
Gespannen situatie rond bezet Duits 'bruinkooldorp' Lützerath
LÜTZERATH (ANP) - De spanningen tussen politie en activisten in het bezette Duitse dorpje Lützerath, op een half uur rijden van Roermond, zijn dinsdag toegenomen. Het dorp, waar vrijwel alle bewoners al lang geleden zijn vertrokken, is sinds twee jaar bezet door milieuactivisten om de complete sloop ten behoeve van de bruinkoolwinning te voorkomen. De activisten vrezen dat de in groten getale aanwezige politie elk moment een einde aan de bezetting zal proberen te maken en doen er alles aan om dat te voorkomen. De sfeer is gespannen.
De politie liet dinsdag weten dat er voor 10 januari geen ontruiming zal plaatsvinden, maar de bezetters vertrouwen het niet en vrezen een eerdere ontruiming. Daarom brachten ze dinsdag ijzeren tankbarricades aan op de weg die het dorp scheidt van de bruinkoolgroeve. Verder hebben ze een grote voorraad voedsel ingeslagen, zodat ze het naar eigen zeggen vele maanden kunnen volhouden.
Maandag bekogelden activisten de politie met stenen en flessen toen die een barricade voor het dorp opruimde. Dat leidde tot opstootjes waardoor een activiste gewond raakte en naar het ziekenhuis moest. Ook op dinsdag waren er vele honderden agenten bij het dorp opgesteld.
Zeker duizend agenten ingezet
De naar eigen zeggen 150 bezetters komen van heinde en verre, uit Duitsland, Nederland, Italië, Frankrijk en andere Europese landen. Het worden er elke dag meer, en ze verwachten volgende week met zo'n vijfhonderd tot duizend activisten het dorp te verdedigen. Volgens een woordvoerder van de politie worden bij de aanstaande ontruiming zeker duizend agenten ingezet.
Op enkele tientallen meters van de buitenste woningen van Lützerath graaft intussen een enorme machine zich door de bodem een weg richting het dorp. Het apparaat verwijdert de bovenste kleilagen om vervolgens bruinkool naar boven te halen. Dat is de bezetters een doorn in het oog, want bruinkool zorgt volgens hen voor opwarming van de aarde. Volgens de actievoerders zijn er in de afgelopen dertig jaar in Duitsland meer dan driehonderd dorpen verdwenen voor de bruinkoolwinning. Met de bezetting van Lützerath willen ze het tij doen keren.
In de omgeving van het dorp verwijderde energiebedrijf RWE, verantwoordelijk voor de bruinkooldelving, dinsdag op grote schaal bomen en struiken. Ook wordt het terrein geëgaliseerd. Actievoerders die de bomenkap wilden verhinderen, werden teruggedreven door de politie.
Meer uit Buitenland
DES MOINES (ANP) - Tijdens een toespraak in de Amerikaanse staat Iowa vierde president Donald Trump donderdag dat zijn grote uitgavenwet is aangenomen. Trump trapte in Des Moines het feestjaar voor 250 jaar Amerikaanse onafhankelijkheid af. Hij noemde de wet een "fenomenale overwinning" voor de VS.
50 minuten geledenMARYLAND (ANP) - Kilmar Abrego, die door de VS onterecht naar El Salvador werd gedeporteerd en vervolgens werd teruggehaald, is in de gevangenis in El Salvador mishandeld en gemarteld. Dat hebben zijn advocaten bekendgemaakt.
51 minuten geledenKyiv (ANP) - Kort nadat de Russische president Vladimir Poetin met de Amerikaanse president Donald Trump over de oorlog in Oekraïne had gebeld, heeft Rusland een grote droneaanval uitgevoerd op de Oekraïense hoofdstad Kyiv.
2 uur geledenBARRANCA (ANP) - Archeologen hebben in Peru een 3500 jaar oude stad ontdekt die waarschijnlijk functioneerde als handelscentrum. De stad verbond culturen aan de Pacifische kust met de Andes en het Amazonegebied.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de regering van president Donald Trump groen licht gegeven om een groep migranten die wordt vastgehouden op een Amerikaanse militaire basis in Djibouti naar Zuid-Soedan te deporteren.
2 uur geledenGAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas streeft naar garanties dat een nieuw, door de Verenigde Staten gesteund staakt-het-vurenvoorstel tot het einde van de Israëlische oorlog in Gaza leidt. Dat meldt een bron dicht bij de Palestijnse beweging.
8 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft de geloofsbrieven van een nieuwe ambassadeur van Afghanistan geaccepteerd, meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Daarmee is het het eerste land dat de Talibanregering van het land erkent.
9 uur geleden