Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Georgische oud-president Saakasjvili beëindigt hongerstaking

Georgische oud-president Saakasjvili beëindigt hongerstaking

TBILISI (ANP/AFP/DPA) - De Georgische oppositieleider en oud-president Micheil Saakasjvili heeft zijn wekenlange hongerstaking beëindigd. Dat gebeurde nadat de politicus was overgebracht naar een militair ziekenhuis in zijn thuisland, waar hij bij verstek was veroordeeld tot een jarenlange gevangenisstraf wegens machtsmisbruik.

Saakasjvili (53) ging anderhalve maand geleden in hongerstaking om te protesteren tegen zijn "illegale gevangenschap". Hij verloor donderdag het bewustzijn en verkeert volgens zijn artsen in levensgevaar. De autoriteiten brachten Saakasjvili zaterdagochtend vroeg over naar een ziekenhuis in de stad Gori, zei zijn advocaat. De politicus zou daar op de intensive care worden behandeld.

Saakasjvili was van 2004 tot 2013 president van Georgië en vertrok daarna naar het buitenland. De autoriteiten pakten hem begin oktober onmiddellijk op toen hij terugkwam in zijn thuisland, waar hij nog de gevangenisstraf van zes jaar moest uitzitten. De politicus heeft zijn veroordeling wegens machtsmisbruik altijd politiek gemotiveerd genoemd en eist een "eerlijk proces".

Woede

De ex-president heeft de afgelopen anderhalve week doorgebracht in een gevangenisziekenhuis, tot woede van zijn aanhangers. Die eisen dat Saakasjvili wordt overgebracht naar een normaal burgerziekenhuis, maar daar wil de regering niet aan meewerken. Toch heeft Saakasjvili nu besloten zijn hongerstaking te beëindigen, bevestigde zijn lijfarts.

De toestand van Saakasjvili wordt ook vanuit het buitenland nauwlettend gevolgd. De Verenigde Staten hebben Georgië opgeroepen zijn rechten te respecteren.

Meer uit Buitenland

Verdachte geïdentificeerd van steekpartij schrijver Rushdie

BUFFALO (ANP/RTR) - De politie heeft de identiteit bekendgemaakt van de verdachte die de vermaarde schrijver Salman Rushdie neerstak vlak voor een lezing in Chautauqua, circa 470 kilometer ten noordwesten van de stad New York. Het gaat om een 24-jarige man uit New Jersey. Over de toestand van Rushdie is verder niets bekend.

2 uur geleden
Trump onderzocht voor schending Spionagewet

WASHINGTON (ANP/RTR) - Er loopt een onderzoek naar de Amerikaanse oud-president Donald Trump wegens mogelijke belemmering van de rechtsgang en schendingen van de Spionagewet. Dat blijkt uit het vrijdag vrijgegeven huiszoekingsbevel op basis waarvan de FBI maandag het buitenhuis van Trump in Florida doorzocht.

3 uur geleden
WSJ: 'topgeheime' documenten gevonden bij inval in huis Trump

NEW YORK (ANP/AFP) - De FBI heeft tijdens de doorzoeking van het landgoed van Donald Trump in Florida documenten aangetroffen die als "topgeheim" waren gemarkeerd, meldt The Wall Street Journal. Volgens de krant ging het om elf verzamelingen documenten.

4 uur geleden
Eerste graanschip voor Afrika in Oekraïense haven sinds invasie

KIEV (ANP/RTR) - Het eerste graanschip naar Afrika sinds de Russische invasie van Oekraïne is vrijdag aangemeerd in de haven van Pivdennyi, ten noordoosten van Odessa. "Het vrachtschip Brave Commander is aangekomen in de zeehaven van Pivdennyi. Zeer binnenkort zal (Oekraïens) graan worden geleverd aan Ethiopië", schrijft de Oekraïense minister Oleksandr Koebrakov van Infrastructuur op Twitter.

4 uur geleden
Actrice Anne Heche (53) van beademing gehaald en overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is van de beademing gehaald. Dat laat een woordvoerder van de familie van Heche, die vorige week bij een auto-ongeluk ernstige hersenschade opliep en in coma lag, weten, meldt The Guardian. Heche werd 53 jaar.

5 uur geleden
Hof regio Donetsk berecht weer buitenlandse krijgsgevangenen

MOSKOU/DONETSK (ANP) - Het gerechtshof in de pro-Russische Oost-Oekraïense regio Donetsk berecht volgens Russische media maandag opnieuw buitenlanders die "als huurling of terrorist" aan de zijde van de Oekraïense strijdkrachten zouden hebben deelgenomen aan de oorlog in het land. Het gaat volgens meldingen van het hof om drie Britten (John Harding, Andrew Hill en Dylan Healy), een Kroaat (Vekoslav Prebeg) en een Zweed (Matthias Gustavsson).

6 uur geleden
Vermaarde schrijver Salman Rushdie neergestoken in staat New York

NEW YORK (ANP) - De vermaarde schrijver Salman Rushdie is neergestoken vlak voor een lezing die hij zou geven in Chautauqua, circa 470 kilometer ten noordwesten van de stad New York. Ooggetuigen melden dat hij op het podium werd behandeld en later, weliswaar met hulp, in staat was lopend het podium te verlaten. Over de dader die het podium bestormde is nog niets bekend. Hij is wel aangehouden.

8 uur geleden