Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeenteraadsverkiezingen Groningen en Brabant verlopen rustig

Gemeenteraadsverkiezingen Groningen en Brabant verlopen rustig

DELFZIJL (ANP) - De gemeenteraadsverkiezingen in Groningen en Noord-Brabant lijken woensdagochtend rustig te verlopen. Kiezers houden zich aan de extra maatregelen die vanwege het coronavirus zijn getroffen. "Mensen voelen zich veilig", aldus een woordvoerder van de gemeente Delfzijl.

Een aantal gemeenten in de twee provincies wordt per 1 januari 2021 opnieuw ingedeeld. Zowel nieuwe als huidige inwoners gaan nu naar de stembus.

Delfzijl, Appingedam en Loppersum vormen vanaf volgend jaar de nieuwe gemeente Eemsdelta. Mensen die hun stem komen uitbrengen voor de nieuwe gemeenteraad houden zich volgens de Groningse woordvoerder "keurig aan de regels". "Iedereen draagt een mondkapje en houdt zich aan de looproutes." Onderdeel van de extra maatregelen is dat kiezers na het stemmen hun rode potlood mee naar huis moeten nemen. "Ik zie tot nu toe alle mensen naar buiten lopen met hun potlood", aldus de woordvoerder.

Rijen

Bij de stembureaus mogen niet veel mensen tegelijk naar binnen, om te zorgen dat iedereen 1,5 meter afstand van elkaar kan houden. "Dat gaat tot nu toe prima", aldus een woordvoerder van de gemeente Boxtel. "Er staan bij veel stembureaus rijen buiten. Een extra medewerker van het stembureau zorgt dat mensen ook daar voldoende afstand tot elkaar houden. Iedereen houdt zich super aan de regels."

Normaal gaan stembiljet en identiteitsbewijs op het stembureau door meerdere handen ter controle. Nu is er één iemand die beide zaken voor een kiezer controleert. "Stembureaumedewerkers geven aan dat ze dat eigenlijk prettiger vinden. Het is efficiënt, maar ook persoonlijker, omdat je wat langer contact kunt maken met een kiezer."

Mobiel stembureau

Ook in Oisterwijk verloopt het stemmen tot nu toe rustig. "We hebben mensen opgeroepen gespreid over de dag te komen, in plaats van voor en na het werk. Omdat veel mensen thuiswerken kan dat ook makkelijker." Ook het mobiele stembureau dat in verschillende verzorgingstehuizen wordt opgezet is volgens plan begonnen aan de verkiezingsdag. Bij het drive-instembureau in Vught was het aanvankelijk heel rustig. "Maar vanaf 09.00 uur werd het een komen en gaan van auto's."

In Noord-Brabant wordt per 1 januari 2021 de gemeente Haaren opgesplitst. Het dorp Haaren wordt toegevoegd aan de gemeente Oisterwijk, het dorp Esch aan de gemeente Boxtel en Helvoirt gaat bij de gemeente Vught horen. Het dorp Biezenmortel wordt toegevoegd aan de gemeente Tilburg, maar omdat dat om een grenscorrectie gaat wordt er niet gestemd.

Meer uit Binnenland

Nederland stuurt boten, pompen en reddingsvesten naar Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland stuurt twintig boten, vijftien waterpompen, ruim 180 reddingsvesten en ruim vijftig waadpakken naar het gebied in Oekraïne dat door de verwoesting van de Kachovka-dam is overstroomd. De hulpgoederen zijn beschikbaar gesteld door de waterschappen. Daarnaast stuurt de Nationale Reddingsbrigade ten minste twaalf reddingsboten.

1 uur geleden
Man en vrouw op scooter zwaargewond bij aanrijding met tractor

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam-Zuid zijn donderdag een man en een vrouw zwaargewond geraakt bij een aanrijding met een tractor. De slachtoffers zaten op een scooter. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog niet bekend, meldt de politie.

2 uur geleden
Ook BBB wil nu al koopkrachtplan horen van kabinet

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging sluit zich aan bij de oproep van de PvdA en GroenLinks aan het kabinet om al in de voorjaarsnota, die nu in de Tweede Kamer wordt behandeld, stappen te zetten om de koopkracht van kwetsbare huishoudens blijvend te verbeteren. Minister Sigrid Kaag (Financiën) en de coalitiepartijen willen het daar pas richting Prinsjesdag over gaan hebben.

2 uur geleden
Vrouw bevalt op A12 bij Harmelen

HARMELEN (ANP) - Op de A12 bij Harmelen (Utrecht) is donderdag een vrouw bevallen van een meisje. Daardoor was de snelweg enige tijd dicht en moest het verkeer rekening houden met vertraging, zo meldde Rijkswaterstaat.

2 uur geleden
Kunstenares moet beschuldiging aanranding ex-PvdA'er rectificeren

AMSTERDAM (ANP) - Kunstenares Katinka Simonse, ook wel bekend als Tinkebell, moet op Twitter een rectificatie plaatsen vanwege beschuldigingen aan het adres van voormalig PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam besloten in een door hem aangespannen kort geding. In een programma van NPO Radio 1 zei Simonse onder meer dat hij een vrouw heeft aangerand.

3 uur geleden
OM eist 6 jaar cel voor twee explosies met vuurwerkbom Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Tegen een 22-jarige Amsterdammer is donderdag zes jaar cel geëist voor het veroorzaken van twee explosies in de nacht van 28 december. De explosies waren in Amsterdam-Zuidoost en in Amsterdam-Noord. De man stond ook terecht voor het bezit van een geladen vuurwapen en het witwassen van bijna 100.000 euro.

4 uur geleden
Kamer niet te spreken over treinstoring en onderbreking Eurostar

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is kritisch op de aanpak van de treinstoring in Amsterdam afgelopen zondag. Ook zijn de Kamerleden niet te spreken over de maandenlange onderbreking van de treinverbinding tussen Amsterdam en Londen, de Eurostar. Dat lieten zij donderdag aan staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) weten tijdens een debat over het spoor. De staatssecretaris vindt beide incidenten "geen goede reclame voor het spoor".

4 uur geleden