Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Genees- en verpleegkundestudenten nog niet betrokken bij boosters

Genees- en verpleegkundestudenten nog niet betrokken bij boosters

UTRECHT (ANP) - Studenten genees- en verpleegkunde zijn nog niet gevraagd en bijdrage te leveren aan de boostercampagne in de strijd tegen het coronavirus. Dat zeggen de voorzitter van vereniging De Geneeskundestudent en verscheidene directeuren van hbo- en mbo-instellingen vrijdag tegen het ANP.

Coronamininister Hugo de Jonge presenteerde die dag een plan waarmee het zetten van boosterprikken komende tijd een stuk sneller moet verlopen. De GGD laat weten dat bij die versnellingspoging ook "medisch-studenten" worden ingezet, maar die lijken tot dusver dus nog niet benaderd te zijn.

Zo zijn geneeskundestudenten nog niet gevraagd voor de boostercampagne "terwijl we wel een grote achterban hebben", zegt voorzitter Femke van de Zuidwind van vereniging De Geneeskundestudent met bijna 16.000 leden. Ze vertelt dat ze veel geneeskundestudenten kent die ingezet kunnen worden op de vaccinatielocaties.

Bijbaan

Medische studenten zijn via een bijbaan bij de GGD wel soms eerder al ingezet op priklocaties of testlocaties, zegt Van de Zuidwind. "Maar er zijn ook veel studenten die fulltime coschappen lopen. Zij kunnen dan niet aan de eis komen die de GGD stelt dat medewerkers altijd zestien uur per week inzetbaar moeten zijn." Ze hoopt daarom dat de GGD ook flexibeler kan zijn, omdat "elke hand kan helpen met vaccineren om een inhaalslag te maken".

Voor zover bekend zijn studenten op het hbo en mbo ook nog niet benaderd voor het zetten van boosterprikken. "Als het een acute situatie is, heb ik direct voor twee weken 460 studenten beschikbaar die gekwalificeerd zijn om prikken te zetten", laat Jan-Ernst van Driel, directeur van het Zwolse ROC Deltion College weten. Van Driel krijgt maandag uitsluitsel van de lokale GGD of zijn studenten kunnen helpen met prikken.

Ook Els van Riel van het ROC Hof van Twente laat weten nog geen oproep ontvangen te hebben voor studenten voor het zetten van boosterprikken. Datzelfde geldt voor Karen Cox, de directeur van de Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid in Eindhoven en Tilburg. "Maar wellicht komt die oproep nog", zegt Cox.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Louis53 1 maand geleden
De reden waarom de Jonge nog geen groen licht heeft gegeven is waarschijnlijk dzt hij zijn eigen "speeltje" wilde operationaliseren, want oh oh wat ben ik goed. Het heet ggdreservisten.nl en als je het opent kom je uiteiondelijk terecht op dezelfde uitzendbureau's die de afgelopen campagne medewerkers heeft geworven voor de GGD en dus nog duizenden mensen in hun bestand hebben en eigenlijk al gerecruteerd hadden kunnen zijn. Nou de Jonge weer proficiazt met je zoveelste vertraging gedurende de hele pandemie
Louis53 1 maand geleden
Ook ik heb vorige campagne geholpen met het vaccineren tegen covid-19 en heb me nu weer aangemeld bij een van de uitzendbureau's die personeel werven voor de campagne. Met mij en bij nazvrzaag blijkt dat de GGD wel wlillen (en 11.000 mensen nodig hebben) maar dat de Jonge weer bla bla loopt te verkopen. De GGD is afhankelijk van hem met het aantrekken van personeel maar blijkbaar heeft hij het licht nog steeds niet op groen gezet. En voor nieuwjaar wil die onzin uitkramenden blaaskaak alle 60+ gevaccineerd hebben???? AUB neem een minister van VWS die wel bekwaam is en zeker in een volgend kabinet.
loespassieux 1 maand geleden
Jeetje!!!!!! De GGD kan het allemaal weer zelf zeker. šŸ˜–

Meer uit Gezond

Vorige week kwart van de boosterprikken gezet zonder afspraak

UTRECHT (ANP) - Voor ongeveer een kwart van alle boosterprikken die afgelopen week bij de GGD'en is gezet, was vooraf geen afspraak gemaakt. Dat laat koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten.

1 dag geleden
Meer dan 58.000 positieve coronatests gemeld bij RIVM

BILTHOVEN (ANP) - Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 58.666 coronagevallen geregistreerd. Maar het werkelijke aantal was hoger, want de achterstand bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is fors gestegen.

1 dag geleden
Achterstand RIVM stijgt: 78.000 positieve coronatests niet gemeld

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal positieve coronatests dat nog niet is geregistreerd, blijft snel oplopen. De achterstand bedraagt nu ongeveer 78.000 meldingen over de afgelopen negen dagen. Dat zijn er 18.000 meer dan op dinsdag, de grootste toename in een dag sinds het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de achterstand deelt.

1 dag geleden
Iets minder Covidpatiƫnten in ziekenhuis, minder dan 250 op ic

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiƫnten in de Nederlandse ziekenhuizen is woensdag iets afgenomen, na drie dagen van lichte toenames. In totaal liggen er nu nog 1154 mensen met het coronavirus onder de leden, 9 minder dan dinsdag.

1 dag geleden
Van Dissel: kans opname in ziekenhuis en ic lager met omikron

DEN HAAG (ANP) - De kans dat mensen met de omikronvariant in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, ligt 40 procent lager dan bij de deltavariant van het coronavirus. Van deze patiƫnten wordt ongeveer 10 procent zo ziek dat ze naar de intensive care moeten. Bij de eerdere variant was dat nog 20 procent, zo staat in de aannames van RIVM-directeur Jaap van Dissel, die hij de Tweede Kamer voorhield.

1 dag geleden
Coronatester wil GGD toch helpen, maar pas na betalen vergoeding

AMSTERDAM (ANP) - Het commerciƫle coronatestbedrijf HealthCheckCenter is alsnog bereid om tests uit te voeren voor de GGD'en. De testaanbieder komt terug op zijn eerdere weigering, maar wil wel een vergoeding voor het regelen van de testlocaties. Het bedrijf wijst daarvoor naar Stichting Open Nederland, de organisatie achter de commerciƫle toegangstesten. De stichting heeft het "voor ons onmogelijk gemaakt om in te gaan op de oproep om de GGD op deze wijze bij te staan", aldus HealthCheckCenter-topman Maarten Cuppen.

2 dagen geleden
Halve dag eerder klachten door omikron, zien RIVM-onderzoekers

BILTHOVEN (ANP) - De omikronvariant van het coronavirus bezorgt mensen die besmet raken korter na elkaar klachten dan de deltavariant, melden onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ze hebben berekend dat bij omikron gemiddeld 3,4 dagen zit tussen het moment dat iemand met het virus klachten krijgt en het moment dat een aangestoken huisgenoot de eerste symptomen ontwikkelt. Bij de deltavariant bedroeg die periode gemiddeld 3,9 dagen bij mensen uit hetzelfde huishouden.

2 dagen geleden