geleden zelf ook een spionagesatelliet.

1 uur geleden
Rechter besluit dat Trump niet onschendbaar is

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump is niet onschendbaar in een van de strafzaken die tegen hem dient. Het gaat om de zaak die tegen hem is aangespannen om verkiezingsinmenging in 2020. De oud-president probeerde daar onderuit te komen door zich te beroepen op de immuniteit die hij als president genoot. Rechter Tanya Chutkan liet vrijdag in duidelijke taal weten het daar niet mee eens te zijn.

1 uur geleden
VN stoppen met politieke missie in Soedan

KHARTOUM (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een einde gemaakt aan de politieke missie van de VN in Soedan. Dat gebeurt niet omdat de situatie daar opgelost of verbeterd is, maar omdat de Soedanese autoriteiten dat verzoek hebben gedaan.

7 uur geleden
VN-Veiligheidsraad schrapt na ruim 30 jaar wapenembargo Somalië

NEW YORK/MOGADISHU (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft op vrijdag unaniem besloten om de laatste restricties voor de verkoop van wapens aan de regering van Somalië weg te nemen. Daarmee is na meer dan dertig jaar een einde gekomen aan het wapenembargo voor het Oost-Afrikaanse land.

8 uur geleden
Israël: dood van vijf gijzelaars bevestigd

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische krijgsmacht zegt de dood van vijf gijzelaars die in de Gazastrook werden vastgehouden te hebben bevestigd. De families zijn op de hoogte gebracht. Van een van de gijzelaars is het lichaam aan Israël overgedragen.

10 uur geleden
Poetin tekent decreet voor 15 procent aanwas aantal militairen

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft een decreet getekend om de Russische strijdkrachten met 170.000 militairen te laten toenemen. Dat komt neer op een groei van 15 procent. Er komt nu niet direct een mobilisatie, de toename zal de komende jaren gefaseerd worden doorgevoerd, schrijft het Russische persbureau TASS.

10 uur geleden
Autoriteiten Gaza: drie journalisten gedood, dodental loopt op

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - Het gezondheidsministerie in de Gazastrook zegt dat bij Israëlische bombardementen drie journalisten zijn gedood. Ook is het totale dodental sinds het aflopen van de gevechtspauze in de Gazastrook opgelopen tot 178 doden, meldt het ministerie. 589 mensen raakten gewond.

10 uur geleden