
Geopende universiteiten geven vooral les aan kleine groepen
DEN HAAG (ANP) - Universiteiten richten zich vooral op het organiseren van kleinere werkgroepen en minder op het geven van hoorcolleges. De meestal interactieve werkgroepen zijn moeilijker online te geven, zeggen docenten. Daarbij zijn grote hoorcolleges moeilijk te organiseren als alle studenten 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden.
Maandag zijn de coronamaatregelen voor hogescholen en universiteiten iets versoepeld. Het is de bedoeling dat elke student minstens één keer per week naar de les kan.
De docenten van de Erasmusuniversiteit in Rotterdam geven vooralsnog alleen werkgroepen. "Die zijn het meest intensief, omdat studenten en docenten veel discussiëren tijdens de werkgroepen," zegt een woordvoerder van de universiteit. "Hoorcolleges kunnen makkelijk online gegeven worden. Het is in verband met de coronamaatregelen ook ingewikkeld om een college voor honderd studenten te organiseren. Daarom beginnen we op z’n vroegst volgende week met grotere colleges, maar daar hebben we woensdag nog een overleg over."
Blij
De studenten en docenten van de Erasmusuniversiteit zijn blij dat ze weer naar de campus kunnen. "Dit is waar we het voor doen, zei een docent tegen me", aldus de woordvoerder. "En de studenten zijn ook verheugd weer in het echt met elkaar te kunnen praten."
Ook de Technische Universiteit Delft organiseert vooral praktische werkgroepen. Het is volgens een woordvoerder te ingewikkeld om 1,5 meter afstand te houden tijdens grote hoorcolleges. Daarnaast hebben de meeste docenten hun hoorcolleges al digitaal voorbereid.
Bij de Universiteit Leiden verschilt de vormgeving van het onderwijs per faculteit. Alle hoorcolleges van geesteswetenschappen zijn online. Andere faculteiten geven hoorcolleges aan ongeveer honderd studenten tegelijk. Normaal zouden die colleges voor ongeveer tweehonderd studenten zijn. De studenten kunnen zich daarvoor inschrijven. "Het is wel even puzzelen", zegt een woordvoerder. "De docenten moeten nu zowel fysiek als digitaal onderwijs geven, omdat niet alle studenten tegelijk in de collegezalen kunnen zitten."
Meer uit Binnenland
BRUSSEL (ANP) - Een diplomatieke oplossing in het conflict met Iran moet "permanent" zijn, vindt demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken). "Dat is beter dan dat iedere paar jaar het Iraanse programma wordt gebombardeerd", zei hij na afloop van een vergadering met de EU-ministers. Volgens Veldkamp is er binnen de EU brede overeenstemming over de noodzaak tot een diplomatieke oplossing.
3 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt de radiologische situatie in Iran "nauwlettend in de gaten". Meerdere nucleaire installaties in dat land waren afgelopen weekend doelwit van aanvallen door de Verenigde Staten.
4 uur geledenABBENES (ANP) - De activisten van Extinction Rebellion (XR) die maandagmiddag werden aangehouden toen ze probeerden om de afgezette snelweg A44 te blokkeren, zijn weer vrijgelaten. Dat meldt de politie. Ook twee opgepakte journalisten van het Leidsch Dagblad, die verslag wilden doen van de actie, zijn weer vrij.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag staat ongeveer 8 kilometer file. Dat komt doordat twee rijstroken dicht zijn vanwege de NAVO-top. Rijkswaterstaat waarschuwt opnieuw om snelwegen in de Randstad te vermijden als dat kan.
7 uur geledenABBENES (ANP) - Zeker 31 mensen zijn maandag gearresteerd bij een poging van Extinction Rebellion om de snelweg A44 te blokkeren. Dat laat de politie weten. Het is niet bekend waar ze naartoe zijn gebracht. Over de juridische gevolgen, zoals mogelijke vervolging, is ook nog niets bekend.
7 uur geledenABBENES (ANP) - In een noodverordening voor de NAVO-top staat dat demonstraties niet zijn toegestaan op of bij de A44. Op grond daarvan zijn journalisten weggestuurd toen ze verslag deden van een poging van Extinction Rebellion om de snelweg te blokkeren. Dat laten de gemeente Haarlemmermeer en de politie van Noord-Holland weten.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie moet journalisten niet oppakken maar met rust laten, ook tijdens de NAVO-top. Dat zegt Peter ter Velde van PersVeilig, een meldpunt voor geweld en agressie tegen journalisten.
8 uur geleden