Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeenteraad Den Haag praat verder over vrijspraak De Mos

Gemeenteraad Den Haag praat verder over vrijspraak De Mos

DEN HAAG (ANP) - De gemeenteraad van Den Haag praat donderdag verder over de toekomst van de coalitie. De grootste partij in de raad, Hart voor Den Haag/Groep de Mos, zit in de oppositie, maar wil terug in het college nu partijleider Richard de Mos is vrijgesproken van corruptie. De coalitiepartijen doen de deur vooralsnog niet open, bleek tijdens de eerste vergadering twee weken geleden.

De Mos wil de komende maanden praten met de vijf partijen in de coalitie. Dat zijn D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA. Wat De Mos betreft kunnen die partijen in het college blijven en hoeft er ook geen wethouder weg. Voor 1 september wil hij weten of die "aanschuifvariant" kans van slagen heeft.

D66 vindt het onwenselijk om de bestaande coalitie open te breken, en ook de VVD wil de afspraken met de andere coalitiepartijen niet overboord gooien. GroenLinks en PvdA zeggen dat de inhoudelijke verschillen tussen hen en Hart voor Den Haag heel groot zijn, en het CDA heeft kritiek op De Mos.

De Mos en fractiegenoot Rachid Guernaoui waren van 2018 tot 2019 wethouder in Den Haag. Het Openbaar Ministerie dacht dat ze bevriende ondernemers hadden geholpen in ruil voor donaties aan de partij. Vanwege de verdenkingen werd de partij uit de coalitie gezet. Vorige maand werden De Mos en Guernaoui volledig vrijgesproken van de corruptie, net als alle andere verdachten. Het Openbaar Ministerie is in beroep gegaan om te voorkomen dat de termijn daarvoor verloopt, maar weet nog niet of het de vrijspraken echt aanvecht.

De vergadering van donderdag begint om 10.00 uur. De gemeenteraad stemt over meerdere moties. Die gaan onder meer over het aanstellen van een verkenner. Ook is er een motie over een oproep aan justitieminister Dilan Yeşilgöz om in te grijpen en het hoger beroep van het Openbaar Ministerie in te trekken.

Meer uit Binnenland

Nog meer gedupeerden melden zich bij meldpunt Babboe-bakfiets

AMSTERDAM (ANP) - Ruim 8500 bezitters van een Babboe-bakfiets hebben zich als gedupeerde gemeld bij de website bakfietsclaim.nl. Dat is zo'n 2200 meer dan afgelopen zondag, toen er nog ongeveer 6300 claims lagen bij het door advocatenkantoor Birkway gelanceerde meldpunt. Birkway heeft inmiddels ook een Engelstalige site gelanceerd voor niet-Nederlandse gedupeerden. Enkele honderden buitenlandse Babboe-bakfietsers hebben zich al gemeld, stelt het advocatenkantoor.

1 uur geleden
Luchtalarm maakt na 2025 plaats voor NL-Alert op mobiele telefoon

DEN HAAG (ANP) - Het luchtalarm om de bevolking te waarschuwen voor calamiteiten wordt volgend jaar afgeschaft en vervangen door NL-Alert, een melding die via de mobiele telefoon binnenkomt. Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz heeft dat besloten. Ze schrijft in een Kamerbrief dat het landelijk systeem met de sirenes, die elke eerste maandag van de maand worden getest, weinig voordelen biedt en nauwelijks grote successen had. Ook is de dekking van deze alarmering veel lager dan die van NL-Alert.

2 uur geleden
Slachtoffers Thijs Römer 'opgelucht' na intrekken hoger beroep

ASSEN (ANP) - De drie slachtoffers van Thijs Römer zijn "opgelucht" dat de 45-jarige acteur afziet van het hoger beroep in de onlinezedenzaak waarbij hij betrokken is. "We hadden het niet zien aankomen", laat hun advocaat Maartje Schaap weten.

3 uur geleden
Ouders overleden baby Helvoirt twee weken langer vast

HELVOIRT (ANP) - De ouders van de overleden baby die maandag werd gevonden in een woning in Helvoirt blijven twee weken langer vast, meldt het Openbaar Ministerie. De 34-jarige moeder en de 39-jarige vader werden maandagavond aangehouden omdat ze mogelijk een rol hebben gespeeld bij de dood van het jongetje.

4 uur geleden
Acteur Thijs Römer trekt hoger beroep onlinezedenzaak in

ASSEN (ANP) - Acteur Thijs Römer gaat toch niet in hoger beroep tegen de straf die hij vorig jaar kreeg opgelegd voor het online misbruiken van drie minderjarige meisjes. Dat meldt zijn advocaat Bénédicte Ficq op X. Daarmee gaat de 45-jarig Römer akkoord met de maand gevangenisstraf die hij uit moet zitten.

4 uur geleden
Racismecoördinator: politie-ervaringen van mensen serieus nemen

DEN HAAG (ANP) - De ervaringen van mensen met de politie moeten serieus genomen worden, en daarom pleit de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) Rabin Baldewsingh voor vervolgonderzoek. Dat zegt een woordvoerster namens Baldewsingh in reactie op de Veiligheidsmonitor 2023 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat deed voor het eerst onderzoek naar de mate waarop afkomst en uiterlijk volgens mensen zelf aanleiding vormden voor een politiecontrole.

5 uur geleden
OM heeft contact met VAE over arrestatie Promes

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft contact met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) over de arrestatie van voetballer Quincy Promes in Dubai. Volgens een woordvoerder van het OM is Promes (32) aangehouden voor "een lokale overtreding".

5 uur geleden