Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gesteggel over de rekening na boerenactie op Malieveld

Gesteggel over de rekening na boerenactie op Malieveld

DEN HAAG (ANP) - De boerenactie woensdag op het Malieveld in Den Haag krijgt net als twee jaar geleden een staartje waar het gaat om schade. Die is zeer gering, zeker in vergelijking met 2019 toen het veld nat was en flink gehavend raakte door tractorsporen, maar over de relatief lage rekening is wel onenigheid ontstaan.

Staatsbosbeheer heeft vastgesteld dat de tractoren nauwelijks bandensporen hebben achtergelaten en dat daarvoor geen herstel nodig is. Wel is het veld "behoorlijk aangereden" volgens de overheidsorganisatie die het beheert. Dat wil zeggen: de grond is op elkaar gedrukt. Volgens Staatsbosbeheer moet het veld daarom worden belucht. De rekening daarvoor, 1845,17 euro (exclusief btw), gaat naar actiegroep Agractie. Die is echter niet van plan te betalen.

"Vorige keer hebben wij alle schade keurig vergoed, danwel zelf met onze machines hersteld", verwijst Agractie terug naar de actie van twee jaar geleden. "Ditmaal zullen wij dat niet doen, omdat dit te gek voor woorden is", schrijft de organisatie in een bericht aan Staatsbosbeheer. Volgens Agractie is de druk die de tractoren op het veld hebben uitgeoefend lager dan die van de landrol waar het veld eerder mee is aangerold. "Van verdichting kán dus geen sprake zijn", stellen ze.

Oplossingen

Aan de telefoon zegt boerenvoorman Bart Kemp dat mogelijk toch iets valt te regelen. "We kunnen er misschien zelf iemand naartoe sturen om het te beluchten", zegt hij. Een woordvoerder van Staatsbosbeheer laat weten dat daarover overlegd zal moeten worden.

In het schrijven aan Agractie legt de veldbeheerder uit dat het beluchten van het veld belangrijk is "voor een optimale afwatering en goede grasgroei van het terrein." Volgens de woordvoerder is meerdere keren benadrukt dat tractoren uitsluitend op het verharde deel mochten staan, de Boorlaan.

Heldere afspraken

Agractie stuurde donderdag een bericht door waarin iemand van de Haagse politie nog eens schreef dat 75 tractoren mochten parkeren "op de Boorlaan/ Malieveld". Op basis van dat bericht stelt de actiegroep nu dat de politie verkeerde informatie heeft verstrekt "door de Boorlaan en het Malieveld in direct verband met elkaar te benoemen als parkeerplaats voor trekkers". Het werden er hoe dan ook veel meer: op het veld stonden honderden tractoren.

Volgens Staatsbosbeheer waren de afspraken vanaf het begin wel degelijk helder. Ook een woordvoerster van de politie zegt dat in het bewuste bericht slechts werd verwezen naar "duidelijke afspraken" om alleen op het verharde deel te gaan staan. "Daar is meerdere keren contact over geweest. Er zat geen enkele ruimte tussen."

Meer uit Binnenland

Enorme schuifoperatie station Amsterdam Zuid goed verlopen

AMSTERDAM (ANP) - Een enorme schuifoperatie op station Amsterdam Zuid is van vrijdag op zaterdag goed verlopen. Het ging om een precisieklus. Een enorm betonnen dakdeel, van 100 meter lang en met een gewicht van ongeveer 2 miljoen kilo, werd op een reizigerstunnel geschoven. Zo'n honderd geïnteresseerden kwamen de operatie met eigen ogen bekijken, zegt een woordvoerder van Zuidasdok. Dat is het project waar de werkzaamheden deel van uitmaken.

1 uur geleden
Man overleden na aanhouding met stroomstootwapen in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 32-jarige man die vrijdagavond werd gearresteerd op de 's-Gravenweg in Rotterdam, is overleden. De politie rukte uit na een melding over een persoon in verwarde toestand en heeft de man met een stroomstootwapen onder controle gebracht. "Kort hierna werd de arrestant onwel", zegt het Openbaar Ministerie.

2 uur geleden
Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol zondag in voor heel Nederland

UTRECHT (ANP) - Rijkswaterstaat stelt ook voor zondag het hitteprotocol in werking vanwege de verwachte hoge temperaturen. Zondag geldt het voor het hele land, zaterdag gaat het om de meeste provincies, meldt een woordvoerder van de organisatie zaterdagochtend. Dit protocol houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen.

2 uur geleden
Vrouw (29) overleden door eenzijdig ongeluk Friesland

WITMARSUM (ANP) - Door een eenzijdig ongeluk in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Rijpenderlaan bij Witmarsum is een 29-jarige vrouw uit de gemeente Sudwest-Fryslân overleden. De politie doet onderzoek naar hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

2 uur geleden
ANWB krijgt meer pechmeldingen door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Meer mensen kwamen vrijdag door het zomerse weer met pech stil te staan langs de weg. De ANWB kreeg 11 procent meer meldingen binnen, zegt een woordvoerster van de ANWB. De stijging werd vanwege het warme weer verwacht.

2 uur geleden
NS: veel mensen richting Zandvoort met de trein

ZANDVOORT (ANP) - Reizigers maken "veel gebruik" van de extra treinen die de NS inzet om strandgangers richting Zandvoort te vervoeren. Het gaat om twee treinen per uur extra vanaf Haarlem. De treinen vanaf Amsterdam zijn daarnaast langer, volgens de woordvoerder kunnen er zeker duizend mensen in.

3 uur geleden
Man (26) omgekomen bij ongeluk vlak bij Nieuw-Amsterdam

NIEUW-AMSTERDAM (ANP) - Een 26-jarige man uit Coevorden is omgekomen bij een ongeluk vrijdagavond op de Vierslagenweg, vlak bij Nieuw-Amsterdam (Drenthe). Volgens de politie raakten twee andere inzittenden gewond, een 25-jarige man uit Coevorden en een 22-jarige man uit Klazienaveen.

3 uur geleden