Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geschokte reacties in Kamer om afgebrand vluchtelingenkamp Lesbos

Geschokte reacties in Kamer om afgebrand vluchtelingenkamp Lesbos

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer wordt geschokt gereageerd op de brand in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. GroenLinks, PvdA en regeringspartij ChristenUnie vinden dat Nederland niet meer kan wegkijken en de vluchtelingen moet helpen.

GroenLinks-leider Jesse Klaver spreekt op Twitter van "een ongelofelijke nachtmerrie. Brand in het overvolle opvangkamp Moria waar tienduizenden vluchtelingen opgesloten zitten vanwege corona. We kunnen en moeten deze mensen helpen en veiligheid bieden. Wachten kan niet langer."

"Wat verschrikkelijk en angstaanjagend. Waar al zo lang voor werd gewaarschuwd wordt nu werkelijkheid. Brand, corona, chaos. Nederland kan niet langer wegkijken maar moet verantwoordelijkheid nemen", twittert PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. Haar partijgenoot Kirsten van den Hul schrijft: "afschuwelijke beelden uit Moria. Mensonterend. Wat laten we deze mensen toch telkens weer ongelofelijk in de steek. NU humane oplossing nodig. Duizenden mensen staan letterlijk op straat."

Joël Voordewind van de ChristenUnie vindt dat de Europese Unie en Nederland nu echt hun verantwoordelijkheid moeten nemen. "Het is vreselijk wat er nu gebeurt in kamp Moria. Mensen leven in een overvol kamp in erbarmelijke omstandigheden. Toen kwam er corona en nu zijn er grote branden. Dit is verschrikkelijk." Hij vraagt zich af wanneer de EU-landen nu eens beseffen "dat de huidige situatie immoreel, onverantwoord en onacceptabel is". De ChristenUnie vindt dat Nederland allereerst snel hulp moet aanbieden. Ook moeten volgens hem de ministers van justitie van de EU-landen bijeengeroepen worden voor een spoedbijeenkomst.

VVD-Kamerlid Bente Becker: "Vreselijke beelden van de brand in kamp Moria. Belangrijk dat Nederland nagaat wat er precies aan de hand is en wat we kunnen doen om te helpen."

Donderdag en vrijdag brengt de Griekse minister voor Migratie Giorgos Koumoutsakos een bezoek aan Nederland. Het bezoek was al gepland. Het zou onder meer gaan over de hulp van Nederland aan de opvang van alleenstaande minderjarige kinderen op het Griekse vasteland. Deze jongeren worden vanaf de eilanden naar deze opvang gebracht. Een deel van de Kamer wil dat meer jongeren in Nederland worden opgevangen, maar het kabinet wil dat niet.

Meer uit Binnenland

Burgemeester Halsema wil dat clubs en KNVB maatregelen treffen

AMSTERDAM (ANP) - Het is hoog tijd dat de KNVB en voetbalclubs maatregelen treffen. Dat vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Ze reageert zondagavond laat op de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA.

2 uur geleden
Politievakbond ACP: tijd dat clubs en KNVB hard optreden

DEN HAAG (ANP) - Politiebonden ACP en de Nederlandse Politiebond (NPB) roepen op tot maatregelen na de ongeregeldheden zondag bij de Johan Cruijff ArenA. Na de gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord werden vernielingen aangericht bij de hoofdingang van het stadion en voerde de ME charges uit.

6 uur geleden
Drie aanhoudingen na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Tijdens de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA zondagmiddag na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zijn drie mensen aangehouden. De politie zegt meer aanhoudingen niet uit te sluiten.

6 uur geleden
Politie: orde is hersteld rond Johan Cruijff ArenA

AMSTERDAM (ANP) - Na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zondagmiddag zijn ongeregeldheden uitgebroken en zijn aanhangers van Ajax de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA binnengedrongen. De politie meldt dat inmiddels "de orde is hersteld".

7 uur geleden
Politie zet traangas in bij ongeregeldheden rond ArenA

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord verzamelden aanhangers van Ajax zich bij de hoofdingang. Ze riepen leuzen aan het adres van het bestuur en eisten het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat, meldt een ANP-verslaggever ter plaatse.

8 uur geleden
ME grijpt in buiten ArenA na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Nadat de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord definitief werd gestaakt, heeft de Mobiele Eenheid zondagmiddag ingegrepen. Buiten de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hadden teleurgestelde supporters zich verzameld bij de hoofdingang. Ze riepen onder meer leuzen als "Kankerbestuur" en "Wij willen Ajax zien". Ook werd om het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat gevraagd.

9 uur geleden
Man (73) en vrouw (71) in Amsterdam zwaargewond door mishandeling

AMSTERDAM (ANP) - Een 73-jarige man en een 71-jarige vrouw uit Amsterdam zijn zaterdagavond zwaargewond op straat gevonden. Een 44-jarige buurman is opgepakt en wordt ervan verdacht het stel zwaar te hebben mishandeld in de Geertruida van Lierstraat in Amsterdam Nieuw-West. Ook wordt hij verdacht van poging tot doodslag.

10 uur geleden