Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemiddeld aantal coronabesmettingen in België weer hoger

Gemiddeld aantal coronabesmettingen in België weer hoger

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Het gemiddeld aantal mensen dat in België besmet is met het coronavirus klimt weer omhoog. In de week van 16 tot 22 juli steeg het aantal besmette gevallen naar gemiddeld 255,3 per dag, 71 procent meer in vergelijking met de week ervoor. Dat blijkt uit het coronadashboard van het Belgische gezondheidsinstituut Sciensano.

Ook het aantal nieuwe gevallen per 100.000 inwoners blijft stijgen. In de periode van twee weken tot en met 22 juli gaat het om 24,6 gevallen. Zaterdag lag dat cijfer nog op 21,2. De teller van het aantal besmettingen staat nu op 65.727. Dat zijn er 528 meer dan de 65.199 besmettingen die Sciensano zaterdag rapporteerde.

In Antwerpen steeg het totale aantal bevestigde gevallen in de laatste zeven dagen met 805. Dat is ruim vijf keer meer dan de week ervoor (+520 procent). De Vlaamse viroloog Marc Van Ranst riep zaterdag op Twitter op om geen bezoek te brengen aan de stad. "Antwerpen is een bruisende en fantastische stad, en een bezoek meer dan waard. Maar niet nu. Antwerpen strijdt momenteel tegen een grote Covid-19-uitbraak. Plan graag uw bezoek aan Antwerpen wanneer deze uitbraak weer onder controle is." Zaterdag sloot de politie in Antwerpen negen cafés waar de strengere cornamaatregelen niet werden nageleefd.

Negatieve trend in Brussel

Na Antwerpen is de hoogste stijging in één week in Limburg geregistreerd, 47 procent, tot 139 gevallen. Alleen in Brussel (-6 procent) en Waals-Brabant (-3 procent) is de trend negatief.

Ook zijn zaterdag negentien nieuwe ziekenhuisopnames gemeld in België, 31 patiënten werden uit het ziekenhuis ontslagen. Dat brengt het totale aantal opnames op 212. Daarvan liggen er 45 op de intensive care, vier meer dan een dag eerder. In totaal zijn 9821 mensen in België gestorven aan Covid-19. Dat zijn er vier meer dan een dag eerder.

Vanwege het oplopend aantal besmettingen gelden vanaf afgelopen zaterdag in België aangescherpte coronamaatregelen. Zo zijn mondkapjes verplicht in drukke winkelstraten, op markten, in openbare gebouwen en in de horeca. In restaurants en cafés moeten klanten een mondmasker dragen als ze zich verplaatsen, bijvoorbeeld om naar hun tafel of de wc te gaan.

Meer uit Gezond

Wetenschappers vinden mogelijk alternatief voor leverbiopt

DEN HAAG (ANP) - Wetenschappers hebben een alternatief ontdekt voor de leverbiopt, de onderzoeksmethode waarbij een hapje uit de lever wordt genomen om te kijken of er iets met het orgaan aan de hand is. Volgens de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) kan het bij bepaalde verdenkingen ook door middel van bloedonderzoek. TNO deed een studie samen met academische medische centra in Amsterdam, Leiden en Kopenhagen.

1 dag geleden
FNV denkt dat kortere werkweek in de zorg meer oplevert

UTRECHT (ANP) - Een werkweek van 32 uur met een salaris voor de gebruikelijke 36 uur zou niet alleen veel zorgmedewerkers aanspreken, maar ook nog meer actief personeel en uiteindelijk zelfs ruim 23 miljoen per jaar kunnen opleveren, zegt de FNV. Slimmer werken, bredere inzet van technologie en het schrappen van niet al te noodzakelijke taken zijn wel voorwaarden.

1 dag geleden
Immuuntherapie voor huidkankeroperatie levert betere uitkomst op

AMSTERDAM (ANP) - Patiënten met uitgezaaide huidkanker hebben in de meeste gevallen baat bij immuuntherapie voordat ze worden geopereerd. Onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek laat zien dat 59 procent van de patiënten die in deze volgorde werden behandeld, geen enkele nabehandeling meer nodig had. Na een jaar was 84 procent van de succesvol behandelde patiënten ook nog steeds tumorvrij. Dat is een aanmerkelijk hoger percentage dan in de controlegroep die de standaardbehandeling kreeg (57 procent).

1 dag geleden
Dijkstra noemt schaarste aan medicijnen bijna een noodsituatie

DEN HAAG (ANP) - De schaarste aan medicijnen is in Nederland bijna een noodsituatie, vindt demissionair zorgminister Pia Dijkstra. Tijdens een debat in de Tweede Kamer zei ze dat "een echte noodsituatie moet worden voorkomen. Daar zijn we niet ver vandaan. Ik vind het echt heel zorgelijk". De minister gaf aan dat ze gefrustreerd is over het overleg dat ze met de partijen in de zorgsector voert om de tekorten tegen te gaan. In haar ogen kunnen en moeten sneller stappen worden gezet, waar de Tweede Kamer ook op aandringt.

4 dagen geleden
Apothekersassistenten gaan zaterdag actie voeren voor meer loon

UTRECHT (ANP) - Meer dan duizend medewerkers van apotheken gaan volgens vakbonden FNV en CNV zaterdag actie voeren op het Jaarbeursplein in Utrecht. Ze eisen een hoger loon en een betere cao.

4 dagen geleden
RIVM start landelijk onderzoek naar PFAS in eieren hobbykippen

DORDRECHT (ANP) - Het RIVM start een landelijk onderzoek naar PFAS in de eieren van hobbykippen. Het rijksinstituut wil achterhalen hoe de PFAS, een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen waarvan er sommige schadelijk zijn voor de gezondheid, in de eieren van particulier gehouden kippen terechtkomen.

4 dagen geleden
D66 en zorgorganisaties willen EU-aanpak zeldzame ziekten

DEN HAAG (ANP) - Om zeldzame aandoeningen beter te kunnen behandelen, moet er een gezamenlijke Europese aanpak komen. Omdat per land nu relatief weinig aandacht is voor mensen met een bijzondere ziekte, worden er minder behandelingen en medicijnen ontwikkeld dan bij gangbare ziekten. D66 heeft daarom een manifest opgesteld samen met ruim negentig patiënten- en zorgorganisaties waarin ze pleiten voor Europese samenwerking.

5 dagen geleden