Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemengde reacties op doorgaan Europese natuurherstelwet

Gemengde reacties op doorgaan Europese natuurherstelwet

LUXEMBURG (ANP) - De reacties op de nieuwe Europese natuurherstelwet, die door de bocht van de Oostenrijkse minister van milieu is aangenomen en deze zomer al ingaat, zijn gemengd.

De Oostenrijkse minister Leonore Gewessler heeft zelf gezegd dat haar geweten haar heeft geleid en dat ze later tegen de volgende generatie wil kunnen zeggen dat ze haar best heeft gedaan.

"Veel dank voor Oostenrijks Groene minister", schrijft de Europese voorman van de Groenen in het Europees Parlement Bas Eickhout op X. In een persbericht onderstreept Eickhout dat Nederland weliswaar tegenstemde, maar dat het nieuwe Nederlandse kabinet hier niet omheen kan: "Ze zullen plannen moeten maken om de natuur in ons land te herstellen".

'Reddingsboei'

Gerben-Jan Gerbrandy, voor D66 verkozen voor het nieuwe Europees Parlement, is "ontzettend blij". Hij zegt dat hij nooit zo goed heeft begrepen waarom dit in de Nederlandse Tweede Kamer zo'n gepolariseerd debat is geworden. "Mede door de Nederlandse inbreng is de wet al heel erg verwaterd. In plaats van dat er resultaten gehaald moeten worden op natuurgebied, moet er een inspanning geleverd worden. Iedereen wil schone lucht en schoon water. Ik kan niet begrijpen dat je dat basale mensenrecht niet zou willen onderschrijven."

Collega-Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren spreekt van "een broodnodige overwinning voor onze kwetsbare natuur". De natuurherstelwet is een "reddingsboei" die net op tijd zou komen nu in Nederland een regering aantreedt die "natuurbescherming totaal niet serieus neemt".

EU-hof

De Finse minister van milieu stemde tegen. Maar niet omdat Finland tegen natuurherstel is, maar omdat Finland zo ontzettend veel natuur heeft dat de kosten van de wet buitensporig zouden worden voor dit land. Finland vraagt dan ook om oplossingen voor de financiering, aldus minister Kai Mykkänen in Luxemburg.

De Oostenrijkse bondskanselier gaat naar het EU-hof omdat hij denkt dat het stemgedrag van de Oostenrijkse milieuminister onwettig is door zo op eigen houtje te beslissen.

Meer uit Buitenland

Von der Leyen wil aparte commissaris voor Defensie

STRAATSBURG (ANP) - Ursula von der Leyen wil de komende vijf jaar een "echte Europese Defensie-unie" opbouwen. Als ze later donderdag wordt herkozen als voorzitter van de Europese Commissie, gaat ze een commissaris voor Defensie benoemen.

6 uur geleden
Zeven doden door brand in appartement in Nice

NICE (ANP/AFP) - Een brand in de Franse stad Nice heeft aan zeven mensen het leven gekost. Drie gewonden liggen in het ziekenhuis. Een van hen is met "grote spoed" naar het ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer. Er is mogelijk sprake van brandstichting.

7 uur geleden
CNN: Pelosi vertelt Biden dat hij Trump niet kan verslaan

WASHINGTON (ANP) - De Democrate Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft president Joe Biden verteld dat uit peilingen blijkt dat hij Donald Trump niet kan verslaan. Dat meldt CNN.

9 uur geleden
Vance accepteert Republikeinse nominatie voor vicepresidentschap

MILWAUKEE (ANP) - De Amerikaanse senator James David Vance uit Ohio, beter bekend als J.D. Vance, heeft in een speech voor de Republikeinse conventie in Milwaukee de nominatie van zijn partij voor het vicepresidentschap aanvaard. Oud-president Donald Trump had maandag al op zijn sociaal medium Truth Social aangekondigd dat Vance zijn running mate wordt. Als Trump wint in november, wordt Vance (39) vicepresident.

10 uur geleden
NASA stuurt dure robot toch niet naar de maan

HOUSTON (ANP/DPA) - NASA stuurt toch geen rover, een rijdende robot, naar de zuidpool van de maan om er water te zoeken. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De kosten van de missie liepen te hoog op.

10 uur geleden
VS-senator Menendez ontkent mediaberichten over zijn opstappen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Democratische senator Bob Menendez ontkent dat hij van plan is af te treden nu hij schuldig bevonden is aan corruptie. Eerder op woensdag had de nieuwszender NBC News gemeld dat Menendez mensen in zijn directe omgeving heeft verteld dat hij zal aftreden als senator vanwege zijn veroordeling.

11 uur geleden
Europese top van EU en buurlanden test ook relatie met Britten

WOODSTOCK (ANP) - Migratie en de hulp aan Oekraïne zijn opnieuw belangrijke thema's op de vierde top van de Europese Politieke Gemeenschap. Maar de vergadering op het Engelse kasteel Blenheim, de geboorteplaats van Winston Churchill, wordt onverwacht ook een test voor een nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa na de Brexit van 2020.

11 uur geleden