
Gerechtshof Amsterdam wil ook compensatie oud-aandeelhouders Yukos
AMSTERDAM (ANP) - Het Amsterdamse gerechtshof heeft de laatste Russische bezwaren verworpen in de zich al jaren voortslepende rechtszaak rond het Russische olieconcern Yukos. Rusland moet de voormalige aandeelhouders van het concern een schadevergoeding van ruim 50 miljard dollar betalen, zoals in 2014 tijdens een arbitragezaak in Den Haag was besloten.
Moskou vocht het besluit aan tot aan de hoogste rechter, met wisselend succes. In 2021 verwees de Hoge Raad de zaak terug naar het gerechtshof. In een laatste poging beschuldigde Moskou de voormalige aandeelhouders van fraude tijdens de arbitrage. Het gerechtshof Amsterdam verwerpt deze beschuldiging.
Yukos was een van de grootste olie- en gasmaatschappijen van Rusland. Het bedrijf werd begin deze eeuw genationaliseerd na de arrestatie en veroordeling van eigenaar Michail Chodorkovski, die wegens fraude en grootschalige belastingontduiking achter de tralies verdween. Na de nationalisatie werd het bedrijf in delen doorverkocht aan concurrenten. De voormalige aandeelhouders bleven met lege handen achter.
50 miljard dollar
In een arbitragezaak, die in Den Haag plaatsvond, werd de Russische overheid in 2014 veroordeeld tot het betalen van 50 miljard dollar aan schadevergoedingen aan drie grootaandeelhouders. Bij de Haagse rechtbank lukte het Rusland om die beslissing ongedaan te maken, maar in hoger beroep kregen de gedupeerde aandeelhouders toch weer gelijk.
De ex-aandeelhouders, verenigd in GML Limited, zijn blij met de uitspraak. "Wij gaan nu onze volledige aandacht richten op de lopende procedures om beslag te leggen op Russische staatseigendommen in Nederland, Engeland en Amerika, en we sluiten niet uit dat we ook in andere landen beslagleggingsprocedures zullen starten".
Jaren van procederen
Het getouwtrek om de Russische miljarden is voorlopig nog niet ten einde. Om Russische tegoeden of bezittingen te pakken te krijgen zal naar verwachting over de hele wereld nog jaren moeten worden geprocedeerd.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Het goederenvervoer over het spoor vanuit Nederland naar het buitenland is vorig jaar opnieuw gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De afname komt vooral doordat er minder kolen naar Duitsland worden vervoerd.
12 minuten geledenAPELDOORN (ANP) - Sinds het coronajaar 2020 zijn er niet zoveel vakantiewoningen verkocht in Nederland als vorig jaar. In totaal verwisselden bijna 4600 vakantiewoningen van eigenaar, 15 procent meer dan in 2023. Dat maakte het Kadaster donderdag bekend.
42 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse industrie laat dit jaar waarschijnlijk voor het derde jaar op rij geen groei zien. Dat voorspellen economen van ING in een nieuwe analyse. Geopolitieke spanningen, handelsonzekerheid en hoge energieprijzen drukken volgens hen zwaar op deze exportgerichte sector.
6 uur geledenNEW YORK (ANP) - Sportkledingconcern Nike won woensdag duidelijk aan waarde op Wall Street nadat de Amerikaanse president Donald Trump details bekend had gemaakt van een handelsakkoord met Vietnam. Nike laat veel kleding maken in het Aziatische land. Dat er nu eindelijk duidelijkheid is over de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en Vietnam is een opluchting voor beleggers in het bedrijf.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - In supermarkten dreigen opnieuw lege Douwe Egberts-schappen. JDE Peet's, de fabrikant van het bekende koffiemerk, levert zijn koffie niet meer door een nieuw conflict over de prijzen. Dat bevestigt topman Michiel Muller van onlinesupermarkt Picnic na berichtgeving door De Telegraaf.
10 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Bill Pulte, het hoofd van de Amerikaanse Federal Housing Finance Agency (FHFA), heeft het Congres opgeroepen onderzoek te doen naar Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell. Pulte beweert dat Powells recente getuigenis aan de Senaat over de geplande renovaties van het hoofdkantoor van de centrale bank "misleidend" was.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Staal- en mijnbouwbedrijven behoorden woensdag tot de winnaars op de Europese beurzen. Beleggers zetten de aandelen hoger nadat de prijzen voor ijzererts en staal flink waren gestegen. Dat gebeurde nadat de Chinese overheid had aangekondigd hard op te treden tegen "ongeordende" prijsconcurrentie. Ook liet China weten bepaalde industriƫle capaciteit af te bouwen.
12 uur geleden