
Gemiddeld zo'n 3 decibel stiller in Nederland: 'Die ruis is weg'
DELFT (ANP) - Dat er in Nederland wegens de coronacrisis minder auto's en treinen rijden en er nauwelijks nog vliegverkeer is, zorgt ervoor dat het stiller is. Het gemiddelde geluidsniveau is met 3 decibel gedaald, meldt de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) dinsdag. Bij de calculatie maakte de stichting gebruik van data van Sensornet, een bedrijf dat verspreid door het land een groot aantal meetpunten heeft.
Hoewel 3 decibel ten opzichte van een gemiddeld geluidsniveau van 50 à 55 decibel onder normale omstandigheden beperkt is, spreekt directeur Erik Roelofsen van NSG toch van een "opmerkelijk effect". "Hoewel het maar om een paar decibel gaat, is dit wel degelijk hoorbaar. Mensen horen opeens andere omgevingsgeluiden beter, zoals vogels. En voor veel mensen geldt dat die continue achtergrondruis van wegverkeer verdwenen is."
Daarnaast is de drie decibel een gemiddelde, zegt Roelofsen. "Wij horen van mensen die in de buurt van Schiphol wonen dat dit voor hen echt een verademing is. Voor dit soort huishoudens is het geluidsniveau echt fors omlaag gegaan, misschien wel met 10 tot 15 decibel. En ook mensen die bijvoorbeeld in de buurt wonen van grote bedrijven waar normaal gesproken elke dag vele duizenden auto's parkeren, merken het effect heel erg."
Thuiswerken
De NSG hoopt dat in de samenleving na corona lessen worden getrokken uit de huidige situatie. "Misschien kunnen we straks, als we weer gewoon naar buiten kunnen, wat minder vliegen en wat vaker thuiswerken. En waarom naar Parijs toe voor een meeting als je dat ook kunt doen via een videovergadering?", aldus Roelofsen.
Van alle soorten omgevingsgeluid hebben mensen gemiddeld gezien het meeste last van lawaai van buren of buurtgenoten. Daarna volgt geluidsoverlast door verkeer, zegt Roelofsen. De NSG helpt jaarlijks honderden huishoudens die geluidsoverlast ervaren.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Tien grote energie- en industriebedrijven in Nederland krijgen samen ieder jaar gemiddeld 8,8 miljard euro aan fossiele subsidies, concludeert onderzoeksbureau Profundo na een inventarisatie in opdracht van Milieudefensie.
42 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Migranten van buiten Europa wonen relatief vaak in gemeenten in de Randstad. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Amstelveen is hun aandeel het grootst. Het gaat daar om 25,2 procent van alle inwoners. In Amsterdam en Den Haag is het net iets minder dan een kwart.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dat er in Nederland al sinds 2010 minder kinderen gemiddeld per vrouw worden geboren, komt doordat meer vrouwen kinderloos blijven. Het aantal kinderen per moeder blijft namelijk gelijk.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is er de afgelopen jaren niet in geslaagd om armoede onder kinderen te verminderen. Dat concludeert UNICEF in een woensdag gepubliceerd rapport over kinderarmoede in 39 landen, waarbij de periode 2012-2014 is vergeleken met de jaren 2019-2021.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Zomercarnaval Rotterdam en de zogeheten techniek van graslandbevloeiing zijn op de internationale Unesco-lijst van immaterieel erfgoed gezet. Dat is dinsdag besloten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Unesco Immaterieel Erfgoed Comité in Botswana, meldt de Nederlandse Unesco Commissie.
3 uur geledenTEL AVIV (ANP) - Het gaat naar omstandigheden goed met de Nederlands-Israëlische Ofir Engel. Dat stelt zijn opa Jucha Engel dinsdagavond. Ofir Engel werd dinsdag zes dagen na zijn vrijlating door Hamas ontslagen uit het ziekenhuis in Tel Aviv. Hij komt zo is de bedoeling donderdag voor het lichtjesfeest Chanoeka naar huis.
5 uur geledenROOSENDAAL (ANP) - De politie heeft dinsdagmiddag na een tip in een loods in het Brabantse Roosendaal een werkend drugslab ontdekt. Twee mannen van 33 en 43 jaar uit Tilburg en Oirschot zijn daarbij aangehouden.
8 uur geleden