Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemengd beeld op beurzen Azië, corona drukt sentiment

Gemengd beeld op beurzen Azië, corona drukt sentiment

HONGKONG (ANP) - De aandelenbeurzen in Azië lieten vrijdag een gemengd beeld zien. Het sentiment in de regio werd gedrukt door de oplopende aantallen coronabesmettingen in China. In steeds meer steden scherpen de Chinese autoriteiten de maatregelen om verdere besmettingen te voorkomen aan. Dat drukte vooral in Hongkong op de beurs.

Veel techbedrijven die in Hongkong een notering hebben, stonden lager. Zo daalde Tencent 3 procent. Ook Meituan en Bilibili stonden met verliezen tot 4,5 procent bij de zakkers. Verder leverden casinobedrijven aan beurswaarde in omdat men vreest dat er meer beperkende maatregelen worden genomen. MGM China verloor 4,5 procent. Wynn Macau, Sands China en SJM Holdings stonden op hun beurt tot 3,4 procent lager.

Ook de Chinese vastgoedfondsen en projectontwikkelaars wisten de aandacht op zich gericht. De grootste commerciële banken van China hebben de sector bij elkaar omgerekend minstens 155 miljard euro aan krediet toegezegd om te helpen bij de aanhoudende liquiditeitskrapte. Ook is het geld bedoeld om de waarde van vastgoedaandelen op te krikken. De index in Shanghai liet tussentijds een winst van 0,5 procent noteren.

Inflatie

In Tokio sloot de Nikkei met een verlies van 0,4 procent. De inflatie in de Japanse hoofdstad is opgelopen tot het hoogste niveau in veertig jaar. Het leven in Tokio werd op jaarbasis gemiddeld 3,6 procent duurder. Dat cijfer viel iets hoger uit dan waar kenners in doorsnee rekening mee hielden. Ook ligt de inflatie hoger dan de doelstelling van de Bank of Japan van 2 procent.

In Seoul noteerde de Kospi een verlies van 0,1 procent. De All Ordinaries in Sydney steeg 0,3 procent. Beleggers moesten het doen zonder impuls uit de Verenigde Staten. Wall Street bleef donderdag vanwege Thanksgiving Day gesloten. Op vrijdag wordt in New York een halve dag gehandeld.

Meer uit Financieel

Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

1 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

1 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

1 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

2 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

4 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

4 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

5 uur geleden