Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemengd beeld op Europese beurzen

Gemengd beeld op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten donderdag een gemengd beeld zien. Beleggers verwerkten de nieuwe recordstanden op Wall Street, die volgden op de ondertekening van de gedeeltelijke handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China. Daarnaast ging de aandacht uit naar de kwartaalcijfers van bedrijven.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent in de plus op 612,11 punten. De MidKap verloor 0,3 procent tot 933,72 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen zakten tot 0,5 procent. Parijs bleef vlak.

Biotechnoloog Galapagos ging aan kop in de AEX met een plus van 2 procent en bereikte de hoogste koers ooit. Ook informatieleverancier Wolters Kluwer (plus 0,1 procent) tikte een recordniveau aan. Uitzender Randstad (min 2,4 procent) stond onderaan na een winstalarm van de Britse detacheerder Hays, die bijna 4 procent verloor in Londen.

SnowWorld

Chipmachinemaker ASML klom 0,3 procent. Chipfabrikant TSMC, een belangrijke klant van ASML, wist zijn resultaten afgelopen kwartaal verder te verbeteren. SnowWorld won 2,7 procent op de lokale markt. De uitbater van skihallen zag de omzet in het afgelopen boekjaar flink stijgen, mede dankzij overnames. Kaartenmaker AND was een opvallende stijger met een winst van bijna 17 procent.

HelloFresh dikte 5,8 procent aan in Frankfurt dankzij beter dan verwachte omzetcijfers van de Duitse bezorger van maaltijdboxen. De Duitse Nivea-maker Beiersdorf kwam ook met omzetcijfers. Dat aandeel daalde 1,5 procent.

PSA

In Londen kreeg detailhandelsbedrijf AB Foods er ruim 2 procent bij dankzij sterke kerstverkopen van kledingketen Primark. De Britse uitgever Pearson raakte daarentegen 9,5 procent kwijt na een tegenvallend handelsbericht. PSA daalde 0,7 procent in Parijs. Het Franse autoconcern verkocht vorig jaar minder voertuigen door een zwakkere vraag uit China. Uit cijfers van branchevereniging ACEA bleek daartegen dat de Europese autoverkopen in december flink zijn gestegen.

De euro was 1,1161 dollar waard tegen 1,1158 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent meer op 58,01 dollar. Brentolie steeg 0,6 procent in prijs tot 64,36 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Afzetprijzen industrie zetten daling voort

DEN HAAG (ANP) - De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in oktober gemiddeld 5,3 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is de zevende maand op rij dat de afzetprijzen dalen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een maand eerder bedroeg de prijsdaling 3,1 procent.

33 minuten geleden
Musk haalt uit naar gestopte adverteerders op X

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Miljardair Elon Musk heeft de confrontatie gezocht met de bedrijven die gestopt zijn met adverteren op zijn socialemediaplatform X. "Go, fuck yourself", zei hij op een conferentie in New York tegen de adverteerders.

35 minuten geleden
Hogere omzet winkeliers ondanks vlakke verkopen

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers hebben in oktober bijna 5 procent meer omgezet, ondanks dat ze vrijwel evenveel goederen verkochten. Supermarkten en andere verkopers van voedingsmiddelen zagen de omzet het hardst stijgen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

36 minuten geleden
ASML wil Christophe Fouquet benoemen tot nieuwe topman

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML wil Christophe Fouquet benoemen tot nieuwe topman en opvolger van Peter Wennink als bestuursvoorzitter. De benoeming van Fouquet zal worden voorgelegd aan de aandeelhouders van ASML bij de jaarvergadering op 24 april.

56 minuten geleden
Prijzen stijgen weer in november, na korte periode van deflatie

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in november 1,6 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij een eerste raming. De prijsstijgingen keerden daarmee weer terug na een negatieve inflatie, ook wel deflatie genoemd, in oktober. In die maand daalde het gemiddelde prijsniveau met 0,4 procent. Dat kwam vooral doordat de energieprijzen in oktober flink lager waren dan de hoge niveaus van vorig jaar.

1 uur geleden
Onderzoek: veel meer plastic uit afval nodig voor verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft veel meer plastic uit afval nodig om de grote duurzaamheidsambities op het gebied van recycling waar te kunnen maken. Dat stellen onderzoekers van advies- en accountantsconcern KPMG in een nieuw rapport dat is gemaakt in opdracht van organisaties uit de recyclingwereld en de Nederlandse chemische industrie. Plastic afval moet in hun ogen beter worden gesorteerd en er zou ook meer plastic uit het buitenland moeten kunnen komen.

2 uur geleden
Aantal mensen in de bijstand daalt niet langer

DEN HAAG (ANP) - De daling van het aantal mensen met een bijstandsuitkering is na ruim twee jaar voorbij. Eind september waren er voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2021 meer mensen met een uitkering dan een jaar eerder, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

8 uur geleden