Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Georganiseerde misdaad infiltreert zorg en andere sectoren

Georganiseerde misdaad infiltreert zorg en andere sectoren

DEN HAAG (ANP) - Zorgfraude in georganiseerd verband lijkt niet alleen steeds vaker voor te komen, ook zijn daarbij vaker zware criminelen betrokken. Ook zijn criminelen actief in verschillende sectoren om hun geld wit te wassen via onderaannemers. Dat zijn enkele constateringen van de Financial Intelligence Unit (FIU), het meldpunt dat in Nederland financiƫle delicten signaleert, in een vrijdag verschenen jaarrapport over 2023.

Vorig jaar was er sprake van zorgfraude bij tientallen verschillende bedrijven. Sommige van die bedrijven leken enkel te bestaan om fraude te faciliteren, aldus de FIU. "Toch zijn er indicaties dat slechts een handvol individuen een sleutelrol vervult binnen dit soort fraudenetwerken", stelt de instantie.

Dat beeld was al bekend, maar is het afgelopen jaar versterkt. "Op basis van (zorg)fraudeonderzoeken lijkt er in toenemende mate verbinding te zijn met personen die bekend zijn vanuit de zware georganiseerde misdaad."

Verdovende middelen

Verder leek ook witwassen volgens de methode 'Cash Compensatie' vaker voor te komen, waar in Nederland volgens de FIU ook grote, bekende bedrijven bij betrokken waren. Bij Cash Compensatie huren bedrijven onderaannemers in die zij giraal betalen. De werknemers van de onderaannemers krijgen vervolgens contant uitbetaald. "De FIU-Nederland heeft aanwijzingen dat het hiervoor gebruikte contante geld vaak een criminele herkomst heeft", aldus de instantie.

Dat geld zou volgens de FIU veelal afkomstig zijn uit de handel in verdovende middelen. Met name in arbeidsintensieve sectoren vindt deze vorm van witwassen plaats, zoals in de transport, bouw en postbezorging.

Meer uit Financieel

Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

23 minuten geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

18 uur geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiƫle injecties gekregen van Amazon en Samsung.

18 uur geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

20 uur geleden
Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte" omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder is het zaterdag een van de drukste dagen van de zomerperiode.

23 uur geleden
Aantal sekswerkers in Duitsland blijft onder pre-coronaniveau

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het aantal geregistreerde sekswerkers in Duitsland neemt toe, maar blijft onder het niveau van voor de coronapandemie. Dat volgt uit cijfers die het Duitse statistiekbureau heeft vrijgegeven.

23 uur geleden
Wall Street sluit met winst, grote banken lager na cijfers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging onder meer uit naar cijfers over de Amerikaanse producentenprijzen en de kwartaalresultaten van grote Amerikaanse banken.

1 dag geleden