Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemengde reacties van Nederlandse Europarlementariërs

Gemengde reacties van Nederlandse Europarlementariërs

BRUSSEL (ANP) - Nederlandse Europarlementariërs reageren wisselend op het vangnet ter waarde van 540 miljard euro dat de EU-ministers van Financiën donderdag overeenkwamen. Forum voor Democratie vindt dat Nederland te veel heeft weggegeven en GroenLinks en PvdA hebben ook kanttekeningen. D66, VVD en CDA zijn overwegend positief.

Minister Wopke Hoekstra toonde zich tevreden dat in het "solidaire" pakket gezamenlijke euro-obligaties van de baan zijn. De kwestie van een herstelfonds om de economie na de pandemie weer op gang te krijgen met "innovatieve financiële instrumenten" wordt echter doorgeschoven naar de regeringsleiders.

Volgens Bas Eickhout (GroenLinks) waren de eurobonds al van de baan en heeft Nederland diplomatiek een "flinke deuk" opgelopen met zijn verzet tegen te soepele voorwaarden. "En na Pasen gaat dan pas het echte debat komen over herstelfonds en EU-budget."

Solidariteit en verantwoordelijkheid

CDA-Europarlementariër Esther de Lange prijst het werk van haar partijgenoot Hoekstra. "Dit pakket ademt solidariteit én verantwoordelijkheid. Landen slaan handen ineen om deze crisis te bestrijden en dat betekent ook oog houden voor een gezonde economie op de lange termijn."

Haar VVD-collega Caroline Nagtegaal vindt het "knap" hoe Hoekstra het Europese en Nederlandse belang heeft verweven in het akkoord. Sophie in 't Veld (D66): "Goed dat er eindelijk een compromis is."

Transferunie

Volgens Derk Jan Eppink van Forum voor Democratie betekent het akkoord dat Nederland "met één been" in een transferunie staat, wat staat voor overheveling van geld van Noord- naar Zuid-Europa. "Wil men verder? Misschien mogen de burgers hun mening geven", twittert hij.

De PvdA is blij dat Hoekstra "de Europese nooddeeltijd-WW niet heeft tegen weten te houden". Dit programma met de naam SURE houdt in dat de Europese Commissie 100 miljard euro kan lenen om daarmee vervolgens tegen gunstige voorwaarden kredieten te verstrekken aan lidstaten om werkloosheidsuitkeringen, werktijdverkorting en de gezondheidszorg te financieren.

Hoekstra heeft benadrukt dat dit een tijdelijk instrument is, maar PvdA-delegatieleider Agnes Jongerius hoopt dat hij "bijdraait als het voorstel voor een permanente Europese deeltijd-WW op tafel ligt. Er is nog veel meer nodig om banen en de economie te redden dan deze 100 miljard voor SURE. Ook na deze crisis moet Nederland nog zijn boterhammen in Europa verdienen. Dan zijn we op de volgende crisis wél voorbereid."

Meer uit Politiek

Vereniging: hoge werkdruk Statenleden door te weinig tijd en geld

MIDDELBURG (ANP) - Weinig tijd en weinig geld: volksvertegenwoordigers in de Provinciale Staten hebben moeite hun taken goed uit te voeren, ziet de vereniging voor Statenleden Statenlidnu. Dat is kwalijk, vindt de vereniging, omdat provincies over steeds complexere zaken moeten beslissen, zoals het verlagen van de stikstofuitstoot. Statenlidnu wil landelijke afspraken over de ondersteuning van Statenfracties.

30 minuten geleden
PVV, VVD, NSC en BBB gaan eerst drie grote thema's bespreken

DEN HAAG (ANP) - Voordat de echte formatieonderhandelingen beginnen, gaan de partijen PVV, VVD, NSC en BBB eerst van start met het bespreken van drie grote thema's. Als eerste en belangrijkste mogelijk struikelblok praten ze over rechtsstatelijkheid en beloftes vanuit de kant van de PVV, daarna wordt gekeken naar welke inhoudelijke onderwerpen belangrijk zijn en of de partijen elkaar daar kunnen vinden. Pas als laatste komt de vorm van een eventueel kabinet aan bod, zeggen ingewijden na een bericht van de NOS.

13 uur geleden
Rapport: niet-stemmers Rotterdam weinig vertrouwen in politiek

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdammers die vorig jaar niet gingen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, deden dat niet omdat ze zijn afgehaakt in de maatschappij, maar om allerlei andere redenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool en de Universiteit Utrecht onder stemmers en niet-stemmers.

18 uur geleden
Van der Lee meldt zich als kandidaat voor voorzitterschap Kamer

DEN HAAG (ANP) - Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA heeft zich als eerste officieel gemeld om voorzitter van de Tweede Kamer te worden. De volksvertegenwoordiging kiest volgende week donderdag een nieuwe voorzitter.

23 uur geleden
Minister Van Leeuwen stelt speciaal gezant voor Gaza aan

DEN HAAG (ANP) - Een speciaal humanitair gezant voor Gaza en de regio moet de hulpverlening aan de Palestijnse kuststrook verbeteren. Minister Geoffrey van Leeuwen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft oud-ambassadeur Marjanne de Kwaasteniet op deze post benoemd.

1 dag geleden
Yeşilgöz bij chanoekaviering: elke uiting antisemitisme is te veel

AMSTERDAM (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) stond tijdens de nationale chanoekaviering in Amsterdam stil bij de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas. Ze zei dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om Joden in ons land veiligheid te bieden. "Zo hoort dat in onze rechtsstaat, waarbinnen elke bedreigde minderheidsgroepering altijd op bescherming zal kunnen rekenen."

1 dag geleden
De Jonge laat hertellingszaak bij verkiezingen onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - De gang van zaken rond het onverklaarbare telverschil en de daardoor nodige hertelling in enkele stembureaus in Tilburg bij de verkiezingen wordt onderzocht. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken heeft daartoe besloten, laat hij weten aan de Tweede Kamer. Vorig weekeinde moesten bij vier Tilburgse stembureaus de stemmen opnieuw worden geteld omdat er onverklaarbare telverschillen waren.

1 dag geleden