Geopende universiteiten geven vooral les aan kleine groepen
DEN HAAG (ANP) - Universiteiten richten zich vooral op het organiseren van kleinere werkgroepen en minder op het geven van hoorcolleges. De meestal interactieve werkgroepen zijn moeilijker online te geven, zeggen docenten. Daarbij zijn grote hoorcolleges moeilijk te organiseren als alle studenten 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden.
Maandag zijn de coronamaatregelen voor hogescholen en universiteiten iets versoepeld. Het is de bedoeling dat elke student minstens één keer per week naar de les kan.
De docenten van de Erasmusuniversiteit in Rotterdam geven vooralsnog alleen werkgroepen. "Die zijn het meest intensief, omdat studenten en docenten veel discussiëren tijdens de werkgroepen," zegt een woordvoerder van de universiteit. "Hoorcolleges kunnen makkelijk online gegeven worden. Het is in verband met de coronamaatregelen ook ingewikkeld om een college voor honderd studenten te organiseren. Daarom beginnen we op z’n vroegst volgende week met grotere colleges, maar daar hebben we woensdag nog een overleg over."
Blij
De studenten en docenten van de Erasmusuniversiteit zijn blij dat ze weer naar de campus kunnen. "Dit is waar we het voor doen, zei een docent tegen me", aldus de woordvoerder. "En de studenten zijn ook verheugd weer in het echt met elkaar te kunnen praten."
Ook de Technische Universiteit Delft organiseert vooral praktische werkgroepen. Het is volgens een woordvoerder te ingewikkeld om 1,5 meter afstand te houden tijdens grote hoorcolleges. Daarnaast hebben de meeste docenten hun hoorcolleges al digitaal voorbereid.
Bij de Universiteit Leiden verschilt de vormgeving van het onderwijs per faculteit. Alle hoorcolleges van geesteswetenschappen zijn online. Andere faculteiten geven hoorcolleges aan ongeveer honderd studenten tegelijk. Normaal zouden die colleges voor ongeveer tweehonderd studenten zijn. De studenten kunnen zich daarvoor inschrijven. "Het is wel even puzzelen", zegt een woordvoerder. "De docenten moeten nu zowel fysiek als digitaal onderwijs geven, omdat niet alle studenten tegelijk in de collegezalen kunnen zitten."
Meer uit Binnenland
KAMPEN (ANP) - Aan de Oslokade in Kampen, Overijssel, staat een loods met stro in brand. De brandweer kreeg omstreeks 22.30 uur dinsdagavond een eerste melding van de brand en schaalde direct op naar 'grote brand'. Bij de brand komt veel rook vrij.
22 minuten geledenVALTHERMOND (ANP) - Drie bussen met daarin zeker tachtig asielzoekers zijn dinsdagavond rond 23.00 uur aangekomen bij 't Brughuus in het Drentse Valthermond. Daar kunnen de vreemdelingen die anders buiten zouden moeten slapen bij het volle aanmeldcentrum in Ter Apel, de nacht doorbrengen. De locatie is dinsdagavond door de gemeente Westerwolde georganiseerd, nadat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geen plek meer vond voor de mensen.
3 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft zijn zorgen geuit over de voorgenomen bezuiniging door het kabinet van 110 miljoen euro op het openbaar vervoer in de drie grote steden. Tegen de regionale omroep Rijnmond zei hij te vrezen dat een rit tot wel 11 procent duurder uit kan vallen komend jaar.
5 uur geledenTER APEL (ANP) - Een informatiebord voor de ingang bij het aanmeldcentrum in Ter Apel waarschuwt asielzoekers sinds dinsdagmiddag voor de grote drukte in de opvang. "We hebben niet voor iedereen een bed. U moet misschien de nacht buiten doorbrengen."
6 uur geledenTER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft dinsdagavond toch nog een plek gevonden waar asielzoekers voor wie geen plek is in Ter Apel, de nacht kunnen doorbrengen. Dat meldt regiomanager Paula Lambeck van het COA buiten bij het terrein van het Groningse aanmeldcentrum. Voor één nacht wordt een sporthal in Valthermond in Drenthe gereedgemaakt. Er is plek voor honderd vluchtelingen die anders buiten de nacht hadden moeten doorbrengen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ministers van het kabinet-Schoof hoeven niet koste wat het kost 22 procent te bezuinigen op het ambtenarenapparaat. Als zij een andere manier vinden om het besparingsdoel te halen, krijgen ze de vrijheid het op een andere manier in te vullen, zegt minister Eelco Heinen van Financiën tijdens een persgesprek op Prinsjesdag.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Marjolein Faber (Asiel) wil de spreidingswet intrekken, maar ze krijgt in november van alle provincies nog gewoon informatie over hoeveel asielzoekers en andere vluchtelingen in welke gemeenten worden opvangen. Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning in Drenthe, noemt dat "een cadeau voor de minister". "Je ziet welke gemeenten veel doen en welke geen moer."
7 uur geleden