Gemengde reacties van Nederlandse Europarlementariërs
BRUSSEL (ANP) - Nederlandse Europarlementariërs reageren wisselend op het vangnet ter waarde van 540 miljard euro dat de EU-ministers van Financiën donderdag overeenkwamen. Forum voor Democratie vindt dat Nederland te veel heeft weggegeven en GroenLinks en PvdA hebben ook kanttekeningen. D66, VVD en CDA zijn overwegend positief.
Minister Wopke Hoekstra toonde zich tevreden dat in het "solidaire" pakket gezamenlijke euro-obligaties van de baan zijn. De kwestie van een herstelfonds om de economie na de pandemie weer op gang te krijgen met "innovatieve financiële instrumenten" wordt echter doorgeschoven naar de regeringsleiders.
Volgens Bas Eickhout (GroenLinks) waren de eurobonds al van de baan en heeft Nederland diplomatiek een "flinke deuk" opgelopen met zijn verzet tegen te soepele voorwaarden. "En na Pasen gaat dan pas het echte debat komen over herstelfonds en EU-budget."
Solidariteit en verantwoordelijkheid
CDA-Europarlementariër Esther de Lange prijst het werk van haar partijgenoot Hoekstra. "Dit pakket ademt solidariteit én verantwoordelijkheid. Landen slaan handen ineen om deze crisis te bestrijden en dat betekent ook oog houden voor een gezonde economie op de lange termijn."
Haar VVD-collega Caroline Nagtegaal vindt het "knap" hoe Hoekstra het Europese en Nederlandse belang heeft verweven in het akkoord. Sophie in 't Veld (D66): "Goed dat er eindelijk een compromis is."
Transferunie
Volgens Derk Jan Eppink van Forum voor Democratie betekent het akkoord dat Nederland "met één been" in een transferunie staat, wat staat voor overheveling van geld van Noord- naar Zuid-Europa. "Wil men verder? Misschien mogen de burgers hun mening geven", twittert hij.
De PvdA is blij dat Hoekstra "de Europese nooddeeltijd-WW niet heeft tegen weten te houden". Dit programma met de naam SURE houdt in dat de Europese Commissie 100 miljard euro kan lenen om daarmee vervolgens tegen gunstige voorwaarden kredieten te verstrekken aan lidstaten om werkloosheidsuitkeringen, werktijdverkorting en de gezondheidszorg te financieren.
Hoekstra heeft benadrukt dat dit een tijdelijk instrument is, maar PvdA-delegatieleider Agnes Jongerius hoopt dat hij "bijdraait als het voorstel voor een permanente Europese deeltijd-WW op tafel ligt. Er is nog veel meer nodig om banen en de economie te redden dan deze 100 miljard voor SURE. Ook na deze crisis moet Nederland nog zijn boterhammen in Europa verdienen. Dan zijn we op de volgende crisis wél voorbereid."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma gaat deze week niet naar landbouwbeurs de Grüne Woche in Berlijn vanwege de uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ) in de regio. Dat meldt haar ministerie. Staatssecretaris Jean Rummenie gaat wel.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Tussentijdse rijtoetsen gaan vanaf april maximaal een jaar lang niet door. In een Tweede Kamerdebat over het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zag minister Barry Madlener (Infrastructuur) genoeg steun om dit plan door te zetten, meldt een woordvoerder. Het schrappen van de toetsen moet de wachttijden bij het CBR terugdringen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Voormalig voorzitter Michiel van Nispen van de parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid onderzocht is "buitengewoon teleurgesteld" over de reactie op zijn rapport. Hij noemde het bij EenVandaag "onacceptabel" dat het kabinet niet alle aanbevelingen direct overneemt. Dat is wat hem betreft een "minachting van het parlement" en een "schoffering" van de gedupeerden in het toeslagenschandaal.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Hoewel er meer gas uit de Nederlandse voorraden wordt verbruikt dan verwacht, ziet het kabinet zich nog niet genoodzaakt in te grijpen. Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) "blijft waakzaam", schrijft ze aan de Tweede Kamer. De leveringszekerheid komt vooralsnog niet in gevaar.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof en de ministers Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) en Ruben Brekelmans (Defensie) gaan naar het World Economic Forum (WEF) in Davos. Aan de bekende internationale conferentie in Zwitserland later deze maand nemen meer dan 2000 politici, wetenschappers, mensen uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties deel.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen praten de komende maanden over de voorjaarsnota waarmee de begroting van dit jaar kan worden aangepast. Een makkelijke discussie wordt dat niet, bleek uit de woorden van de vier leiders van de coalitiepartijen op de eerste Kamerdag van het nieuwe jaar. Oekraïne kan daarvan de dupe worden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Kamerleden van links tot rechts zijn kritisch op de manier waarop minister Eppo Bruins (Cultuur) heeft gehandeld rond de openbaarmaking van het oorlogsarchief. Dat een naam in dit Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) belandt, hoeft niet te betekenen dat die persoon in de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de Duitsers. Die suggestie wordt volgens parlementariërs wel gewekt, terwijl familieleden door wachtrijen bij het archief niet de kans krijgen om snel duidelijkheid te krijgen.
1 dag geleden