Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gesteggel over de rekening na boerenactie op Malieveld

Gesteggel over de rekening na boerenactie op Malieveld

DEN HAAG (ANP) - De boerenactie woensdag op het Malieveld in Den Haag krijgt net als twee jaar geleden een staartje waar het gaat om schade. Die is zeer gering, zeker in vergelijking met 2019 toen het veld nat was en flink gehavend raakte door tractorsporen, maar over de relatief lage rekening is wel onenigheid ontstaan.

Staatsbosbeheer heeft vastgesteld dat de tractoren nauwelijks bandensporen hebben achtergelaten en dat daarvoor geen herstel nodig is. Wel is het veld "behoorlijk aangereden" volgens de overheidsorganisatie die het beheert. Dat wil zeggen: de grond is op elkaar gedrukt. Volgens Staatsbosbeheer moet het veld daarom worden belucht. De rekening daarvoor, 1845,17 euro (exclusief btw), gaat naar actiegroep Agractie. Die is echter niet van plan te betalen.

"Vorige keer hebben wij alle schade keurig vergoed, danwel zelf met onze machines hersteld", verwijst Agractie terug naar de actie van twee jaar geleden. "Ditmaal zullen wij dat niet doen, omdat dit te gek voor woorden is", schrijft de organisatie in een bericht aan Staatsbosbeheer. Volgens Agractie is de druk die de tractoren op het veld hebben uitgeoefend lager dan die van de landrol waar het veld eerder mee is aangerold. "Van verdichting kán dus geen sprake zijn", stellen ze.

Oplossingen

Aan de telefoon zegt boerenvoorman Bart Kemp dat mogelijk toch iets valt te regelen. "We kunnen er misschien zelf iemand naartoe sturen om het te beluchten", zegt hij. Een woordvoerder van Staatsbosbeheer laat weten dat daarover overlegd zal moeten worden.

In het schrijven aan Agractie legt de veldbeheerder uit dat het beluchten van het veld belangrijk is "voor een optimale afwatering en goede grasgroei van het terrein." Volgens de woordvoerder is meerdere keren benadrukt dat tractoren uitsluitend op het verharde deel mochten staan, de Boorlaan.

Heldere afspraken

Agractie stuurde donderdag een bericht door waarin iemand van de Haagse politie nog eens schreef dat 75 tractoren mochten parkeren "op de Boorlaan/ Malieveld". Op basis van dat bericht stelt de actiegroep nu dat de politie verkeerde informatie heeft verstrekt "door de Boorlaan en het Malieveld in direct verband met elkaar te benoemen als parkeerplaats voor trekkers". Het werden er hoe dan ook veel meer: op het veld stonden honderden tractoren.

Volgens Staatsbosbeheer waren de afspraken vanaf het begin wel degelijk helder. Ook een woordvoerster van de politie zegt dat in het bewuste bericht slechts werd verwezen naar "duidelijke afspraken" om alleen op het verharde deel te gaan staan. "Daar is meerdere keren contact over geweest. Er zat geen enkele ruimte tussen."

Meer uit Binnenland

OM: enige wat Jill Helena wil is dat Ali B zijn misstap erkent

HAARLEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie zegt geen reden te hebben om te twijfelen aan de verklaringen van zangeres Jill Helena, die aangifte van aanranding deed tegen rapper Ali B. Dit zou zijn gebeurd in mei 2018 op een bospad in Amsterdam na een verjaardagsfeest bij de dochter van Frank de Boer in Monnickendam, waar ze samen optraden.

21 minuten geleden
OM: vier feiten in zedenzaak Ali B wettig en overtuigend bewezen

HAARLEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie zegt wettig en overtuigend bewijs te hebben voor de vier feiten waarvoor Ali B terechtstaat. Dat zei de officier van justitie vrijdag bij aanvang van zijn betoog, waarmee de derde zittingsdag in de rechtbank in Haarlem begon.

1 uur geleden
Ali B bij aankomst rechtbank: verhaal heeft twee kanten

HAARLEM (ANP) - "Het verhaal heeft twee kanten." Dit verklaarde Ali B voorafgaande aan de derde zittingsdag van zijn zedenzaak. "Dit is de dag dat jullie voor het eerst mijn kant van het verhaal gaan horen."

1 uur geleden
Spoedeisende hulp steeds vaker gesloten door hoge druk

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuisposten voor spoedeisende hulp moeten steeds vaker en langer tijdelijk sluiten. De druk op de acute zorg is dan zo hoog dat de spoedeisende hulp niet meer alle patiënten kan opvangen. In het eerste kwartaal van dit jaar ging een spoedeisende hulp in Nederland gemiddeld 40 uur dicht, tegenover 35 uur een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) die het ANP heeft geanalyseerd.

3 uur geleden
Studentenprotestorganisaties: niets kan en zal ons stoppen

DEN HAAG (ANP) - De organisatoren achter de pro-Palestijnse protesten op Nederlandse universiteiten gaan door met hun acties. In een ingezonden brief in Trouw laten zij weten dat zij blijven actievoeren "totdat onze roep om rechtvaardigheid - het boycotten en desinvesteren van medeplichtige instellingen en bedrijven - gehoord wordt".

6 uur geleden
Voetbalfans in oranje karavaan richting Hamburg voor EK-wedstrijd

HARDENBERG (ANP) - Tientallen Nederlandse supporters zetten vrijdagmiddag, op de openingsdag van het EK in Duitsland, in een oranje karavaan koers richting Hamburg. Daar speelt Nederland zondag de eerste EK-wedstrijd tegen Polen. Minstens 75 auto's doen mee volgens de KNVB, die de fanparade organiseert.

7 uur geleden
Nederlanders gewaarschuwd voor vertraging aan Duitse grens om EK

BERLIJN (ANP) - In Duitsland gaat het EK voetbal van start en dat gaat gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Zo wordt gecontroleerd aan de grenzen om te voorkomen dat supporters die bekendstaan als gewelddadig het land binnenkomen. Rijkswaterstaat heeft Nederlanders die naar Duitsland gaan geadviseerd tijdig te vertrekken, omdat het flink drukker kan zijn bij grensovergangen.

7 uur geleden