Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Genoeg keuze in Amsterdam: 26 kandidatenlijsten vastgesteld

Genoeg keuze in Amsterdam: 26 kandidatenlijsten vastgesteld

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdammers die volgende maand gaan stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen hebben genoeg keuze. In de hoofdstad zijn vrijdag 26 kandidatenlijsten vastgesteld door het centraal stembureau.

Behalve twaalf partijen die nu al in de gemeenteraad zitten, staan er veertien nieuwe partijen tussen de kandidatenlijsten, waaronder JA21, SGP, 50PLUS en VOLT. Andere nieuwe deelnemers zijn onder meer Hart voor Vrijheid, dat strijdt voor een "vrije en menselijke samenleving", en jongerenpartij LEF, voor de nieuwe generatie. Ook Belang van Nederland, van Tweede Kamerlid en oud-lid van Forum voor Democratie Wybren van Haga, is vastgesteld in Amsterdam.

De Groenen, de Basisinkomen Partij en de Piratenpartij hebben besloten dit keer de krachten te bundelen en met een gezamenlijke lijst aan de verkiezingen deel te nemen: de Groenen Basis Piraten. Verder werd ook de lijst van de Democratisch Socialisten Amsterdam (DSA), van ex-SP-raadslid David Schreuders, goedgekeurd.

Lachgaskoning

Ook kunnen Amsterdammers in maart stemmen op De Feestpartij (DFP), de politieke partij van Johan Vlemmix. Vlemmix zelf stond als derde op de lijst, maar moest geschrapt worden omdat er onder meer geen geldige verklaring van een identiteitsbewijs was ingeleverd. De voormalig 'lachgaskoning' van Amsterdam, Deniz Üresin, is lijsttrekker van de partij.

Verder werd de aanmelding van de Partij van de Dialoog niet goedgekeurd, omdat de lijst niet voldeed aan de vereisten van de Kieswet. Zo ontbrak de waarborgsom en waren er niet genoeg geldige ondersteuningsverklaringen.

Lijstduwers

Op de lijsten zijn een aantal bekende lijstduwers te vinden. Zo steunt zanger, acteur en presentator Eric Corton GroenLinks, acteur en cabaretier George van Houts is lijstduwer van de Groenen Basis Piraten en de Amerikaans-Nederlandse acteur en comedian Greg Shapiro staat op de lijst voor D66.

Andere bekende namen zijn politica Hedy d'Ancona (PvdA) en antropologe Gloria Wekker (BIJ1). Thierry Baudet staat als laatste op de lijst van FvD. DENK-leider Farid Azarkan had zich in Amsterdam aangemeld als lijstduwer voor zijn partij, maar er ontbrak onder meer een kopie van zijn identiteitsbewijs waardoor hij geschrapt werd. DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu staat nog wel op de lijst.

Overigens is er geen sprake van een recordaantal partijen: vier jaar geleden deden in totaal 28 partijen mee in Amsterdam.

Meer uit Binnenland

Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

6 uur geleden
Deel derdelanders verzet zich tegen uitspraak Raad van State

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de zogeheten derdelanders uit Oekraïne die na 4 maart geen recht meer hebben op gemeentelijke opvang in Nederland, maakt daartegen bezwaar. Advocaat Wil Eikelboom, die meerdere derdelanders bijstaat, bevestigt een bericht daarover van de NOS. "We denken een kansrijke zaak te hebben", zegt Eikelboom.

8 uur geleden
Europapa in één dag 1,2 miljoen Nederlandse streams op Spotify

DEN HAAG (ANP) - Het nummer Europapa van Joost Klein is vrijdag in Nederland meer dan 1,2 miljoen keer gestreamd. Dat blijkt uit de openbare cijfers van streamingdienst Spotify. Hiermee heeft Joost Klein mogelijk een nieuw record gevestigd. Het record stond de afgelopen jaren op naam van Duncan Laurence.

10 uur geleden
Uit voorzorg veel politie aanwezig bij uitvaart rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Bij de uitvaart van de doodgeschoten rapper Bigidagoe was zaterdag veel politie aanwezig uit voorzorg. Dat was ook het geval op vrijdagavond, toen de afscheidsdienst werd gehouden. De uitvaartplechtigheid begon kort na het middaguur en was iets na 14.00 uur afgelopen.

10 uur geleden
COA: opnieuw minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1961 mensen de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

11 uur geleden
Ruim 900.000 euro opgehaald met derde ALS Sunrise Walk

UTRECHT (ANP) - In de derde editie van de zogenoemde ALS Sunrise Walk in Utrecht is ruim 900.000 euro opgehaald voor onderzoek naar de dodelijke zenuw- en spierziekte. Ruim 3000 deelnemers deden mee met de wandeling die plaatsvond in de nacht van vrijdag op zaterdag, meldt de organiserende Stichting ALS Nederland.

12 uur geleden
Vrouw (23) aangehouden om bijten en schoppen beveiligers en agent

TILBURG (ANP) - In Tilburg is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige vrouw aangehouden omdat ze bij een uitgaansgelegenheid twee beveiligers en een politieagent had mishandeld. Ze bleek ook hard- en softdrugs bij zich te hebben. De twintiger zit nog vast.

14 uur geleden