Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Georgische oud-president Saakasjvili beëindigt hongerstaking

Georgische oud-president Saakasjvili beëindigt hongerstaking

TBILISI (ANP/AFP/DPA) - De Georgische oppositieleider en oud-president Micheil Saakasjvili heeft zijn wekenlange hongerstaking beëindigd. Dat gebeurde nadat de politicus was overgebracht naar een militair ziekenhuis in zijn thuisland, waar hij bij verstek was veroordeeld tot een jarenlange gevangenisstraf wegens machtsmisbruik.

Saakasjvili (53) ging anderhalve maand geleden in hongerstaking om te protesteren tegen zijn "illegale gevangenschap". Hij verloor donderdag het bewustzijn en verkeert volgens zijn artsen in levensgevaar. De autoriteiten brachten Saakasjvili zaterdagochtend vroeg over naar een ziekenhuis in de stad Gori, zei zijn advocaat. De politicus zou daar op de intensive care worden behandeld.

Saakasjvili was van 2004 tot 2013 president van Georgië en vertrok daarna naar het buitenland. De autoriteiten pakten hem begin oktober onmiddellijk op toen hij terugkwam in zijn thuisland, waar hij nog de gevangenisstraf van zes jaar moest uitzitten. De politicus heeft zijn veroordeling wegens machtsmisbruik altijd politiek gemotiveerd genoemd en eist een "eerlijk proces".

Woede

De ex-president heeft de afgelopen anderhalve week doorgebracht in een gevangenisziekenhuis, tot woede van zijn aanhangers. Die eisen dat Saakasjvili wordt overgebracht naar een normaal burgerziekenhuis, maar daar wil de regering niet aan meewerken. Toch heeft Saakasjvili nu besloten zijn hongerstaking te beëindigen, bevestigde zijn lijfarts.

De toestand van Saakasjvili wordt ook vanuit het buitenland nauwlettend gevolgd. De Verenigde Staten hebben Georgië opgeroepen zijn rechten te respecteren.

Meer uit Buitenland

Israël bombardeert Zuid-Gaza na waarschuwing over gijzelaars

KHAN YOUNIS (ANP/AFP) - Israël heeft maandag de stad Khan Younis in het zuiden van Gaza gebombardeerd nadat Hamas had gewaarschuwd dat geen enkele Israëlische gijzelaar het gebied levend zou verlaten, tenzij gevangenen werden vrijgelaten.

31 minuten geleden
Zelensky: openhartig gesprek met Hongaarse president Orban

BUENOS AIRES (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft maandag gezegd dat hij een "openhartig" gesprek heeft gehad met de Hongaarse president Viktor Orban. Dat gesprek vond plaats tijdens de beëdiging van de Argentijnse president Javier Milei die zondag plaatsvond.

2 uur geleden
Australië: instroom migranten halveren door strakkere visumregels

SYDNEY (ANP) - Australië heeft maandag bekendgemaakt dat het de visumregels voor internationale studenten en laagopgeleide werknemers wil aanscherpen. De instroom van migranten zou daardoor de komende twee jaar kunnen halveren. De regering wil een naar eigen zeggen "kapot" migratiesysteem herzien.

3 uur geleden
Netanyahu aan Hamasstrijders: geef jullie over, einde nadert

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Hamasstrijders opgeroepen hun wapens neer te leggen en de strijd te staken. "Ik zeg tegen de terroristen van Hamas: het is afgelopen", zei Netanyahu. "Sterf niet voor Sinwar. Geef je nu over." Met Sinwar verwijst hij naar Yahya Sinwar, de leider van Hamas in de Gazastrook.

9 uur geleden
Zelensky ziet strijdmakker in nieuwe Argentijnse president

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt dat hij met de Argentijnse ultraliberale president Javier Milei een nieuwe bondgenoot heeft in de strijd tegen Rusland. Tijdens zijn bezoek aan Buenos Aires omhelsde Zelensky Milei en zei hij "overtuigd te zijn dat de samenwerking tussen Oekraïne en Argentinië zal toenemen".

10 uur geleden
Hamas: Israël krijgt geen gijzelaars terug zonder onderhandelen

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - De gewapende vleugel van Hamas heeft gezegd dat Israël geen van zijn gijzelaars zal kunnen terughalen, tenzij het gesprekken aanknoopt over het ruilen van gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen in Israël. Anders zal geen van de gegijzelden levend de Gazastrook verlaten, aldus de Al Qassam-brigades.

13 uur geleden
Voorzitter wil op tijd klimaattop afronden: 'zou eerste ooit zijn'

DUBAI (ANP) - Als het aan de voorzitter van de klimaattop in Dubai ligt, is de COP dit jaar écht op de laatste dag afgelopen. "Dat zou de eerste ooit zijn", lacht Hilde Stroot van Oxfam Novib, die de onderhandelingen nauw in de gaten houdt. Toch zijn partijen deze top ook verrast door de vaart van de Verenigde Arabische Emiraten.

14 uur geleden