Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeenten zijn bezorgd over overstap Gazprom

Gemeenten zijn bezorgd over overstap Gazprom

UTRECHT (ANP) - Veel gemeenten hebben zorgen over de verplichte overstap van het Russische staatsbedrijf Gazprom naar een andere gasleverancier. Toch vertelt ook een aantal gemeenten na een rondvraag van het ANP dat het moet lukken om over te stappen. Hoe zij een nieuwe leverancier vinden - en hoe de gemeenten de hogere gasprijzen gaan betalen - daar bestaat wel onduidelijkheid over.

In april liet minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie weten dat gemeenten die aangesloten zijn bij Gazprom tot 10 oktober de tijd hebben om te wisselen van gasleverancier. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hoopt dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat daarbij wil helpen. Het ministerie zegt echter dat dat niet zijn taak is.

Gemeenten laten in de rondvraag weten dat ze veel samen optrekken om een nieuwe gasleverancier te vinden. De Friese gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel zijn kritisch op de minister. "Waar de minister geen antwoord op geeft is hoe wij het prijsverschil tussen 18 cent en 3 euro gaan betalen", laat een woordvoerder weten. De Friese overheden zijn verenigd in de Coöperatie Openbare Verlichting & Energie Fryslân (OVEF).

Weinig zakelijke leveranciers

Ook de gemeente Hilversum geeft aan dat de huidige hoge gasprijzen een probleem zijn. "Bovendien zijn er weinig zakelijke leveranciers", vertelt een woordvoerder. De snelheid waarmee toch een nieuwe gasleverancier moet worden gevonden, baart ook zorgen.

De gemeente Den Haag zegt in een brief aan de gemeenteraad dat het risico blijft bestaan dat andere gasleveranciers zich niet inschrijven voor de aanbesteding. Daardoor is er geen leveringszekerheid van gas vanaf oktober 2022, aldus het bestuur. Wel blijft de gemeente zich inzetten om gas toch te kunnen garanderen.

Gevolgen voor inwoners

De meeste gemeenten vertellen dat inwoners niets zullen merken van de hogere gasprijzen. Nieuwegein zegt wel de extra kosten op te geven in de begroting. "Wat burgers daarvan merken is nog onduidelijk." Een woordvoerder van de gemeente Brummen stelt dat de hogere prijzen uiteindelijk gevolgen hebben voor de inwoners. "De kosten van onze energie worden vier tot vijf keer zo hoog bij een nieuw contract", aldus de Gelderse gemeente.

De gemeente Roermond vertelt dat het contract in december van dit jaar afloopt. Ze had al een nieuwe gasleverancier gevonden: Vattenfall. Omdat de Limburgse gemeente extra kosten wil voorkomen, hoopt ze erop het contract met Gazprom uit te mogen zitten tot het einde van het jaar. Met hogere kosten zullen mogelijk entreeprijzen voor het zwembad en het gemeentelijk museum omhooggaan.

Meer uit Binnenland

Twee weken geen treinen tussen Rotterdam en Den Haag

UTRECHT (ANP) - Reizigers kunnen tussen 13 en 25 juli geen gebruik maken van de trein op het traject tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal. In die periode voert ProRail werkzaamheden uit aan het spoor, meldt de NS. De extra reistijd tussen Rotterdam en Den Haag is naar schatting een half uur. Reizigers wordt geadviseerd om niet tijdens de spits met het vervangend vervoer te reizen.

5 uur geleden
Provincie Utrecht: natuurlijk gedrag van wolf die hond aanviel

UTRECHT (ANP) - De wolf die afgelopen zaterdag op een landgoed in Leusden een aangelijnd hondje aanviel, heeft volgens experts natuurlijk gedrag vertoond. De provincie Utrecht zegt dat er geen sprake is van een zogeheten probleemwolf. De provincie gaat ervan uit dat het hondje is aangevallen door één van de ouders van wolvenwelpen.

5 uur geleden
Schoonmakers bij Utrecht CS werden onwel door onbekende drank

UTRECHT (ANP) - De twee schoonmakers die dinsdagochtend vroeg direct na hun werk onwel werden op een opstelterrein bij Utrecht Centraal, hadden na hun dienst een onbekende drank gedronken. Dat concludeert de politie vrijdag na onderzoek. Het is niet duidelijk hoe ze aan die drank waren gekomen, "of ze die bij zich hadden of ergens hebben gevonden", aldus een woordvoerder.

6 uur geleden
Militair met wapen opgepakt in winkelcentrum Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - Een militair is vrijdag aangehouden in winkelcentrum Hatert in Nijmegen omdat hij een wapen bij zich had, bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee na berichtgeving van Omroep Gelderland. De actief dienende militair liep daar ook rond in zijn uniform.

6 uur geleden
Arubaanse stichting noemt huwelijk zelfde geslacht 'grote stap'

DEN HAAG (ANP) - Dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht per direct is toegestaan op Aruba en Curaçao is "een grote stap, het begin voor gelijkheid", aldus Egmar Irausquin, secretaris van stichting Fundacion Orguyo Aruba, na afloop van de uitspraak van de Hoge Raad. Tot op heden was dit niet toegestaan in de twee landen.

7 uur geleden
Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

DEN HAAG (ANP) - Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat het liet doen onder leraren en schoolleiders van bijna zeshonderd scholen voor voortgezet onderwijs.

7 uur geleden
Halsema: geen verbod op dragen vlag Israël bij Pride Walk

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema meldt dat er geen sprake is van een verbod op het dragen van de Israëlische vlag tijdens de door Stichting Queer Amsterdam georganiseerde Pride Walk op 20 juli. "De Pride Walk is een manifestatie die onder het demonstratierecht valt. Vrijheid van demonstreren geeft echter geen recht op het opleggen van censuur aan demonstranten. Een organisatie mag mensen die willen meelopen dus niet verbieden om zich te uiten. Het is onacceptabel dat mensen die een vlag willen meedragen, dat niet zouden mogen", aldus de burgemeester.

7 uur geleden