Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gespannen debat over stikstofplannen na massaal boerenprotest

Gespannen debat over stikstofplannen na massaal boerenprotest

DEN HAAG (ANP) - Waar het hele land woensdag naar Stroe keek waar vele duizenden boeren zich verzamelden uit protest tegen het voorgenomen stikstofbeleid, buigt de Tweede Kamer zich donderdag over de gepresenteerde plannen. De meningen in de Kamer lopen sterk uiteen over de voorstellen, die ook de verschillen in de coalitie blootleggen.

Vooral VVD en CDA zullen proberen het kabinetsbeleid bij te sturen, temeer omdat hun achterbannen zich uitspreken tegen het voornemen van het kabinet. Maar ook de ChristenUnie maakt zich zorgen over de kloof tussen politiek Den Haag en het platteland. Die kloof werd woensdag tijdens de grote boerendemonstratie zichtbaar. Het protest is een duidelijk signaal aan het kabinet en is volgens actiegroep Farmers Defence Force slechts "de aftrap van een lange reeks betogingen".

Veel politieke partijen zijn vooral ongelukkig met de manier waarop het kabinet de zogenoemde 'gebiedsgerichte aanpak' twee weken geleden presenteerde: op een kaart van Nederland werd met kleurcodes zeer gedetailleerd aangegeven in welk gebied de stikstof met welk percentage omlaag zou moeten.

Dat riep weerstand op bij boeren en veelal rechtse politici, hoewel het kabinet steeds benadrukt dat die kaart nadrukkelijk "indicatief" is. De provincies, die een jaar de tijd krijgen om hun gebiedsplannen te presenteren, krijgen genoeg ruimte. Zolang de algemene doelen maar worden gehaald: halvering van de stikstofuitstoot in 2030 en bijna driekwart van de beschermde gebieden op het voor de natuur veilige niveau (onder de zogenoemde kritische depositiewaarde). Alle coalitiepartijen staan achter die doelen, die ook in het coalitieakkoord staan.

In reactie op kritiek van de coalitiepartijen zal stikstofminister Christianne van der Wal dan ook veel wijzen naar de provincies: die moeten bepalen hoe de plannen worden ingevuld. Hoe het beleid precies per gebied uitpakt, moet nog blijken. Maar kritische partijen willen ook dat er minder focus op de uitkoop van boeren komt en meer op innovaties en verduurzaming. Daarnaast wordt er volgens hen onvoldoende naar andere sectoren gekeken. Linkse partijen werpen terug dat de uitstoot van ammoniak (een stikstofverbinding) schadelijk is voor de natuur en dat Nederland ook van de rechter de neerslag van stikstof in kwetsbare natuur moet verminderen.

Meer uit Politiek

Yeşilgöz: minder woningbouw door huurbevriezing nog onzeker

DEN HAAG (ANP) - De VVD is nog niet overtuigd dat woningcorporaties minder woningen kunnen bouwen door het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen. Ook partijleider Dilan Yeşilgöz wil niet dat de huurbevriezing ten koste gaat van woningbouw, zei ze dinsdag. Maar ze gaat niet mee in de waarschuwing dat corporaties niet genoeg worden gecompenseerd voor huurinkomsten die ze mislopen.

1 minuut geleden
Zorgen Van Weel over demonstraties op 4 mei, gaat overleggen

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister David van Weel maakt zich zorgen over de herdenking van de Tweede Wereldoorlog die eraan komt op 4 en 5 mei, precies tachtig jaar geleden. Hij wil dat het een "waardige herdenking" wordt die niet door demonstraties mag worden verstoord. De VVD-bewindsman wil samen met minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken (NSC) het gesprek aangaan met burgemeesters hierover, zei hij dinsdag in de Tweede Kamer.

38 minuten geleden
Van Vroonhoven vertrouwt op 'mondelinge afspraak' over huren

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Nicolien van Vroonhoven vertrouwt op "mondelinge afspraken" met de andere coalitiepartijen over de gevolgen van het bevriezen van de sociale huren. "In de marge van de voorjaarsnota" zou zijn afgesproken dat deze huurbevriezing niet ten koste mag gaan van hun mogelijkheden om in nieuwe woningen te investeren, heeft ze dinsdag gezegd tegen de pers.

45 minuten geleden
Raad van State negatief over uitbreiding van verbod op taakstraf

DEN HAAG (ANP) - Een wetsvoorstel om geweld tegen hulpverleners altijd te bestraffen met een celstraf krijgt flinke kritiek van de Raad van State. In een advies wijst de raad erop dat het voorstel weliswaar begrijpelijk is en dat geweld tegen bijvoorbeeld politiemensen, brandweer en ambulancemedewerkers ernstig is, maar dat er meerdere negatieve effecten aan zitten. Het voorstel komt uit de koker van de Tweede Kamerleden Joost Eerdmans (JA21) en Dilan Yeşilgöz (VVD).

4 uur geleden
Van Vroonhoven krijgt voorzittershamer NSC

DEN HAAG (ANP) - Nicolien van Vroonhoven heeft dinsdagochtend de voorzittershamer gekregen van de NSC-fractie, na het vertrek van partijleider Pieter Omtzigt. Hij kondigde op Goede Vrijdag aan de landelijke politiek te verlaten omdat hij vindt dat hij op het Binnenhof niet kan herstellen van zijn burn-out. "We hebben een paar bewogen dagen achter de rug", erkent Van Vroonhoven. "Het is ons niet in de koude kleren gaan zitten."

4 uur geleden
Bikker 'dankbaar' voor voorbeeld van overleden paus Franciscus

DEN HAAG (ANP) - ChristenUnie-leider Mirjam Bikker is "dankbaar" voor het voorbeeld van paus Franciscus "van een leven vol hoop". De politica leeft mee "met allen die geraakt zijn door zijn overlijden".

1 dag geleden
Veldkamp: wereld verliest in paus Franciscus een inspiratiebron

DEN HAAG (ANP) - Met de dood van paus Franciscus heeft de wereld "een gewaardeerde leider en inspiratiebron" verloren. Dat zegt buitenlandminister Caspar Veldkamp op X. "Op het wereldtoneel benadrukte hij het belang van zorg voor het milieu en werkte hij onvermoeibaar voor armoedebestrijding en wereldvrede."

1 dag geleden