Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gestrande bemanning ISS in september terug naar de aarde

Gestrande bemanning ISS in september terug naar de aarde

MOSKOU (ANP/RTR) - Drie bemanningsleden in het internationale ruimtestation ISS, die daar vooralsnog moeten blijven omdat hun ruimteschip kapot is, keren in september terug naar de aarde. Hun missie wordt met ongeveer een half jaar verlengd, meldt de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos dinsdag.

De Russische kosmonauten Sergej Prokopjev en Dmitri Petelin en de Amerikaanse astronaut Francisco Rubio waren afgelopen september naar het ISS gegaan. In maart zouden ze terugkeren. Half december ontstond echter een lek in het Sojoez-ruimteschip dat ze had gebracht en waarmee ze ook zouden terugkomen.

Om de bemanningsleden op te halen, stuurt Rusland een vervangend ruimteschip naar het ISS. Dat zou vrijdag moeten worden gelanceerd. Zodra de vervanger er is, keert het lekke ruimteschip zonder mensen aan boord terug naar de aarde.

Micrometeoroïde

Het lek in het ruimteschip is waarschijnlijk ontstaan door een zogenoemde micrometeoroïde, een miniem stukje gruis in de ruimte. Door een gaatje van minder dan 1 millimeter groot stroomde koelvloeistof van een radiator naar buiten.

Een micrometeoroïde heeft in de buurt van de aarde een gemiddelde snelheid van bijna 100.000 kilometer per uur, en het ISS vliegt met een snelheid van meer dan 27.000 kilometer per uur rond de aarde. Bij zulke snelheden kunnen kleine botsinkjes al enorme schade aanrichten. Het ISS wijkt af en toe uit voor grote stukken ruimtepuin, maar die zijn vanaf de aarde te volgen met radarbeelden, klein gruis is onzichtbaar.

Meer uit Buitenland

Trump: Harris is makkelijker te verslaan dan Biden

NEW YORK (ANP) - Donald Trump denkt dat Kamala Harris bij de presidentsverkiezingen in november makkelijker te verslaan is dan Joe Biden was geweest. Dat zei de oud-president zondag op CNN. Trump en zijn campagne vielen na de terugtrekking van Biden zowel de president als vicepresident Harris aan op social media.

24 minuten geleden
Ook Californische gouverneur Newsom schaart zich achter Harris

SACRAMENTO (ANP) - De gouverneur van de staat California Gavin Newsom heeft zijn steun uitgesproken voor Kamala Harris als de Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Newsom gold de afgelopen weken als de belangrijkste rivaal voor Harris in het geval dat Joe Biden uit de race zou stappen. Dat deed de president zondag.

3 uur geleden
Team Kamala Harris begonnen met campagnetelefoontjes

WASHINGTON (ANP) - Medewerkers en medestanders van de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zijn zondag direct begonnen met het voeren van gesprekken om de steun van gedelegeerden te krijgen voor haar nominatie in aanloop naar de Democratische partijconventie in augustus. Een bron meldt aan persbureau Reuters dat een flink team direct na de terugtrekking van Joe Biden is gestart met telefoontjes voor Harris.

4 uur geleden
Zelensky respecteert 'moeilijke, maar sterke beslissing' Biden

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zondagavond gereageerd op het nieuws dat Joe Biden zich terugtrekt uit de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zelensky prees Biden om deze "moeilijke, maar sterke beslissing".

4 uur geleden
Witte Huis benadrukt dat Biden termijn als president afmaakt

WASHINGTON (ANP) - Het Witte Huis heeft zondag benadrukt dat Joe Biden zijn termijn als president afmaakt. "President Joe Biden kijkt er naar uit om zijn termijn af te maken en om meer historische resultaten te behalen voor het Amerikaanse volk", zegt een woordvoerder in een verklaring aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. "Hij zal blijven vechten om de vrijheden van Amerikanen te beschermen", aldus de woordvoerder.

6 uur geleden
Vicepresidentskandidaat Vance bekritiseert Biden en Harris

WASHINGTON (ANP) - James David (J.D.) Vance, de Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap, heeft de Amerikaanse president Joe Biden zondag "de slechtste president" genoemd die hij in zijn hele leven heeft meegemaakt. In zijn bericht op X stelt hij ook dat vicepresident Kamala Harris "met iedere stap naast Biden stond".

6 uur geleden
CNN: Harris pas zondag op de hoogte gesteld van beslissing Biden

WASHINGTON (ANP) - Het nieuws over de terugtrekking van Joe Biden als kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap kwam als een verrassing voor zijn team én voor vicepresident Kamala Harris. Terwijl enkele functionarissen al zaterdagavond op de hoogte waren gesteld, werd Harris pas zondag geïnformeerd, stelt een bron van CNN.

6 uur geleden