Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geslaagde test met coronareispas in 17 EU-landen

Geslaagde test met coronareispas in 17 EU-landen

BRUSSEL (ANP) - Nederland en zestien andere EU-landen hebben een test voor de nieuwe coronareispas van de EU goed doorstaan. Portugal, Malta, Polen, Ierland, Roemenië en Letland volgen de komende dagen nog, zegt de Europese Commissie.

Het ICT-systeem waarmee de EU-landen informatie op het zogeheten EU Digitale Covid-certificaat kunnen uitwisselen, moet in de eerste week van juni al werken, zeggen EU-ambtenaren. Eind juni kunnen alle lidstaten aangekoppeld zijn. "Alles staat op de rails, het gaat goed."

De EU-wetgeving waarop het certificaat berust, wordt 1 juli van kracht. Landen zouden al eerder kunnen beginnen met het uitgeven van certificaten, die in de vorm van een QR-code op papier of digitaal worden verstrekt. Maar dat kan alleen met eigen wetgeving.

Nederland heeft steeds gezegd als de EU-regels er liggen binnen hooguit een paar dagen van start te willen gaan met het certificaat. Dat geldt mogelijk niet voor alle lidstaten, zei premier Rutte eerder al. Ze hebben na 1 juli daarvoor officieel zes weken de tijd. Maar "de druk op zulke landen zal oplopen", zeggen EU-bronnen. En populaire vakantielanden spannen zich al maanden in om alle obstakels op te ruimen voor de langverwachte terugkeer van de toerist.

"Alle lidstaten moeten zich in juni helemaal gereedmaken", zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Didier Reynders. "Zodat ze meteen op toeren zijn." De Europese Commissie biedt technische en financiële hulp.

Meer uit Buitenland

Navalny wordt vrijdag begraven in Moskou

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt vrijdag begraven in Moskou. Zijn woordvoerster maakte bekend dat dan een afscheidsplechtigheid wordt gehouden in een kerk. Daarna wordt de politicus begraven in de hoofdstad.

28 minuten geleden
Autoriteiten Gaza melden bijna 30.000 doden door inval Israël

GAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - Het dodental door de Israëlische inval in de Gazastrook is opgelopen tot 29.954, melden de plaatselijke autoriteiten. Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zegt dat in de afgelopen 24 uur zeker 76 doden zijn gevallen. Het aantal gewonden zou boven de 70.000 liggen.

30 minuten geleden
Palestijnse partijen Fatah en Hamas overleggen in Moskou

MOSKOU (ANP/RTR) - De Palestijnse partijen Fatah en Hamas overleggen donderdag en vrijdag in Moskou over een gezamenlijke Palestijnse regering en over de wederopbouw van de Gazastrook. Dit meldt het Russische persbureau RIA Novosti op basis van de Palestijnse ambassadeur in Moskou en het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

1 uur geleden
Europa gaat defensiekantoor openen in Kyiv

STRAATSBURG (ANP) - Europa zal een kantoor voor de vernieuwing van defensietechniek openen in Kyiv, de hoofdstad van Oekraïne. Dat heeft Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd in het Europees Parlement.

1 uur geleden
Meer dan miljoen asielaanvragen in EU, hoogste aantal in jaren

VALLETTA (ANP) - Het aantal asielaanvragen in EU-lidstaten steeg vorig jaar met 18 procent naar 1,14 miljoen. Het gaat volgens cijfers van het Asielagentschap van de Europese Unie (EUAA) om het hoogste aantal aanvragen in zeven jaar.

1 uur geleden
Zuid-Korea breekt eigen record voor laagste vruchtbaarheidscijfer

SEOUL (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het aantal kinderen dat Zuid-Koreaanse vrouwen krijgen, heeft opnieuw een historisch dieptepunt bereikt. Het vruchtbaarheidscijfer stond vorig jaar volgens het landelijke statistiekbureau op 0,72, tegenover 0,78 in 2022. Zuid-Korea is voor zover bekend het land met het laagste vruchtbaarheidscijfer in de wereld. Dat heeft grote maatschappelijke en economische gevolgen. De bevolking kan deze eeuw bijna halveren in omvang.

2 uur geleden
Zuid-Europa aankomende zomer mogelijk 'abnormaal warm en droog'

SOUTHAMPTON (ANP) - Zuid-Europa staat een "abnormaal warme en droge zomer" te wachten, denken wetenschappers van het National Oceanography Centre (NOC). Ze zien dat een toename van smeltwater in de Noord-Atlantische Oceaan kan leiden tot hetere en drogere zomers in Europa. En dat lijkt er nu weer aan te komen. Het kan in de komende vijf jaar ook voor een warme zomer zorgen in het noorden van Europa.

4 uur geleden