Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Genoeg keuze in Amsterdam: 26 kandidatenlijsten vastgesteld

Genoeg keuze in Amsterdam: 26 kandidatenlijsten vastgesteld

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdammers die volgende maand gaan stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen hebben genoeg keuze. In de hoofdstad zijn vrijdag 26 kandidatenlijsten vastgesteld door het centraal stembureau.

Behalve twaalf partijen die nu al in de gemeenteraad zitten, staan er veertien nieuwe partijen tussen de kandidatenlijsten, waaronder JA21, SGP, 50PLUS en VOLT. Andere nieuwe deelnemers zijn onder meer Hart voor Vrijheid, dat strijdt voor een "vrije en menselijke samenleving", en jongerenpartij LEF, voor de nieuwe generatie. Ook Belang van Nederland, van Tweede Kamerlid en oud-lid van Forum voor Democratie Wybren van Haga, is vastgesteld in Amsterdam.

De Groenen, de Basisinkomen Partij en de Piratenpartij hebben besloten dit keer de krachten te bundelen en met een gezamenlijke lijst aan de verkiezingen deel te nemen: de Groenen Basis Piraten. Verder werd ook de lijst van de Democratisch Socialisten Amsterdam (DSA), van ex-SP-raadslid David Schreuders, goedgekeurd.

Lachgaskoning

Ook kunnen Amsterdammers in maart stemmen op De Feestpartij (DFP), de politieke partij van Johan Vlemmix. Vlemmix zelf stond als derde op de lijst, maar moest geschrapt worden omdat er onder meer geen geldige verklaring van een identiteitsbewijs was ingeleverd. De voormalig 'lachgaskoning' van Amsterdam, Deniz Üresin, is lijsttrekker van de partij.

Verder werd de aanmelding van de Partij van de Dialoog niet goedgekeurd, omdat de lijst niet voldeed aan de vereisten van de Kieswet. Zo ontbrak de waarborgsom en waren er niet genoeg geldige ondersteuningsverklaringen.

Lijstduwers

Op de lijsten zijn een aantal bekende lijstduwers te vinden. Zo steunt zanger, acteur en presentator Eric Corton GroenLinks, acteur en cabaretier George van Houts is lijstduwer van de Groenen Basis Piraten en de Amerikaans-Nederlandse acteur en comedian Greg Shapiro staat op de lijst voor D66.

Andere bekende namen zijn politica Hedy d'Ancona (PvdA) en antropologe Gloria Wekker (BIJ1). Thierry Baudet staat als laatste op de lijst van FvD. DENK-leider Farid Azarkan had zich in Amsterdam aangemeld als lijstduwer voor zijn partij, maar er ontbrak onder meer een kopie van zijn identiteitsbewijs waardoor hij geschrapt werd. DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu staat nog wel op de lijst.

Overigens is er geen sprake van een recordaantal partijen: vier jaar geleden deden in totaal 28 partijen mee in Amsterdam.

Meer uit Binnenland

Vier mannen omgekomen door eenzijdig ongeval in Friese Jirnsum

JIRNSUM (ANP) - Vier mannen zijn zaterdagavond om het leven gekomen door een eenzijdig ongeval in het Friese Jirnsum. Het ongeluk gebeurde aan de Rijksweg, meldt de politie.

54 minuten geleden
Nieuwe Waterweg opnieuw open voor scheepvaart

ROTTERDAM (ANP) - De Nieuwe Waterweg in de Rotterdamse haven is opnieuw opengesteld voor de scheepvaart nadat geplande werkzaamheden waren uitgelopen, meldt Rijkswaterstaat.

5 uur geleden
Tata Steel veroordeelt uitspraken personeel over klimaatactivisten

IJMUIDEN (ANP) - De directie en de centrale ondernemingsraad van Tata Steel zeggen "met afschuw" kennis te hebben genomen van uitspraken die medewerkers hebben gedaan in WhatsApp- en Facebookgroepen over een demonstratie die maandag wordt gehouden door klimaatactivisten bij de fabriek in IJmuiden.

12 uur geleden
Man verdacht van schieten op Apache-helikopter weer vrij

APELDOORN (ANP) - De 52-jarige man uit Uddel die donderdag was aangehouden omdat hij met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter zou hebben geschoten is weer vrij. De Koninklijke Marechaussee meldt dat de man wel verdachte blijft van het in gevaar brengen van een luchtvaartuig en van bedreiging. Het onderzoek wordt voortgezet.

13 uur geleden
Politie onderzoekt doodsoorzaak baby in Breda

BREDA (ANP) - De politie doet onderzoek naar het overlijden van een baby van zeven weken in Breda. Het jongetje overleed vrijdag in een ziekenhuis in Rotterdam. Volgens de politie zouden omstandigheden vragen om een uitgebreid rechercheonderzoek.

19 uur geleden
Explosie bij woning in Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Bij een huis in Vlaardingen is in de nacht van vrijdag op zaterdag een explosie geweest. Daarbij raakte niemand gewond. Wel is er schade aan de voordeur en de ramen van de woning.

20 uur geleden
Natuur & Milieu: stikstofpauze is problemen uitstellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinetsbesluit om wat betreft de stikstofaanpak te wachten tot provinciebesturen zijn gevormd is slechts uitstel van een probleem, waardoor iedereen langer in onzekerheid blijft. Dat zegt Marjolein Demmers, directeur van milieuorganisatie Natuur & Milieu. "Het is weer een aanslag op de natuur, en het helpt de boeren en ons land ook niet verder."

23 uur geleden