Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Gesprekken over verkoop hoogovencomplex IJmuiden vlotten niet'

'Gesprekken over verkoop hoogovencomplex IJmuiden vlotten niet'

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De gesprekken tussen Tata Steel en het Zweedse staalbedrijf SSAB over de verkoop van het hoogovencomplex in IJmuiden en andere Nederlandse activiteiten van Tata vlotten niet echt. Dat schrijft de Zweedse zakenkrant Dagens Industri op basis van ingewijden. De twee grootste aandeelhouders van SSAB zouden sceptisch zijn over de plannen.

Het gaat om Industrivarden en LKAB. Deze aandeelhouders hebben elk meer dan 10 procent van het stemrecht bij SSAB in handen en zijn dus erg machtig. Half november werd bekend dat het Indiase Tata Steel onderhandelt met SSAB over de verkoop van het Nederlandse onderdeel aan de Zweden. Naar verluidt zou SSAB miljarden dollars willen betalen en volgens eerdere geluiden zou de deal mogelijk in januari al rond komen. Maar dat laatste lijkt nu opeens onzeker.

Volgens vakbondsbestuurder Peter Boëseken van CNV zou het jammer zijn als de gesprekken met de Zweden afketsen, want beide partijen passen volgens hem goed bij elkaar. Maar hij benadrukt ook dat in dit soort processen niet te vroeg conclusies moeten wordengetrokken. Onderhandelingen kunnen soms best lang duren, aldus de CNV'er.

Hoog niveau

Ook Cinta Groos, voorzitter van de centrale ondernemingsraad in Nederland van Tata Steel, denkt er zo over. Ze geeft aan dat vorig jaar wellicht ten onrechte het beeld is ontstaan dat de partijen er snel uit zouden komen. "Voor zover wij weten wordt er nog steeds gepraat", zegt ze. Die gesprekken vinden op hoog niveau plaats, tussen de top van Tata in India en het bestuur van SSAB.

Als de twee er uiteindelijk niet uitkomen zorgt dat voor de vestiging in IJmuiden waarschijnlijk voor nieuwe onzekerheid. De overname door SSAB zou de Nederlandse staalactiviteiten eindelijk verlossen van het zwaar verlieslatende Britse deel van Tata Steel. Voormalig minister Eric Wiebes van Economische Zaken stelde eerder ook dat de deal hem wel aantrekkelijk leek. Volgens Groos heeft Tata Steel beloofd de Britse en de Nederlandse tak sowieso van elkaar te scheiden, maar het bedrijf heeft daarover nog geen adviesaanvraag naar de ondernemingsraad gestuurd.

Tata Steel Nederland telt in totaal 13.000 tot 14.000 medewerkers. Die werken niet allemaal in IJmuiden. Elders in het land heeft het bedrijf ook nog vestigingen. Ook andere Tata-locaties op het Europese vasteland horen bij de Nederlandse tak, waarin SSAB geïnteresseerd is. Een woordvoerster van Tata Steel Europe heeft aangegeven over de onderhandelingen met de Zweden niets te kunnen bevestigen en niet in te gaan op speculaties. "Tijdens het proces doen we geen uitspraken, behalve als we echt nieuws te melden hebben", aldus de zegsvrouw.

Meer uit Financieel

Hogere prijzen en nieuwe abonnees helpen Netflix aan meer winst

LOS GATOS (ANP) - Netflix heeft in de eerste drie maanden van het jaar de winst met bijna een kwart opgevoerd in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De streamingdienst, die onder andere met de serie Adolescence een grote hit heeft, profiteerde daarbij van de aanwas van nieuwe abonnees en hogere prijzen voor zijn diensten.

6 uur geleden
UnitedHealth keldert op beurs in New York na kwartaalbericht

NEW YORK (ANP) - Beleggers in New York zijn donderdag geschrokken van het kwartaalbericht van zorgverzekeraar UnitedHealth Group. Aandelen van het bedrijf werden ruim een vijfde minder waard. Het zorgconcern trok zijn verwachtingen voor de rest van het jaar in omdat de zorgkosten veel harder opliepen dan eerder geraamd. UnitedHealth stelde daardoor zijn winstverwachting voor het hele boekjaar naar beneden bij, iets wat het bedrijf in ruim tien jaar niet heeft gedaan.

7 uur geleden
Heinen kijkt naar bonusregels voor specialisten bij banken

DEN HAAG (ANP) - Minister Eelco Heinen (Financiën) kijkt of de bonusregels in de financiële sector wellicht versoepeld kunnen worden voor specialistisch personeel dat anders moeilijk te krijgen is. Het bonusplafond voor topbankiers en bestuurders, dat werd ingevoerd in de nasleep van de financiële crisis van 2008, laat hij wel ongemoeid. Dat schrijft de VVD-bewindsman aan de Tweede Kamer.

9 uur geleden
Moeder Bavaria verkoopt minder bier, maar houdt winst op peil

LIESHOUT (ANP) - Bierbrouwer Royal Swinkels, bekend van merken als Bavaria, Uiltje en La Trappe, had vorig jaar last van krimpende biermarkten in West-Europa. "Het slechte zomerweer in Europa heeft vermoedelijk tot een lagere bierconsumptie geleid, met name binnen het horecakanaal", schrijft het bedrijf in zijn donderdag verschenen jaarverslag.

9 uur geleden
Trump zegt zeker te zijn van sluiten handelsdeal met EU

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt er zeker van te zijn dat de Verenigde Staten en de Europese Unie een handelsdeal sluiten. "100 procent", zei hij bij een gesprek met de Italiaanse premier Giorgia Meloni.

10 uur geleden
Moederbedrijf AD en NU.nl krijgt er meer digitale abonnees bij

ANTWERPEN (ANP) - Mediaconcern DPG Media, het Belgische moederbedrijf van kranten als de Volkskrant en het AD, nieuwswebsite NU.nl en radiozender Qmusic, heeft er vorig jaar meer digitale abonnees bijgekregen. Daarbij ging het volgens het bedrijf goed met onder meer de radiozenders. Maar de kosten gingen ook omhoog, waardoor de bedrijfswinst licht afnam.

10 uur geleden
Staat steunt scheepsbouwer IHC opnieuw met miljoenen

DEN HAAG (ANP) - Scheepsbouwer Koninklijke IHC krijgt opnieuw financiële steun van de regering ter waarde van tientallen miljoenen euro's. Een financieringsprogramma waarmee het bedrijf in 2020 van een faillissement werd gered, loopt binnenkort af. Zonder nieuwe hulp uit Den Haag dreigt IHC alsnog om te vallen, schrijft minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.

10 uur geleden