Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gesteggel over de rekening na boerenactie op Malieveld

Gesteggel over de rekening na boerenactie op Malieveld

DEN HAAG (ANP) - De boerenactie woensdag op het Malieveld in Den Haag krijgt net als twee jaar geleden een staartje waar het gaat om schade. Die is zeer gering, zeker in vergelijking met 2019 toen het veld nat was en flink gehavend raakte door tractorsporen, maar over de relatief lage rekening is wel onenigheid ontstaan.

Staatsbosbeheer heeft vastgesteld dat de tractoren nauwelijks bandensporen hebben achtergelaten en dat daarvoor geen herstel nodig is. Wel is het veld "behoorlijk aangereden" volgens de overheidsorganisatie die het beheert. Dat wil zeggen: de grond is op elkaar gedrukt. Volgens Staatsbosbeheer moet het veld daarom worden belucht. De rekening daarvoor, 1845,17 euro (exclusief btw), gaat naar actiegroep Agractie. Die is echter niet van plan te betalen.

"Vorige keer hebben wij alle schade keurig vergoed, danwel zelf met onze machines hersteld", verwijst Agractie terug naar de actie van twee jaar geleden. "Ditmaal zullen wij dat niet doen, omdat dit te gek voor woorden is", schrijft de organisatie in een bericht aan Staatsbosbeheer. Volgens Agractie is de druk die de tractoren op het veld hebben uitgeoefend lager dan die van de landrol waar het veld eerder mee is aangerold. "Van verdichting kán dus geen sprake zijn", stellen ze.

Oplossingen

Aan de telefoon zegt boerenvoorman Bart Kemp dat mogelijk toch iets valt te regelen. "We kunnen er misschien zelf iemand naartoe sturen om het te beluchten", zegt hij. Een woordvoerder van Staatsbosbeheer laat weten dat daarover overlegd zal moeten worden.

In het schrijven aan Agractie legt de veldbeheerder uit dat het beluchten van het veld belangrijk is "voor een optimale afwatering en goede grasgroei van het terrein." Volgens de woordvoerder is meerdere keren benadrukt dat tractoren uitsluitend op het verharde deel mochten staan, de Boorlaan.

Heldere afspraken

Agractie stuurde donderdag een bericht door waarin iemand van de Haagse politie nog eens schreef dat 75 tractoren mochten parkeren "op de Boorlaan/ Malieveld". Op basis van dat bericht stelt de actiegroep nu dat de politie verkeerde informatie heeft verstrekt "door de Boorlaan en het Malieveld in direct verband met elkaar te benoemen als parkeerplaats voor trekkers". Het werden er hoe dan ook veel meer: op het veld stonden honderden tractoren.

Volgens Staatsbosbeheer waren de afspraken vanaf het begin wel degelijk helder. Ook een woordvoerster van de politie zegt dat in het bewuste bericht slechts werd verwezen naar "duidelijke afspraken" om alleen op het verharde deel te gaan staan. "Daar is meerdere keren contact over geweest. Er zat geen enkele ruimte tussen."

Meer uit Binnenland

RIVM en inspectie zetten vraagtekens bij onderzoek Chemours

BILTHOVEN (ANP) - Het RIVM kan niet vaststellen of de conclusies kloppen die Chemours trekt op basis van onderzoek naar de gezondheidsrisico's van zijn luchtuitstoot. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had het rijksinstituut gevraagd om het rapport dat Chemours in april publiceerde, te verifiëren. Volgens het RIVM kan "de juistheid van de resultaten niet getoetst worden", onder meer omdat niet duidelijk is welke data zijn gebruikt.

14 minuten geleden
Tieman wil lappendeken aan fietsregels voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Minister Robert Tieman (Infrastructuur) wil niet dat er een "lappendeken" aan fietsregels ontstaat. Daarmee reageert hij op het plan van de gemeente Enschede om fatbikes uit de binnenstad te weren. "We moeten het wel allemaal begrijpbaar houden, niet dat je de grens overgaat van een gemeente en daar ineens andere regels gelden," aldus de BBB-bewindsman.

21 minuten geleden
Soepboer wil zetel teruggeven aan NSC na vertrek naar FNP

DEN HAAG (ANP) - Aant Jelle Soepboer is "van intentie" om zijn zetel terug te geven aan NSC nu bekend is geworden dat hij bij de Tweede Kamerverkiezingen in oktober de lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP). Het Kamerlid bevestigt na berichtgeving van De Telegraaf dat hij "in goed overleg" met NSC heeft besloten dat de twee functies niet te combineren zijn. Hij is nog bezig met de "praktische uitwerking", maar verwacht de Kamer begin september te verlaten.

1 uur geleden
Tielen: jeugdzorg kan soms niet anders dan kind opsluiten

DEN HAAG (ANP) - Jeugdzorginstellingen kunnen soms niet anders dan een jongere tijdelijk opsluiten om de veiligheid van het kind en de medewerkers te garanderen, ziet staatssecretaris Judith Tielen (Jeugd, VVD). Het is wettelijk verboden om kinderen op te sluiten, maar volgens Tielen blijkt dat in de praktijk niet altijd haalbaar. "De onmacht die medewerkers voelen, waardoor ze zich gedwongen voelen om iets te doen wat ze eigenlijk niet willen, een jongere opsluiten, daar moeten we een evenwicht in vinden."

1 uur geleden
Aantal incidenten met nepagenten stijgt, 35 babbeltrucs per dag

DEN HAAG (ANP) - Het aantal incidenten waarbij ouderen worden opgelicht door criminelen die zich voordoen als agenten blijft stijgen. In het eerste halfjaar van 2025 waren er 6496 incidenten, tegen 8329 in heel 2024. Per dag ziet de politie ongeveer 35 babbeltrucs met nepagenten. De politie start een landelijke campagne tegen deze vorm van oplichting, waarbij ouderen slachtoffer worden van babbeltrucs.

1 uur geleden
Van Weel: optredens Wilders bij lokale asielprotesten helpen niet

DEN HAAG (ANP) - De optredens van PVV-leider Geert Wilders bij lokale protesten tegen asielzoekerscentra helpen niet, vindt minister David van Weel (Asiel, VVD). Hij is voorzichtig in zijn kritiek en gaat niet mee in de typering van "geroeptoeter" van NSC-vicepremier Eddy van Hijum. Maar "het zou goed zijn als iedereen zich hield bij waar die over gaat", vindt Van Weel.

1 uur geleden
Twentse burgemeesters pleiten voor strengere wetten voor sekten

TUBBERGEN (ANP) - De veertien burgemeesters in de regio Twente roepen het Rijk in een brandbrief op om strengere regels op te stellen voor sektes. Ze willen onder meer dat sekteleiders en misbruik harder aangepakt kunnen worden en dat er een nieuw meldpunt komt.

1 uur geleden