Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeenten zijn bezorgd over overstap Gazprom

Gemeenten zijn bezorgd over overstap Gazprom

UTRECHT (ANP) - Veel gemeenten hebben zorgen over de verplichte overstap van het Russische staatsbedrijf Gazprom naar een andere gasleverancier. Toch vertelt ook een aantal gemeenten na een rondvraag van het ANP dat het moet lukken om over te stappen. Hoe zij een nieuwe leverancier vinden - en hoe de gemeenten de hogere gasprijzen gaan betalen - daar bestaat wel onduidelijkheid over.

In april liet minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie weten dat gemeenten die aangesloten zijn bij Gazprom tot 10 oktober de tijd hebben om te wisselen van gasleverancier. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hoopt dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat daarbij wil helpen. Het ministerie zegt echter dat dat niet zijn taak is.

Gemeenten laten in de rondvraag weten dat ze veel samen optrekken om een nieuwe gasleverancier te vinden. De Friese gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel zijn kritisch op de minister. "Waar de minister geen antwoord op geeft is hoe wij het prijsverschil tussen 18 cent en 3 euro gaan betalen", laat een woordvoerder weten. De Friese overheden zijn verenigd in de Coöperatie Openbare Verlichting & Energie Fryslân (OVEF).

Weinig zakelijke leveranciers

Ook de gemeente Hilversum geeft aan dat de huidige hoge gasprijzen een probleem zijn. "Bovendien zijn er weinig zakelijke leveranciers", vertelt een woordvoerder. De snelheid waarmee toch een nieuwe gasleverancier moet worden gevonden, baart ook zorgen.

De gemeente Den Haag zegt in een brief aan de gemeenteraad dat het risico blijft bestaan dat andere gasleveranciers zich niet inschrijven voor de aanbesteding. Daardoor is er geen leveringszekerheid van gas vanaf oktober 2022, aldus het bestuur. Wel blijft de gemeente zich inzetten om gas toch te kunnen garanderen.

Gevolgen voor inwoners

De meeste gemeenten vertellen dat inwoners niets zullen merken van de hogere gasprijzen. Nieuwegein zegt wel de extra kosten op te geven in de begroting. "Wat burgers daarvan merken is nog onduidelijk." Een woordvoerder van de gemeente Brummen stelt dat de hogere prijzen uiteindelijk gevolgen hebben voor de inwoners. "De kosten van onze energie worden vier tot vijf keer zo hoog bij een nieuw contract", aldus de Gelderse gemeente.

De gemeente Roermond vertelt dat het contract in december van dit jaar afloopt. Ze had al een nieuwe gasleverancier gevonden: Vattenfall. Omdat de Limburgse gemeente extra kosten wil voorkomen, hoopt ze erop het contract met Gazprom uit te mogen zitten tot het einde van het jaar. Met hogere kosten zullen mogelijk entreeprijzen voor het zwembad en het gemeentelijk museum omhooggaan.

Meer uit Binnenland

Verschillende sloten in Ter Aar afgesloten vanwege brand

TER AAR (ANP) - In Ter Aar heeft het lokale waterschap de uitvoer van verschillende sloten afgesloten vanwege de brand die vrijdagnacht meerdere bedrijfspanden heeft verwoest. Dit om te voorkomen dat afgevoerd bluswater dat is vervuild door rookdeeltjes via sloten terechtkomt in groter water, laat een woordvoerder van het Hoogheemraadschap van Rijnland weten.

14 minuten geleden
Enorme schuifoperatie station Amsterdam Zuid goed verlopen

AMSTERDAM (ANP) - Een enorme schuifoperatie op station Amsterdam Zuid is van vrijdag op zaterdag goed verlopen. Het ging om een precisieklus. Een enorm betonnen dakdeel, van 100 meter lang en met een gewicht van ongeveer 2 miljoen kilo, werd op een reizigerstunnel geschoven. Zo'n honderd geïnteresseerden kwamen de operatie met eigen ogen bekijken, zegt een woordvoerder van Zuidasdok. Dat is het project waar de werkzaamheden deel van uitmaken.

1 uur geleden
Man overleden na aanhouding met stroomstootwapen in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 32-jarige man die vrijdagavond werd gearresteerd op de 's-Gravenweg in Rotterdam, is overleden. De politie rukte uit na een melding over een persoon in verwarde toestand en heeft de man met een stroomstootwapen onder controle gebracht. "Kort hierna werd de arrestant onwel", zegt het Openbaar Ministerie.

3 uur geleden
Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol zondag in voor heel Nederland

UTRECHT (ANP) - Rijkswaterstaat stelt ook voor zondag het hitteprotocol in werking vanwege de verwachte hoge temperaturen. Zondag geldt het voor het hele land, zaterdag gaat het om de meeste provincies, meldt een woordvoerder van de organisatie zaterdagochtend. Dit protocol houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen.

3 uur geleden
Vrouw (29) overleden door eenzijdig ongeluk Friesland

WITMARSUM (ANP) - Door een eenzijdig ongeluk in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Rijpenderlaan bij Witmarsum is een 29-jarige vrouw uit de gemeente Sudwest-Fryslân overleden. De politie doet onderzoek naar hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

3 uur geleden
ANWB krijgt meer pechmeldingen door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Meer mensen kwamen vrijdag door het zomerse weer met pech stil te staan langs de weg. De ANWB kreeg 11 procent meer meldingen binnen, zegt een woordvoerster van de ANWB. De stijging werd vanwege het warme weer verwacht.

3 uur geleden
NS: veel mensen richting Zandvoort met de trein

ZANDVOORT (ANP) - Reizigers maken "veel gebruik" van de extra treinen die de NS inzet om strandgangers richting Zandvoort te vervoeren. Het gaat om twee treinen per uur extra vanaf Haarlem. De treinen vanaf Amsterdam zijn daarnaast langer, volgens de woordvoerder kunnen er zeker duizend mensen in.

3 uur geleden