Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gestolen relikwie ingeleverd bij kunstdetective Brand

Gestolen relikwie ingeleverd bij kunstdetective Brand

AMSTERDAM (ANP) - Kunstdetective Arthur Brand zegt dat iemand vorige week een eeuwenoude relikwie bij hem heeft afgeleverd, die vorige maand in Frankrijk is gestolen. Voor veel rooms-katholieken is zo'n voorwerp heilig. Na de diefstal kregen de dief en de verberger waarschijnlijk berouw, laat Brand weten naar aanleiding van een bericht van De Telegraaf.

Het kunstwerk heet Précieux Sang, Frans voor Kostbaar Bloed. Het bestaat uit een gouden kist, een zogeheten reliekschrijn, met daarin twee houders. Katholieken geloven dat in die houders het bloed van Jezus Christus zit. Dat zou na de kruisiging zijn opgevangen door Jozef van Arimathea. In Frankrijk wordt de relikwie al ongeveer duizend jaar vereerd.

In de nacht van 1 op 2 juni werd de kist gestolen uit een abdij in de plaats Fécamp aan Het Kanaal. Sindsdien was die spoorloos. Brand vermoedt dat het niet bewust en gericht is gestolen, maar dat het zonder na te denken is meegegraaid door "een doorsnee dief" die gebruik maakte van een gelegenheid.

Vloek

Na de diefstal werd de relikwie waarschijnlijk verstopt bij iemand anders, vermoedt Brand. Die verberger zou een kennis in vertrouwen hebben genomen, die vervolgens Brand per mail benaderde. "Om het heiligste der heiligen in huis te hebben is een soort vloek. Ze hebben overwogen het terug naar de abdij te brengen, maar daar hangen camera's. Een andere optie was vernietigen. Ik heb gezegd: zet het dan voor mijn deur. Ze hadden duidelijk toestemming van de dief om dit terug te brengen."

Volgens Brand ging vorige week op een avond rond 22.30 uur zijn deurbel. Toen hij bij de deur kwam, stond daar een pakket. Op straat was volgens hem niemand meer te zien. In het pakket zat een goudkleurige kist. Brand zegt dat hij zelf heeft gecontroleerd of het object echt is. "Ik heb alle boeken en beelden bekeken. Dit is niet in drie weken te vervalsen. Het is echt."

Mooiste vondst

Als de gestolen relikwie inderdaad veilig en wel is opgedoken, is dat volgens Brand heel bijzonder. "Van alle kunst die wereldwijd wordt gestolen, komt maar 7 of 8 procent terug. Vaak is het niet te verkopen, soms wordt het dieven te heet onder de voeten en wordt het vernietigd."

De kunstdetective spreekt van zijn mooiste vondst ooit. "Ik ben zelf katholiek. Al meer dan duizend jaar bidden mensen hierbij. Ze hebben gebeden dat hun zoon zou terugkomen van een kruistocht en dat hun dochter zou genezen van de pest. Hier worden wonderen aan toegeschreven. Een Picasso vinden is leuk, maar dit betekent zo veel meer voor honderden miljoenen mensen. Dit overstijgt het kunstzinnige."

Brand wil het object later deze week overdragen aan de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie. Die moet ervoor zorgen dat het terugkomt in Frankrijk.

Meer uit Binnenland

Uitspraak hof Marumse zwembadmoord uitgesteld, vonnis even online

LEEUWARDEN (ANP) - De uitspraak in het hoger beroep donderdag in de Marumse zwembadmoord is uitgesteld nadat eerder op de dag per ongeluk een van de arresten al was gepubliceerd. De advocaten hebben daarna het hof gewraakt. Een wrakingskamer buigt zich nu over het verzoek om andere rechters. Waarschijnlijk volgt de uitspraak later vandaag.

9 minuten geleden
Megaproces Nederlandse plofkrakers in Beieren ligt meermaals stil

BAMBERG (ANP) - In het Beierse Bamberg is donderdag een groot proces begonnen waarin zestien verdachten uit voornamelijk Nederland terechtstaan voor een reeks plofkraken. Nog voordat de aanklachten tegen de verdachten konden worden voorgelezen, is het proces al meermaals onderbroken.

15 minuten geleden
Commissie: mythe dat toeslagschandaal op Bulgarenfraude volgde

DEN HAAG (ANP) - Het is echt een mythe dat de fraudezaak uit 2013 die de 'Bulgarenfraude' is gaan heten heeft geleid tot het toeslagenschandaal, zegt de parlementaire enquêtecommissie die onder meer dit schandaal onderzocht. "Ik ga een poging wagen dat voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen", zei commissielid Thierry Aartsen (VVD). De enorme fouten bij het ontwerp, de invoering en de uitvoering van wetten die een kleine twintig jaar geleden zijn aangenomen hebben de basis gelegd voor de ontspoorde fraudeaanpak, zegt hij.

25 minuten geleden
Andreas Blühm weg als directeur Groninger Museum

GRONINGEN (ANP) - Andreas Blühm stopt eind november als algemeen directeur van het Groninger Museum. "Na 36 jaar werk bij vijf musea in twee landen, waarvan negentien jaar als directeur, is het moment gekomen om afscheid te nemen", verklaart hij. De 65-jarige Blühm vindt het ook tijd voor een nieuwe leiding in Groningen, afkomstig uit een jongere generatie.

59 minuten geleden
Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

BRUSSEL (ANP) - Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van opzet.

1 uur geleden
Open jeugdhulp heeft moeite met jongere met complexe problemen

UTRECHT (ANP) - Jongeren met complexe problemen kunnen heel moeilijk de goede hulp krijgen in de open jeugdhulp. Dit zou de lichtste vorm van zorg moeten zijn, maar de instanties beperken de vrijheid van de jongeren omdat het ze niet lukt goede zorg te geven. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) maakt zich zorgen.

1 uur geleden
OM noemt eigen handelen in Ter Apel 2022 'ingrijpend'

GRONINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie erkent niet juist gehandeld te hebben tijdens de crisissituatie in de zomer van 2022 bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Burgers die hulp boden werden gewaarschuwd voor strafrechtelijke vervolging en aan asielzoekers geboden tenten werden in beslag genomen. Dat was "ingrijpend, zeker voor de vluchtelingen die zich op het voorterrein van het azc bevonden", aldus hoofdofficier van justitie Diederik Greive.

1 uur geleden