Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gespannen situatie na opblazen kantoor door Noord-Korea

Gespannen situatie na opblazen kantoor door Noord-Korea

SEOUL (ANP) - Zuid-Korea dreigt met "een krachtig antwoord" als Noord-Korea de onderlinge verhoudingen nog verder verslechtert. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad bekendgemaakt na spoedoverleg over het opblazen van het verbindingskantoor door Noord-Korea. Dat kantoor stond op de grens en was bedoeld om de relatie tussen beide landen te verbeteren en constant in contact met elkaar te staan.

"De regering vindt het spijtig dat Noord-Korea het verbindingskantoor op de grens heeft opgeblazen. We waarschuwen Noord-Korea dat we krachtig zullen antwoorden als het nog iets doet om de relatie te verslechteren", aldus de vicevoorzitter van de raad volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. "De volledige verantwoordelijkheid van wat er dan gebeurt, ligt bij Noord-Korea."

Noord-Korea blies het kantoor in de stad Kaesong dinsdag op. Eerder verbrak het land alle communicatielijnen met het zuiden, waaronder een hotline tussen leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Dat heeft het land gedaan omdat de Zuid-Koreaanse autoriteiten van plan zouden zijn om "vijandige handelingen" tegen Noord-Korea uit te voeren.

De EU betreurt de Noord-Koreaanse acties, die "spanningen verhogen, de situatie destabiliseren en inspanningen voor een diplomatieke oplossing op het schiereiland ondermijnen". Het verbreken van de communicatielijnen met Seoul wordt in een verklaring onaanvaardbaar genoemd. "Nieuwe provocatieve en schadelijke stappen moeten worden voorkomen."

Meer uit Buitenland

Bill Cosby weer aangeklaagd vanwege seksueel misbruik

LOS ANGELES (ANP) - Bill Cosby is opnieuw aangeklaagd voor seksueel misbruik. Een voormalig playmate beweert dat ze in 1969 door de komiek is gedrogeerd en verkracht, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankdocumenten.

2 uur geleden
Senaat stemt tegen Bidens plan voor kwijtschelden studieschuld

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat heeft zich donderdag uitgesproken tegen een plan van president Joe Biden om een deel van de studieschuld van Amerikanen kwijt te schelden. Een paar Democraten stemden met de Republikeinen mee, waardoor een resolutie tegen het plan kon worden aangenomen.

3 uur geleden
Kosovo bereid tot nieuwe verkiezingen in onrustige noorden

BULBOACA (ANP/RTR) - Kosovo is bereid nieuwe lokale verkiezingen te houden in het noorden van het land, waar de Servische gemeenschap protesteert tegen de aanstelling van burgemeesters van Albanese afkomst. President Vjosa Osmani zei dat na een overleg met onder anderen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in Moldavië. Die twee drongen aan op een nieuwe stembusgang.

4 uur geleden
Regering VK wil Johnsons appjes niet afstaan in corona-onderzoek

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse regering wil een rechter laten beoordelen of het verplicht is om appberichten van oud-premier Boris Johnson te delen met een commissie die onderzoek doet naar de corona-aanpak van het Verenigd Koninkrijk. De regering heeft de deadline om die appjes af te staan gemist en lijkt ook niet van plan de appjes te delen.

6 uur geleden
Amerikaanse sancties tegen bedrijven gelinkt aan conflict Soedan

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten hebben donderdag sancties opgelegd aan vier bedrijven die winst maken en bijdragen aan het conflict in Soedan. Zij worden gelinkt aan de Soedanese krijgsmacht en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF), die sinds halverwege april verwikkeld zijn in een gewelddadige machtsstrijd.

6 uur geleden
Rutte: eerste tekenen dat migrantenstroom via Tunesië vermindert

BULBOACA (ANP) - Er zijn tekenen dat de illegale migrantenstroom vanuit Tunesië naar EU-landen Malta en Italië afneemt. Volgens premier Mark Rutte lijken de lopende gesprekken met het Noord-Afrikaanse land om maatregelen te treffen effect te hebben. Maar "het is een eerste indicatie" en "we moeten zorgen dat het blijvend is", zei hij na afloop van een Europese top in Moldavië.

7 uur geleden
Duits treinongeluk van vorig jaar kwam door kapotte dwarsliggers

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (ANP/DPA) - Een groot treinongeluk in Zuid-Duitsland van een jaar geleden lijkt te zijn veroorzaakt doordat de betonnen dwarsliggers beschadigd waren. Onderzoekers denken dat de rails daardoor kon breken en dat de trein daarom ontspoord is.

8 uur geleden