Gemeenten wisten niet dat grondslag miste voor asielaanwijzing
VENRAY/ROTTERDAM (ANP) - De gemeenten Venray en Rotterdam wisten ten tijde van de aanwijzing niet dat het kabinet geen juridische grondslag had om gemeenten op te dragen asielzoekers op te vangen. "Wij zijn er eigenlijk steeds van uitgegaan dat de aanwijzing juridisch klopte", zegt een woordvoerster van de gemeente Venray. "Nu dat anders blijkt te zijn gaat het college van burgemeester en wethouders dinsdag hierover vergaderen."
Ahmed Aboutaleb, voorzitter van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, noemt de bekentenis verbazingwekkend. "Ik las al dat juristen de juridische basis van de aanwijzing betwisten. Het blijkt dus waar te zijn. In het telefoongesprek met mij wekte de staatssecretaris de indruk dat ze een aanwijzing geeft in juridische zin en niet in bestuurlijke zin", aldus Aboutaleb, die de gang van zaken slecht noemt voor de bestuurlijke verhoudingen. "Ik heb houvast aan het feit dat we iets goeds aan het doen zijn: het opvangen van mensen in nood. Maar voor de toekomstige verhoudingen tussen Rijk en gemeenten/regio’s is dit zeer schadelijk."
Op 14 december gaf Broekers-Knol een zogenoemde aanwijzing uit. De gemeenten Venray, Gorinchem, Enschede en regio Rotterdam zouden verplicht asielzoekers moeten opvangen, voor de gemeente Alkmaar zou dit in de toekomst kunnen gaan gelden. Maar de inmiddels opgevolgde staatssecretaris schrijft in antwoord op Kamervragen van het onafhankelijke Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt dat hiervoor dus geen juridische grondslag was.
"Het betreft geen aanwijzing in juridische zin en de brieven hebben dan ook geen publiekrechtelijk rechtsgevolg", schreef Broekers-Knol op de ochtend voordat haar functie als staatssecretaris werd overgedragen aan het nieuwe kabinet-Rutte IV. Ze had daar naar eigen zeggen voor gekozen vanwege "een acute noodsituatie in de opvanglocaties". Haar opvolger VVD'er Eric van der Burg wilde nog niet reageren op de brief. Wel zei hij met de gemeenten in gesprek te willen.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - In de boegschroef van een vrachtschip in de Amsterdamse haven is donderdagmiddag geen explosief aangetroffen. Dat meldt de politie na onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst. Het scheepvaartverkeer op het Noordzeekanaal was stilgelegd, maar is nu weer vrijgegeven.
2 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag een celstraf geëist van veertien jaar tegen de 57-jarige Khalid A. voor het doden van zijn vrouw. A. zou haar op 24 februari 2023 met meer dan veertig messteken om het leven hebben gebracht. Ook zijn er aanwijzingen dat het slachtoffer is gewurgd. Volgens A. was er een ruzie en worsteling in hun woning in Rotterdam en bedreigde zijn vrouw hem met een mes. Hoe zij al die steekwonden zou hebben opgelopen, weet hij niet precies, vertelde hij.
18 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het hoger onderwijs wil op maandag 25 november op het Malieveld in Den Haag alsnog demonstreren tegen de bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren. De organisatoren hebben dat donderdag aangekondigd. Ze zeiden eerder al dat ze "over een paar weken" naar het Malieveld wilden gaan, maar noemden toen nog geen exacte datum.
19 minuten geledenHEERHUGOWAARD (ANP) - De lichaamsresten die dinsdag zijn gevonden in de voormalige woning van de vermiste Albert Visser (67) in Heerhugowaard zijn inderdaad van hem. Dat meldt de politie donderdagmiddag. De identificatie vond plaats via een vingerafdruk van de overleden man.
36 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - In de boegschroef van een vrachtschip in de Amsterdamse haven is een vermoedelijk explosief gevonden. De politie meldt dat de Explosieven Opruimingsdienst onderweg is en heeft in de tussentijd de doorvaart gestremd. Omliggende schepen zijn verplaatst.
38 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Vakbond FNV is "zwaar ontstemd" over het optreden van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma rond de onderwijsdemonstratie in haar stad van donderdag. Een grote betoging die voor donderdag gepland stond werd geannuleerd op dringend advies van de lokale autoriteiten, maar enkele honderden studenten gingen donderdag toch de straat op in de Domstad. Dat mogen ze ook, want de burgemeester zag kennelijk geen bezwaren die ernstig genoeg waren om een verbod in te stellen.
49 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Studenten en docenten in het hoger onderwijs willen opnieuw demonstreren tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. Het protest is "over een paar weken" op het Malieveld in Den Haag, hebben de organisatoren donderdag aangekondigd. Een exacte datum is nog niet bekend.
1 uur geleden