Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gesloten Tweede Kamer laat kritische burger inbellen

Gesloten Tweede Kamer laat kritische burger inbellen

DEN HAAG (ANP) - Wie wat van de Tweede Kamer gedaan wil krijgen, kan er weer met een petitie terecht. Bezoekers zijn nog altijd niet welkom in het Kamergebouw, maar via een videoverbinding kunnen Kamerleden verzoekschriften toch in ontvangst nemen.

Het recht om een petitie aan te bieden, is een van de oudste politieke rechten die Nederland kent. Het staat prominent in de grondwet. Iedere dinsdagmiddag, aan het begin van de vergaderweek van de Kamer, verschijnen er wel een paar activisten of belangenorganisaties in het Kamergebouw die een verzoekschrift komen overhandigen. Maar sinds het gebouw in maart op slot ging voor bezoekers, om het coronavirus buiten te houden, kon dat niet langer.

Dat zit veel Kamerleden dwars. Ze missen het contact met burgers en vrezen dat de politiek nu noden over het hoofd ziet.

Kamervoorzitter Khadija Arib onderkent dat de petitie "een instrument van burgers is om volksvertegenwoordigers een signaal te geven dat hun handelen noodzakelijk is". Daarom kunnen petitieaanbieders en Kamerleden voortaan inbellen bij een videovergadering waarin de petitie wordt 'overhandigd'. Dat wordt rechtstreeks uitgezonden op de website van de Tweede Kamer.

Videoverbinding

Petitioneren per videoverbinding heeft zelfs een extra voordeel, denkt de Kamer. Dat hoeft niet per se op dinsdagmiddag.

De afgelopen drie weken hebben Kamerleden al kunnen oefenen met de digitale overhandiging. Lobbyistenvereniging BVPA, de transparantievoorvechters van Open State Foundation en verzoekschriftenwebsite petities.nl brachten petitie-aanbieders al met Kamerleden in contact en regelden een videoverbinding. In de hoop dat de Kamer hun initiatief snel zou overnemen.

Meer uit Binnenland

Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

1 uur geleden
Grote bosbrand in Oisterwijk onder controle

OISTERWIJK (ANP) - In een bosgebied in Oisterwijk heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft de rook niet voor overlast gezorgd op het Intents festival, dat in de buurt aan de gang is.

2 uur geleden
GroenLinks evalueert kandidaatstelling na stemrel in Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld. De partij wil hier "lessen uit trekken voor de toekomst", schrijven fractievoorzitter Sinan Özkaya en voorzitter Esther Punte van GroenLinks Zuid-Holland vrijdag in een mail aan hun leden. Aanleiding hiervoor is de rel die dinsdag ontstond rond Debora Fernald.

3 uur geleden
Rover: ProRail laat reizigers Amsterdam - Londen in de kou staan

DEN HAAG (ANP) - Rover heeft er geen enkel begrip voor dat door werkzaamheden op station Amsterdam Centraal vanaf juni volgend jaar maandenlang geen treinen rijden tussen Amsterdam en Londen. Reizigers tussen beide steden komen volgens de reizigersorganisatie "maanden in de kou te staan" en zij roept ProRail en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) op de plannen zo aan te passen dat de verbinding in stand blijft.

4 uur geleden
Adviescollege betreurt dat VWS niet sneller informatie openbaart

DEN HAAG (ANP) - Het besluit van zorgminister Ernst Kuipers om niet alle aanbevelingen op te volgen om meer en sneller opgevraagde overheidsinformatie te openbaren, valt slecht bij het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI). Het college adviseerde het ministerie van VWS onlangs om "ruimhartiger en effectiever" documenten vrij te geven over de corona-pandemie.

5 uur geleden
Activist die undercover ging bij slachterij zelf verdachte

DEN HAAG (ANP) - Dierenactivist Roel Binnendijk, die undercover ging bij slachterij Gosschalk in Epe en daar ernstige misstanden vaststelde, wordt zelf verdacht van dierenmishandeling. Dat zegt hij in een interview in NRC en zijn deze week verschenen boek Onder de Beesten. Volgens Binnendijk is hij als verdachte verhoord op basis van de beelden die hij had ingeleverd bij de NVWA.

5 uur geleden
Hoekstra naar Suriname voor herdenking afschaffing slavernij

DEN HAAG (ANP) - Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) woont op 1 juli in Paramaribo de herdenking bij van de afschaffing van de slavernij. Hij doet dat op uitnodiging van de Surinaamse regering. Het is dit jaar precies 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën.

5 uur geleden